Joyce doet een Risk Traineeship bij NN Group

0
Leestijd: 3 minuten

In september ben ik als Risk Trainee bij Delta Lloyd Bank (nu Nationale-Nederlanden Bank) begonnen. Ik zit in een scrumteam van ongeveer tien mensen. Scrum zie je vaak in de IT, maar wij zijn er ook mee bezig. We beginnen de dag moet onze daily stand-up. In een kwartiertje tijd vertellen we elkaar wat we hebben gedaan, wat onze plannen zijn, waar we tegenaan lopen en of we daarbij hulp nodig hebben.

Op dit moment houdt ons scrumteam zich bezig met het implementeren van RiskPro voor NN Bank. Dit is een softwaresysteem, dat het leven van een risk expert wat gemakkelijker maakt. Het systeem laat zien hoe de balans er op dit moment uitziet, en kan een forecast geven voor aankomende jaren. Zo kunnen we in de gaten houden of onze uitstaande hypotheken en het kapitaal dat we aanhouden met elkaar in balans zijn. Je kunt eenvoudig met variabelen spelen en ziet meteen welke gevolgen dat heeft. Het systeem kan dus op een snelle en eenvoudige manier inzichtelijk maken waar misschien wat meer stabiliteit gewenst is.

Business zonder risicomanagement zou op zich kunnen. Maar dan ben je niet duurzaam, niet stabiel en zeer kwetsbaar. Er zijn eenvoudigweg te veel risico’s. Kleine gebeurtenissen, zoals een plotselinge rentedaling of -stijging, kunnen grote gevolgen hebben. Het is dus zaak die risico’s te managen. Alleen zo kun je veranderingen opvangen en je business continueren.

Het grappige is dat ik niet specifiek naar een riskfunctie op zoek was. In het voorjaar deed ik mee aan een Inhousedag van Delta Lloyd. Risk sprak mij meteen aan, omdat je op een kwantitatieve manier iets aan het bedrijf kunt bijdragen. Ik ben gek op getallen, data, formules en berekeningen en dus kwantitatief ingesteld; een kwaliteit waar je bij risk echt iets aan hebt. Bovendien was de sfeer uitstekend. Daarom nam ik het besluit om te gaan solliciteren. Het traineeship is een prachtige gelegenheid om ervaring op te doen. In het traineeship van twee jaar krijg je drie opdrachten. Ik doe nu mijn eerste opdracht. De volgende opdrachten mag ik zelf invullen. Dat wordt nog een uitdaging, want je kunt hier alle kanten op. Ik werk nu bij NN Bank, maar straks zou ik zomaar bij Leven of Schade of bij het hoofdkantoor NN Group kunnen werken.

In een volgende opdracht zou ik hier graag iets willen doen met data-analyse en machine learning, waarbij data worden omgezet in waardevolle informatie. Big data gaan een steeds grotere rol in de maatschappij spelen. Daar moeten we iets mee gaan doen. Data hebben wel eens een negatieve bijklank. Het gebruik ervan kan bijvoorbeeld ten koste van de privacy van burgers gaan. Maar dankzij data kun je ook patronen ontdekken, modellen maken en anticiperen op mogelijke ontwikkelingen en risico’s in de markt. Risicomanagement wordt nu nog vaak bepaald door regels en wetten. Dat is goed, maar ook traditioneel. Ik denk dat big data ons werk gaan verrijken.

Dit is mijn eerste baan. Ik vind Nationale-Nederlanden een mooi bedrijf, waar ik veel kansen krijg.

Het is interessant om erachter te komen hoe zo’n grote organisatie werkt. Ik vind het ook leerzaam om te zien hoe iedereen zijn eigen doelstellingen heeft en hoe je in zo’n speelveld toch tot mooie resultaten kunt komen. Ik kan geïnteresseerde mogelijke trainees dan ook van harte aanraden hier te solliciteren.

Joyce Mank, Risk Trainee NN Group

Lees ook de blog over de ervaring van Maximilian Bergauer zijn eerste week als Trainee bij NN Group,

Deel dit bericht

Comments are closed.