Skyscrapers – Het Talent Lab van Lotte

0
Leestijd: 3 minuten

05 / 06 / 2019 – Het tweede Talent Lab van Skyscrapers stond in het teken van succesvolle een-op-een communicatie, effectieve meetings en wervelende pitches. In het Friese Hemelum gingen 40 Skyscrapers in de weer met deze hot topics. Een van deze Skyscrapers, Lotte, neemt je in dit artikel mee naar de trainingsdagen.

Het is weer zover: Hugo’s mailtje met informatie over het Talent Lab komt binnen. Heerlijk, we mogen weer! Wat is er nou beter dan een paar dagen uit je dagelijkse sleur te stappen en Amsterdam in te ruilen voor het mooie Friese Hemelum. Ik kan niet wachten om weer met z’n allen af te reizen naar it Flinkeboskje. Ik ben de relaxte sfeer van deze boerderij samen met het heerlijke eten en natuurlijk de gezelligheid van de groep nog niet vergeten.

Dit Talent Lab staan er allerlei trainingen over soft skills op het programma. Ik schaar zelf zo ongeveer alles wat geen Excel-training is onder soft skills, maar dat even terzijde. Deze dagen gaan namelijk over de classics: pitchen, meetings en 1-op-1 gesprekken. Communiceren dus. Ik had al eerder toffe trainingen gehad van Bureau Spraakwater, maar deze keer hebben zij samen met Hugo een indrukwekkend programma in elkaar weten te draaien.

Skyscrapers zijn doeners en daar is het programma op ingericht. Eerst doen, dan denken. Ook al is dat voor velen van ons een oerinstinct, we kennen allemaal dat stemmetje in ons hoofd dat zegt “wat als..”. Het stemmetje dat ons tegenhoudt om gewoonweg te doen wat op dat moment het beste lijkt, zonder filters. Het is heel gaaf om te zien dat er in Friesland een sfeer wordt gecreëerd waar je dit volledig los kunt laten. Een veilige omgeving waar je wordt uitgedaagd het onderste uit de kan te halen.

En dit is precies waarom ik zoveel geleerd heb deze dagen. Na een lesje improvisatie heeft iedereen zijn/haar laatste gêne overboord gegooid. De toon is gezet: fouten maken mag! Iedereen gaat de verschillende workshops ontspannen in. Heb je een lastig gesprek in het vooruitzicht? Laten we dat eens oefenen! Heb je het gevoel dat je wekelijkse vergadering wel wat efficiënter mag? Gaan we mee aan de slag! Heb je binnenkort een belangrijke pitch? Laat maar eens horen dan. Overal hetzelfde devies: oefenen, oefenen, oefenen.

Na zo’n dag voel je je stiekem wel een beetje een communicatie-goeroe. Ja hoor, dit heb ik wel onder de knie. Well, think again! De laatste dag staat namelijk in het teken van de business game. Vanaf moment één zat ik lekker in mijn rol. CEO van een bedrijf dat verbrandingsmotoren produceert? Tuurlijk, is me op het lijf geschreven. Wat zouden we zonder onze fossiele brandstoffen moeten, toch? En groen is toch niet helemaal mijn kleur. Gaaf, let’s get started. Pitchen, vergaderen en onderhandelen. Alles wat je de dag ervoor zo braaf hebt lopen oefenen.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe het voelt om in een snelkookpan gestopt te worden, doe dan eens mee aan deze game. Er valt iets te winnen, dus iedere Skyscraper staat aan. De eerste paar uur proberen we alles van de dag ervoor netjes mee te nemen. Welke werkvorm hanteren we in deze vergadering? Hoe bouw ik mijn pitch ook alweer op? Waar ga ik op focussen tijdens deze onderhandeling? Maar na een paar uurtjes druk op de ketel wordt dat lastiger en lastiger.. Shit, ik was toch een communicatie-goeroe?

Gelukkig was ik niet de enige die hier last van had en konden we aan het einde van de dag allemaal lachen om onze chaotische meetings en vergaand fanatisme. Wat een ervaring. Nu weet je écht waar je sterke en minder sterke kanten liggen op het gebied van communicatie. En belangrijker nog: je hebt de handvatten aangereikt gekregen om hiermee aan de slag te gaan in je dagelijkse werk.

Maar de inhoud van de trainingen is niet de enige reden dat dit Talent Lab me nog wel even bij zal blijven. Een paar dagen met lekker weer in een afgelegen boerderij zitten om keihard te werken zorgt voor verbinding. Je werkt aan jezelf, maar doet dit samen. Ik denk dat ik niet alleen voor mezelf spreek als ik zeg dat ik enorm trots ben op wat iedereen heeft bereikt na deze trainingsdagen. Bij de laatste ronde pitches kon ik mijn oren en ogen haast niet geloven. Ben ik per ongeluk bij een opname van TEDx beland? Ontzettend gaaf om te zien. Ik ben dan ook benieuwd wat het volgende Talent Lab ons gaat brengen.

Aanmelden Skyscrapers Traineeship

Benieuwd naar ook anderen hun verhalen, van beginner tot professional en van jong tot oud? Check dan ook snel de andere blogs! Op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.