Stagenetwerk Rijk verbindt stagiairs

0
Leestijd: 2 minuten

Tim Choufour en Annelie Lekkerkerker liepen beide stage bij het ministerie van Economische Zaken. Zij weten hoe fijn het is dat je met je vragen en onzekerheden bij medestagiairs terecht kunt. Zij namen het initiatief tot Stagenetwerk Rijk om stagiairs te verbinden. Via talloze activiteiten verbinden zij stagiairs binnen de hele Rijksoverheid met elkaar.

Professionele werkervaring

Halverwege je studie maak je als stagiair ineens maanden lang, 5 dagen per week, 8 uur per dag deel uit van het echte werkleven. Dat is even wennen. ‘Als stagiair heb je nauwelijks professionele ervaring op werkvlak. Ik moest wennen aan de inhoud van het werk maar ook aan hoe het eraan toe gaat’, vertelt Annelie. ‘Gelukkig begon Tim op exact dezelfde dag en afdeling. Tim: ‘Ja, dat was puur toeval. We konden gelijk met elkaar levelen over bijvoorbeeld onduidelijke afkortingen en het reilen en zeilen op de afdeling. Het is erg fijn als je een leeftijdgenoot hebt die hetzelfde ervaart.’

5.500 stageplekken per jaar

Annelie: ‘Tijdens mijn stage heb ik veel andere stagiairs gesproken. Waar ik me over verbaasde was dat iedereen zich met heel andere onderwerpen bezighoudt. Dat maakt de Rijksoverheid een interessante stageplek, voor veel verschillende opleidingen. Tim: ‘Dat was voor mij ook echt een eyeopener. Mooi dat er van mbo tot wo-niveau zo goed wordt nagedacht over zoveel verschillende aandachtsgebieden. Dat betekent namelijk ook oneindig veel stagemogelijkheden. Er zijn jaarlijks zo’n 5.500 stageplekken te vergeven. Er is altijd wel een team binnen de Rijksoverheid dat met jouw specifieke onderwerp bezig is’.

Op zoek naar andere stagiairs

Annelie: ‘Ik was druk bezig om binnen het ministerie van Economische Zaken andere stagiairs op te zoeken. Als iemand er jong uit zag, sprak ik die aan en vroeg of die toevallig ook stage liep. Ik was benieuwd wat zij deden tijdens hun stage en met welke onderwerpen zij zich bezig hielden. Vervolgens wilde ik deze stagiairs aan elkaar voorstellen zodat wij met elkaar konden lunchen en ervaringen uitwisselen. Tim: ’Ik had dat ook, was eigenlijk bezig om mijn eigen netwerk aan stagiairs inzichtelijk te krijgen. Op dat moment waren er nog geen georganiseerde momenten om mede-stagiairs te ontmoeten’. Annelie: ‘Tijdens een stageborrel die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseerde, ontmoetten we eindelijk stagiairs van andere ministeries. Zo is het Stagenetwerk Rijk geboren’.

Leuke activiteiten waarbij je netwerkt

Tim: ‘Stagenetwerk Rijk bestaat sinds oktober 2016 en is dus nog vrij jong. We zijn begonnen met een Facebookgroep die ondertussen zo’n 570 leden telt. Een commissie bedenkt en organiseert allerlei events. Annelie: ‘Tijdens bijeenkomsten en activiteiten zoals een borrel, een rondleiding door de Tweede Kamer, pubquiz of lunchdebat leren stagiairs binnen de hele Rijksoverheid verbinden met elkaar beter en bouwen ze een netwerk op. Tim: ‘De herkenning, de inhoudelijke gesprekken, het samen bezig zijn. Netwerken is leuk en nuttig. Annelie: ‘Je hoopt dat stagiairs als ze na hun stage hun opleiding of studie vervolgen, een positief verhaal vertellen over hun stageperiode. Want de stagemogelijkheden bij de Rijksoverheid zijn eindeloos.’

Meer weten?

Wil jij weten welke leuke activiteiten Stagenetwerk Rijk binnenkort op stapel heeft? Kijk dan op onze Facebookpagina of mail stagenetwerk@rijksoverheid.nl. Daarnaast is het ook handig om te weten wat er belangrijk is wanneer je solliciteert voor een stageplek. Klik hier voor de onderwerpen die belangrijk zijn op een CV!

Deel dit bericht

Comments are closed.