Trainee Joram @KLM – Young Colfield

0
Leestijd: 4 minuten

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ zijn de woorden van Joram (eigenlijk natuurlijk van Pipi Langkous) die op dit moment een opdracht uitvoert bij KLM. Joram is werkzaam op de Tupolevweg en vervult de rol van Product Owner binnen KLM IT, een afdeling waar Joram zichzelf in eerste instantie niet zou plaatsen maar juist daarom de kwaliteiten kan inzetten en ontwikkelen die nodig zijn binnen zijn team. young colfield trainee

Clay ging op bezoek bij Talent Program trainee Joram, die op dit moment bezig is met zijn laatste opdracht als Product Owner bij KLM. Lees wat hij doet als Product Owner en wat hij heeft geleerd over zichzelf tijdens zijn Young Colfield trainee.

“Wat doe je eigenlijk precies bij KLM, Joram?”

Mijn team binnen KLM stelt door middel van trainingen en begeleiding de development teams binnen KLM in staat om activiteiten van operations over te nemen. Het doel is om deze teams zelfstandiger, efficiënter en autonomer te laten ontwikkelen. Als Product Owner ben ik natuurlijk verantwoordelijk voor de Product Backlog en help ik mijn team zich te kunnen focussen op waar ze goed in zijn. Daarbij ben ik er ook verantwoordelijk voor om mijn team te sturen in die richting die van hen verwacht wordt binnen KLM.

“Te beginnen met de originele eerste vraag: Waarom ben je eigenlijk begonnen bij Young Colfield trainee?”

Ik had altijd al een brede interesse. Het sprak me echt heel erg aan om verschillende organisaties te leren kennen en daarin mijn interesses te ontdekken, en dan vooral ook wie ik ben als persoon binnen deze verschillende organisaties. Hiervoor heb ik 1 jaar gewerkt in een kleine organisatie waar weinig ruimte was voor ontwikkeling. Ik merkte hier dat ik echt zocht naar een baan waarin mijn eigen ontwikkeling centraal staat. Het mooie aan het Young Colfield trainee is dat ik binnen kwam en wist dat ik mijzelf nog kon ontwikkelen en zolang je in jezelf gelooft helpt Young Colfield trainee je hier ook bij. Een klein voorbeeld hiervan is dat ik, toen ik begon bij Young Colfield, nog niet eens wist wat een Product Owner precies deed. Nu ga ik bijna mijn tijd bij Young Colfield afsluiten als Product Owner.

“Stel ik ga straks op mijn eerste opdracht, wat wordt er dan verwacht van een Young Colfield trainee als ik?”

Er is natuurlijk niet een specifiek kader wat er verwacht wordt van een Young Colfield trainee. Bijvoorbeeld in deze rol, waar ik niet echt de meest passende ervaring voor heb werd de nadruk niet gelegd op de harde skills. Het gaat er meer om wat de inhoud is van mij als persoon. Het belangrijkste dat ik je kan meegeven is dat je oprechte interesse en nieuwsgierigheid moet tonen. Durf vragen te stellen, maar ken wel de grenzen. Het is natuurlijk ook verstandig om zelf op onderzoek te gaan.

Qua takenpakket kan je natuurlijk heel wat doen in je periode bij je opdrachtgever. Wel leert de ervaring dat je veel vrijheid krijgt binnen je opdracht. Niet alles zal lukken binnen de eerste maand, maar je leert snel en dan zal je zien dat de vooraf vastgestelde taken veel sneller en efficiënter gaan verlopen. Ga dan lekker opzoek naar de uitdaging, maak gebruik van de vrijheid om je opdracht en jezelf naar een ander niveau te brengen door taken en plannen naar je toe te trekken. Je zal dan zien dat het nog leuker wordt.

“Wat is het meest onverwachte moment op je opdracht?”

Het meest leuke en onverwachte moment van mijn opdracht was toch dat ik in november was begonnen, en al een maand later in het vliegtuig zat en in Nice op het open podium van KLM mocht presenteren. Dit is een evenement georganiseerd door KLM, waarbij het ook zeer waardevol was om de Franse teams bij onze plannen te betrekken. Een erg leuke ervaring. Het onverwachte element kwam toch voort uit het feit dat ik meer verwachtte om een ondersteunende rol te vervullen. Echter bleek dat ik een zeer actieve rol kon pakken deze dag en het bevestigde ook wel dat ik dingen zelf snel oppak en deze verantwoordelijkheid kan dragen. Wat ik hier ook uit meeneem is dat ik niet moet doen of dit heel normaal is. Het is toch vet om even te vliegen naar een presentatie in Frankrijk. Hoe vet is dat tijdens je traineeship?!

Verder verrast het mij wel in welke hoedanigheid je impact maakt. Binnen 7 maanden draag je echt wat bij en ik realiseer dan ook de mate van verantwoordelijkheid die ik hier draag.

“Wat is de belangrijkste les die je hier geleerd hebt?”

Ik heb economie gestudeerd. Maar ik kwam er tijdens mijn tijd als trainee achter dat ik niet echt het verschil ga maken met de informatie van mijn studie. Die informatie is toegankelijk voor iedereen. Ik kwam er echter achter dat ik vooral bij opdrachten het verschil maak met mijn enthousiasme, empathisch vermogen en energie. Verder heb ik natuurlijk vooral veel geleerd over mijzelf. Die ruimte en handvatten biedt Young Colfield ook. De bewustwording van wie ik ben als persoon en de ontwikkeling die ik heb doorgemaakt is zo waardevol.

“Helpt deze opdracht je om te ontdekken wat je verder wilt?”

Zeker. Vooraf heb je natuurlijk andere verwachtingen en die heb ik nu kunnen aanscherpen. Deze opdracht gaf me ook de mogelijkheid om vooraan te staan bij verandering binnen een grote organisatie, iets wat mij veel energie geeft. Verder vind ik de rol om de kar te trekken en de verantwoordelijkheid te dragen voor mijn team superleuk. Ik help graag het team verder door mijn persoonlijkheid in te zetten. Ik ga straks zeker opzoek naar een functie die deze elementen te bieden heeft.

“Hoe vind je het om straks terug te komen op Young Colfield?”

Het is altijd goed om terug te komen op Young Colfield. Ik heb ook altijd geprobeerd om 1 dag per week bij Young Colfield te werken tijdens mijn opdrachten. Verder was mijn streven altijd om de energie die men heeft bij Young Colfield en de sfeer die daar hangt mee te nemen op opdracht. Dit zijn waardevolle eigenschappen van Young Colfielders die op elke opdracht gewaardeerd worden.

Interesse om bij Young Colfield te werken? Check de openstaande vacatures op de website.

Schrijf je in bij Young Colfield
Deel dit bericht

Comments are closed.