Vispassage ‘FISHIONPassage’

0
Leestijd: 2 minuten

Stuwen, dammen, gemalen en sluizen vormen voor vissen vaak een onneembare barrière. Voor een gezonde visstand is een onbelemmerde doorgang noodzakelijk. Met behulp van een  computermodel ontwerpt en bouwt Movares een in 3D-geprinte vispassage, de FISHIONPassage ©, die specifiek is toegespitst op uw locatie.

Van model tot ontwerp

Movares heeft, in samenwerking met het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, een simulatiemodel gebouwd waarmee zowel de stroming van water alsook het gedrag van vissen in een vispassage (type De Wit) kan worden gesimuleerd. Met deze kennis bouwen we inmiddels een vispassage, de FISHIONPassage ©.

Modulaire vispassage

Voor de bouw van de FISHIONPassage © is een concept ontwikkeld, gebaseerd op de principes van Legolisering.  De belangrijkste elementen (kamers en vensters) worden geprint van gerecycled kunststof. Dit levert veel vormvrijheid en daarmee de mogelijkheid om het profiel van kamers en vensters te optimaliseren. De elementen kunnen in het veld eventueel worden vervangen om (delen van) de vispassage verder te optimaliseren. Elementen kunnen ook gemakkelijk worden hergebruikt op andere locaties.

Duurzame vispassage

Door gebruik te maken van met glasvezel versterkt polyproyleen kunststof realiseren we een lichtgewicht vispassage. De FISHIONPassage © wordt pas in het veld geassembleerd. Hierdoor is geen zwaar materieel nodig om de constructie aan te voeren en te plaatsen. De plaatsingstijd is aanzienlijk korter dan bij reguliere vispassages. Dit is gunstig voor uw CO2-footprint.

Meten is weten

Meten aan de FISHIONPassage © is eenvoudig. Elementen kunnen worden voorzien van verschillende meetinstrumenten. Zo kunnen de vensters worden voorzien van een antenne ten behoeve van telemetrie-onderzoek. Ook is het mogelijk om een kamer te voorzien van een camera of een fishcounter. Alle monitoringsystemen kunnen tijdelijk of permanent worden geïntegreerd. Meetresultaten worden automatisch on-line gerapporteerd.

Partners

Voor de realisering van de FISHIONPassage © werken we nauw samen met onze partners. De geprinte onderdelen worden gemaakt door 3D-Robotprinting. Constructieve onderdelen en plaatsing wordt verzorgd door FishFlowInnovations. Voor geautomatiseerde monitoringtechnieken werken we samen met Visadvies. Samen staan we voor maatwerk, met als doel om een kwalitatief hoogwaardig product te leveren wat continu wordt geoptimaliseerd.

Betaalbaar maatwerk

Wanneer u kiest voor de FISHIONPassage ©, dan bepalen wij samen met uw team (o.a. beheerder en onderzoeker) de optimale oplossing voor uw locatie. Maatwerk dus. Een state of the art oplossing voor een goede prijs.

Deel dit bericht

Comments are closed.