Vrouwen hebben de toekomst bij Capgemini

0
Leestijd: 3 minuten

Vrouwen in de IT? Ze zijn nog steeds veruit in de minderheid. Capgemini ziet dat graag anders en zet zich in voor meer instroom, doorstroom én behoud van vrouwen. “Het voordeel van werken in een mannenwereld? Je kunt als vrouw gemakkelijk opvallen en het verschil maken”, vertelt Ellen Schuit, HR-directeur bij Capgemini.

Slechts 13 procent van de IT’ers in Nederland is vrouw. Bij Capgemini zijn de verhoudingen iets gunstiger met gemiddeld 20 procent vrouwen. “Ons doel is echter 30 procent vrouwen. We streven dus naar meer instroom, maar willen de talenten er ook sneller uitpikken zodat vrouwelijke medewerkers met potentie aan boord blijven”, legt Schuit uit. “Vroeger was ik pertinent tegen vrouwenquota, maar nu denk ik dat vrouwen simpelweg een hulpmiddel nodig hebben en dat het zaken in beweging brengt.” Toch draait het primair natuurlijk om de capaciteiten van een persoon, benadrukt Schuit. “Wij stellen hoge eisen aan de nieuwe mensen die wij aannemen, maar als een kandidaat hieraan voldoet en daarnaast ook van het vrouwelijke geslacht is, zijn we extra blij.”

Niet met de paplepel ingegoten

Slechts weinig meisjes kiezen in Nederland voor een technische opleiding. Schuit: “IT wordt meisjes niet met de paplepel ingegoten. Al vroeg in de opvoeding worden jongens meer gestimuleerd om bijvoorbeeld met lego te spelen. In andere landen wordt op de lagere en middelbare school het vak programmeren gegeven. Dat heeft effect op het aandeel vrouwen in technische studies. In Nederland helaas nog niet. Maar het gaat ook om de manier waarop je de vakken dan geeft. Mijn dochters raken totaal niet enthousiast van de IT-vakken op de middelbare school. Er mag dus meer sturing komen én het vak kan leuker gebracht worden.” 

‘De IT heeft een hoog nerd-imago, maar niets is minder waar’

De wereld van de toekomst

Want dat techniek wel degelijk ook leuk voor meisjes is, staat natuurlijk als een paal boven water. “De IT heeft een hoog nerd-imago”, lacht Christien Veelenturf (28), UX designer bij Capgemini. “Alsof we alleen maar gamen in een donkere kamer en er slechts uitkomen voor de nieuwste Star Wars-film. Maar niets is minder waar. Denk aan de FinTech-wereld. Het is de wereld van de toekomst, een snelle, dynamische wereld. De mogelijkheden worden met de dag groter en het is geweldig om onderdeel uit te kunnen maken van die snelle ontwikkelingen. Ik verveel me normaal gesproken snel, maar niet op mijn werk.” 

Vrouwelijke IT’ers zijn broodnodig

Omdat IT de toekomst is, is er ook steeds meer vraag naar IT’ers. “De schaarste is groot. Vrouwelijke IT’ers zijn daarom broodnodig”, zegt Schuit. Maar niet alleen om de leemte op te vullen. Uit onderzoek is gebleken dat de diversiteit die vrouwen met zich meebrengen, van groot belang is voor bedrijven. Meer diversiteit leidt tot meer innovatie en meer succes. “Teams die bestaan uit verschillende mensen, werken vaak beter samen en komen vaak tot een succesvoller eindproduct. Vrouwen kunnen een gesprek net een andere draai geven, zijn gevoeliger voor wat er speelt en stellen andere vragen. ”

‘Meer diversiteit in bedrijven leidt tot meer innovatie en meer succes’

Positieve discriminatie

Maar hoe trek je als bedrijf vrouwen aan? “Capgemini heeft daar een specifiek beleid voor. Het doel om 30 procent van onze populatie uit vrouwen te laten bestaan wordt breed gedragen binnen de organisatie. We houden speciale Female Talent Days, werken samen met diverse brede netwerken voor vrouwen in IT en hebben een actieve Women@Capgemini netwerkgroep. We besteden er veel aandacht aan en zoeken verbinding. Tijdens de Female Talent Days laten onze vrouwen zien wat ze nou precies doen en dat spreekt erg tot de verbeelding”, vertelt Schuit enthousiast.

Rode loper

Verder denkt Capgemini graag mee met de behoeften van medewerkers. Van thuiswerkfaciliteiten tot gelijke beloning. “Daar besteden we in onze salarisrondes aandacht aan. Vrouwen blijken minder hard te onderhandelen over hun salaris, daarom houden wij voor hen bij of het nog wel gelijk op gaat met de mannen in ons bedrijf”, legt Schuit uit. “Tot slot doen we in onze talentenprogramma’s aan positieve discriminatie. Zien we een talentvolle vrouw bij Capgemini? Dan helpen we haar graag een stapje verder.” Veelenturf kan dat beamen: “Capgemini vormt een prachtige rode loper naar je carrière. Maar je moet natuurlijk wel zelf de vaardigheden en motivatie hebben.”

Wil je meer weten over werken bij Capgemini? Kijk dan op www.werkenbijcapgemini.com

Deel dit bericht

Comments are closed.