Wat heb je aan een traineeship van YSE?

0
Leestijd: 2 minuten

Deze blog is voor iedereen die denkt dat zijn studie niet aansluit bij een traineeship van YSE!

 

Eerste intake

Zat ik dan, tijdens een van mijn eerste intakes tegenover een potentiële opdrachtgever, die verbaasd naar  mijn cv keek. ‘Als ik naar jouw eerdere ervaringen en opleidingen kijk, snap ik niet goed waarom je bij YSE bent gaan werken.’ Oke, uhh, bedankt. Tegelijkertijd was het een vraag die ik goed begreep; ik heb me wel even onzeker gevoeld of ik hier zou passen. Met mijn achtergrond in en liefde voor culturele antropologie, ontwikkelingsstudies en een specialisatie in conflict, leek een traineeship bij YSE in eerste instantie allerminst voor de hand liggend. Moet je daarvoor geen studie hebben gedaan als bestuurskunde of bedrijfskunde?

Ik zat tijdens mijn studie helemaal in mijn element, maar ik werd wel eens aan het twijfelen gebracht door vrienden en familie, die vaak zelf zogenaamd de ‘juiste’ studies hadden gevolgd en al vanaf mijn eerste studiedag plagerig vroegen: “Antropologie, kun je daar dan wel iets mee?”.

“Schot in de roos”

Het duurde daardoor even voor ik een traineeship als dit als mogelijkheid ging zien en me ertoe zette me aan te melden voor het Public traineeship van YSE. Past dit wel bij mij en de richting die ik eerder opgegaan was? Wat blijkt: tot nu toe is het een schot in de roos. Ik merkte dat mijn vooroordelen de grootste drempel vormden om bij YSE aangenomen te worden. Mijn aanstaande collega’s zagen mijn achtergrond als meerwaarde en een van de enige minpunten was dat ik daar onzeker over deed. Veel meer dan een bepaalde studierichting, zochten ze naar een persoon die qua karakter en kwaliteiten goed binnen YSE en bij de opdrachtgevers zou passen.

Eerste weken

Toen ik bij YSE kwam, merkte ik bovendien dat ik helemaal niet zo’n buitenbeentje was als ik eerder dacht: mijn nieuwe collega’s kwamen van allerlei studies en hadden zich op super verschillende manieren ontwikkeld!

Tijdens mijn eerste weken bij YSE, deed ik mee aan de business game van YSE (ontzettende aanrader als je nu student bent!).  Voor deze businessgame, waarbij je in een team van studenten en YSE-ers in 8 uur samen een vraagstuk van een bedrijf of organisatie moet aanpakken, moest mijn groepje een marketingplan schrijven. Terwijl ik aanvankelijk een beetje de kat uit de boom keek (wat weet ik nou van marketing?), merkte ik geleidelijk dat ik eigenlijk niet onderdeed voor mijn collega’s. Met mijn andere invalshoek en ervaringen bleek ik juist een waardevolle toevoeging aan het team!

Terugblik

Zo is deze afgelopen periode ontzettend leerzaam; ik stapte buiten mijn comfortzone en leerde mezelf daarmee weer beter kennen. Dit traineeship biedt me daarnaast de kans om uit te zoeken waar ik goed in ben, welk soort organisatie bij me past en ik leer veel over het werken in allerlei teams en projecten.

Dus, heb jij net als ik een studie gedaan waarvan je denkt dat die niet past bij een bepaalde organisatie, maar zou het je stiekem wel heel leuk lijken daar te werken? Twijfel niet, ga er gewoon voor!

Wil je net als Ezra een traineeship volgen? Klik hier en meld je aan.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.