Zo word jij MSc. Open Sollicitatie Schrijven

0
Leestijd: 2 minuten

Yes, afgestudeerd! Vacature na vacature komt voorbij, maar nét dat ene toffe bedrijf heeft er geen. Geen probleem! Zo schrijf jij een open sollicitatie they can’t refuse.

Het schrijven van een open sollicitatie is niet zozeer makkelijker of moeilijker dan het reageren op een vacature, het is anders. Je hebt namelijk geen houvast aan een vacature, maar dat biedt juist kansen om te shinen.  Je krijgt alle ruimte om diep in te gaan op jouw sterke punten.

Het is aan jou om binnen een half tot één A4 te overtuigen dat jij en jouw droombedrijf een perfecte match zijn. Bondigheid is je beste vriend. Een recruiter heeft geen tijd om jouw verhaal over je kampioenschap bier tappen bij A.S.V. Ineptia te lezen, dus hou het kort en boeiend. Wat wil je écht vertellen?

Go go go
Voor je begint, is dit je opdracht: zoek uit of open sollicitaties welkom zijn. Sommige bedrijven hebben dit liever niet, dus check of dit vermeld staat op hun website. Groen licht? Schrijven maar.

Natuurlijk is het belangrijk om in de brief te laten zien dat je professioneel, enthousiast en geschikt bent. Om te beginnen zorg je er dus voor dat je zonder te populaire woorden, emoticons en spelvauten een (half) A4’tje vol kunt tikken. Welke structuur hou je daarbij aan?

Inleiding
Ten eerste moet je duidelijk maken wie je bent en waarom je gekozen hebt om te solliciteren bij dit specifieke bedrijf. Omdat dit de eerste vraag is van de lezer van je brief, is dit je startpunt.

Zoek uit wat de unique selling points van dit bedrijf zijn, laat zien dat je deze herkent en overtuig dat jij daarom bij dit bedrijf past. Ondoordachte argumenten zoals ‘Ik wil graag bij een groot bedrijf werken’ volstaan uiteraard niet.

Kern
Omdat jij de initiatiefnemer van deze sollicitatie bent, moet je écht weten te overtuigen. Je laat je kennis en kracht zien, en ondersteunt dit met feiten en voorbeelden. In de kern beantwoord je de vraag: wat kan ik, en waaruit blijkt dat? Het is aan jou om alle twijfels over jouw capaciteiten weg te nemen.

Om het kort en bondig te houden, kies je ongeveer drie kernkwaliteiten van jezelf en omschrijf je deze ‘SEXI’ (State, Explain, Illustrate). ‘Dít kan ik, daar bedoel ik dát mee en dat is te zien aan …’. Op deze manier hou je een duidelijke structuur en overtuig je door voorbeelden en feiten. Je kiest natuurlijk kwaliteiten die passen bij het bedrijf waar je de brief heen stuurt.

Afsluiting

“in afwachting van uw afwijzing, verblijf ik..”

De afsluiting van de open sollicitatiebrief verschilt niet van de reguliere sollicitatiebrief. Wees beleefd en zakelijk, maar gebruik activerende woorden en zinnen waarin je aangeeft met plezier op gesprek te willen komen. Dat gesprek komt er, want jij hebt een fantastische brief geschreven.

Deel dit bericht

Comments are closed.