Een explosie aan werk plekken: Future workplace:

0
Leestijd: 3 minuten

Vergaderen vanuit een hangmat of stuiterend op een skippybal? Bij Google is het mogelijk. Ook organisaties als Coolblue, Airbnb en YouTube doen er alles aan om hun werk nemers een inspirerende omgeving te bieden. Van Super Mario-ruimtes tot lange glijbanen. Maar wat is nu de ideale werkomgeving? En wat kunnen we de komende 5 tot 10 jaar verwachten?

“Mensen presteren het beste op hun werk in een ontspannende omgeving”, zegt Christian Kromme, futurist, auteur en tech-entrepreneur. “Vandaar dat er steeds meer vanuit huis of daar dichtbij in hubs of gezellige koffietentjes gewerkt gaat worden. En slimme technologie maakt dat goed mogelijk. Denk aan de Hololens van Microsoft waarmee met een augmented reality-bril indrukwekkende hologrammen zichtbaar worden en je iemand in levende lijve voor je ziet. Reizen of in de file staan elke dag wordt daarmee overbodig.”

Fysieke nabijheid blijft belangrijk

Volgens Bas van de Haterd, adviseur en spreker over de invloed van technologie op het werk, wordt in de file staan de komende jaren sowieso bijzaak. “Ik verwacht dat de zelfrijdende auto ongelooflijk veel invloed gaat hebben op de werkplek van de toekomst. Zonder stuur is je auto immers de ideale werkplek. Veel mensen denken dat het nog 80 jaar zal duren, maar ik verwacht dat het gros van de mensen over 5 tot 10 jaar al rondrijdt in een zelfrijdende auto.”

‘De zelfrijdende auto wordt de ideale werkplek van de toekomst’

Ook denkt Van de Haterd dat mensen elkaar de komende jaren nog gewoon willen blijven ontmoeten op kantoor. “VR komt eraan, maar voorlopig blijft fysieke nabijheid belangrijk. Op de werkvloer lopen nu eenmaal nog voldoende generaties rond die dat graag willen. En de invloed van elkaar daadwerkelijk in de ogen kijken, is groot. Het geeft een andere dynamiek dan virtueel vergaderen. Daarom heeft Airbnb als organisatie de regel dat als één iemand inbelt tijdens een vergadering, iedereen dat moet doen.”

Geen kantoor met tl-balken en systeemplafonds

Menno Lanting, spreker, auteur en adviseur, ziet daarom een tweedeling. “Aan de ene kant verdwijnt de vaste werkplek en wordt het nieuwe werken thuis, in de trein of op een flexkantoor gedaan. Maar aan de andere kant keert men ook weer terug naar kantoor. Alleen dan niet het kantoor met tl-balken en systeemplafonds, maar een inspirerende plek waar je met plezier naartoe gaat. Mensen kiezen hun omgeving bij het type werk dat gedaan moet worden. Concentratiewerk doet men thuis, elkaar ontmoeten op kantoor. We zijn nu eenmaal creatiever als we samen zijn.”

Niet de werkgever maar de werknemer bepaalt volgens Lanting hoe een werkplek eruit moet komen te zien. “Een grote kantoortuin werkt niet voor iemand die geconcentreerd aan een offerte wil werken. Maar een salarisadministratie heeft iets anders nodig dan de creatieve afdeling. Het gaat erom dat een werkplek aansluit bij de behoeften van een werknemer.”

Smart office

Aansluiten bij de individuele behoeften, veel grote bedrijven zijn daar momenteel al mee bezig. Zo ook Capgemini. Hans Scholten, real estate manager Noord-Europa bij Capgemini, legt uit: “We zijn bezig met het implementeren van smart office solutions. Zo kunnen we bijvoorbeeld meten hoeveel mensen gebruik maken van een kantoor. En hoe ze dat doen. Het idee daarachter is dat bij andere behoeften het pand anders ingericht kan worden. Bijvoorbeeld met minder individuele werkplekken en meer collaborative spaces, zoals ruimtes met whiteboards voor brainstormsessies.” Smart office solutions maakt het werknemers makkelijker en comfortabeler. En is bovendien duurzamer.

 ‘Concentratiewerk doet men thuis, elkaar ontmoeten op kantoor’

“Met een app kun je zelf de lichtsterkte, luchtvochtigheid en warmte van een kantoor regelen. Maar er is ook smart cleaning. Wordt er extra drukte gemeten in een bepaalde omgeving? Dan wordt er extra schoongemaakt. Is het rustiger, dan komt de poetsdoek minder vaak tevoorschijn. Daarnaast wordt regenwater hergebruikt, gebruik gemaakt van zonnepanelen en zetten we ons in om energieverspilling tegen te gaan. Want alles wat we thuis willen, doen we op kantoor ook.”

Geen hardware meer nodig

De invloed van technologie is daarbij groot. Scholten: “Moet een werknemer morgen naar ons Capgemini-kantoor in Londen? Dan wil hij daar vandaag alvast een desk kunnen boeken. Reserveringssystemen moeten daarom wereldwijd aangepakt worden en niet slechts lokaal. Office automation staat de komende jaren dan ook hoog op de agenda.”

Christian Kromme: “Over 5 jaar kunnen we gewoon tegen onze computer praten om opdrachten uit te laten voeren. Specifieke kennis van software of Excel en Word is daarmee overbodig en een kind kan de was doen. Bovendien verdwijnen de schermen. In de nabije toekomst is er geen hardware meer nodig maar kan de data overal op geprojecteerd worden. En digitaal papier wordt ons creatieve board. Kortom, technologische ontwikkelingen zullen ons leven én werk alleen maar leuker en makkelijker maken.”

Deel dit bericht

Comments are closed.