Grootste ergernissen op het werk

0
Leestijd: 3 minuten

Young professionals zijn de toekomst, dus we moeten erg zuinig op ze zijn. Wat vinden ze fijn? Wat vinden ze juist heel erg vervelend? En welke dingen maken ze eigenlijk geen moer uit? Grootschalige enquêtes moeten deze vraagstukken beantwoorden. We zullen je de SPSS analyses besparen hoor. Je krijgt de resultaten in hapklare brokken voorgeschoteld in de vorm van een blog. Stuur je werkgever een linkje door; wie weet kun je dan op meer begrip rekenen! Vandaag in de eerste Moonquête: Grootste ergernissen op het werk.

Een penetrante strontlucht en andere ergernissen op het werk

Niet iedereen gaat elke dag met een glimlach op het gezicht naar het werk. Hoewel Nederlanders relatief gelukkig zijn met hun baan, komt het meer dan eens voor dat je je ergert op het werk. Ook met een leuke baan kan je natuurlijk dingen op de werkvloer als negatief ervaren. Het kopieerapparaat is voor de zoveelste keer stuk, de koffie is op en steeds als je moet plassen hangt er een penetrante strontlucht op de toiletten. Geloof het of niet, deze zaken zijn een van de grootste ergernissen op werk. Wij vroegen de Nederlanders wat ze het vervelendst vinden op het werk.

Glimlachen, knikken en het ook écht begrijpen

Een van de grootste oorzaken van chagrijnigheid op de werkvloer, is het werken met collega’s die ook chagrijnig zijn. Een ruime 14% van de Nederlanders ergert zich snel aan collega’s die chagrijnig zijn en worden daar zelf ook humeurig van. Een slecht moraal is natuurlijk niet bevorderlijk voor de werkzaamheden, dus doet het bedrijf er goed aan de werknemers zo tevreden mogelijk te houden.

Dan moeten ze er wel voor zorgen dat de communicatie tussen de verschillende afdelingen optimaal verloopt. Wij ergeren ons namelijk het meest aan een slechte communicatie. Ruim een vijfde van de Nederlanders geeft aan dat ze zich rot kunnen ergeren aan opmerkingen als ‘wist je dat nog niet?’ of ‘dat is vorige week toch ook tegen jullie gezegd?’. Schijtirritant.

‘Wist je dat nog niet?’ zeg je trouwens ook vaak tegen collega’s die gewoon te dom zijn om te poepen. Na de slechte communicatie zijn domme collega’s voor de meeste mensen een reden om hun mondhoeken naar beneden te laten hangen wanneer ze om 9 uur achter hun bureau plaatsnemen. Stagiairs die niets snappen of juist ervaren werknemers wat uit moeten leggen; verschillen in bekwaamheid zorgen nou eenmaal voor wrijving. Niemand zit erop te wachten iets twintigduizend keer uit te leggen.

Was dat alles?

Nee. Je hebt natuurlijk nog het onvoorwaardelijke geloof in hypes en trends. Hokjes en schotjes maken plaats voor open ruimtes om ‘de creatieve geest te stimuleren’. Om dezelfde reden wordt soms voor veel geld aan kunst en decoratie aangeschaft. Elke trend brengt ook weer een hele nieuwe taal met zich mee. Er komen hele woordenboeken aan vocabulaire aan te pas. Overal hoor je nu woorden als ‘scrum’ en ‘agile’, in elke functietitel komt het woord ‘manager’ voor en in de plaats van iets doorgeven ‘schakelt’ nu iedereen. Het continu aanpassen van de gesproken taal op kantoor wordt gezien als hip en gebeurt nu eigenlijk overal.

Ook heb je nog de oudere collega’s die meer verdienen terwijl ze alleen maar uit hun neus lopen te vreten. Veel Nederlanders vinden het heel vervelend iemands leeftijd voor een groot deel zijn of haar salaris bepaalt. Het is toch veel logischer om iemand te betalen aan de hand van zijn of haar werkzaamheden, verantwoordelijkheden, prestaties en inbreng?

Als die gozer die meer verdient dan jij nog stinkt ook, is het hele plaatje compleet. Stinkende collega’s staat op een keurige vijfde plaats in het ergernissenklassement. Als je van 9 tot 5 moet werken heb je natuurlijk geen zin om plaats te nemen naast een zweterige kleedkamer van FC Obesitas.

Verrassend genoeg vinden de Nederlanders intimidatie en achterbaksheid minder vervelend dan de hiervoor genoemde zaken. Zelfs collega’s die in zichzelf praten worden als vervelender beschouwd. Ben je zelf ook weleens chagrijnig op het werk? Geeft helemaal niets, zoals je kunt lezen zijn er genoeg redenen voor..

Je collega’s kunnen er ook wat van! Lees over deze 8 irritante collega’s en misschien herken je jezelf wel.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.