De grootste ergernissen op de werkvloer

0
Leestijd: 3 minuten

Te veel lawaai op kantoor, collega’s die je zomaar onderbreken en de collega die altijd te laat is voor een vergadering zijn maar een paar voorbeelden van veel gehoorde ergernissen op de werkvloer. Iedereen beleeft elk ding op zijn/haar eigen manier. Iets wat voor jou misschien niet eens opvalt, is voor een ander iets waar ze zich ontzettend aan kunnen irriteren. Benieuwd naar de grootste ergernissen op de werkvloer? In dit blog lees je de top 5 van de grootste irritatiebronnen op het werk.

De 5 grote ergernissen op de werkvloer

Hoe leuk je baan of sommige collega’s ook zijn, er is altijd wel iets wat voor irritaties kunnen zorgen op de werkvloer.

1. Luidruchtige collega’s

Herken je het? Die ene collega die continu aan het kletsen is of een collega die te veel lawaai maakt door het voeren van een telefoongesprek. Niets is zo vervelend als collega’s die voor geluidsoverlast zorgen in dezelfde ruimte. Te veel geluid en/of prikkels zorgen ervoor dat jij uit je concentratie wordt gehaald en daardoor dus snel afgeleid bent. Uit onderzoek is gebleken dat het ongeveer 25 minuten kost om je werkzaamheden weer te hervatten wanneer je door iets of iemand bent onderbroken.

Je collega’s kunnen er wat van! Lees hier meer over 8 verschillende types ‘irritante’ collega’s, die mogelijk het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen.

2. Een slechte bak koffie

“But first…coffee.” Iedereen kan ’s morgens wel een goede kop koffie gebruiken om de dag te beginnen. Niets is dan ook vervelender als de koffie niet naar wens is. Slechte koffie is namelijk één van de grootste ergernissen op de werkvloer. Uit onderzoek is gebleken dat koffie uiterst belangrijk is voor medewerkers. Dit zorgt namelijk voor een prettige en effectieve werkomgeving. Daarnaast zorgen de ‘koffie-momentjes’ ook voor sociale contacten en eventuele afleiding.

slechte koffie op werk

3. Collega’s die hun afspraken niet nakomen

Je ontkomt er bijna niet aan. De ene collega (of enkele collega’s) die hun afspraken niet nakomen. Erg vervelend.  Het blijft lastig werken wanneer er een afgesproken deadline niet wordt gehaald. Vooral bij grote projecten. Hier zijn namelijk meerdere collega’s bij betrokken. Een goede communicatie is daarom essentieel om een project te laten slagen. Meer dan de helft van de werknemers ergert zich dan ook aan collega’s die gemaakt afspraken niet naleven.

4. Lange vergaderingen

Leuk vergaderen! Daar denk je wel anders over als de vergadering te lang gaat duren. Misschien heb je het al is een keer meegemaakt: eindeloze discussies of onnodig lang vergaderen. Het is niet alleen vermoeiend, maar zo’n lange vergadering neemt ook veel tijd in beslag.  Daarnaast kan het ook nog is voorkomen dat je na zo’n lange vergadering nog steeds niet bepaalde keuzes hebt kunnen maken.

5. Wanneer het te warm of te koud is op kantoor

Ieder mens is anders en hebben daarom ook verschillende wensen als het gaat om het klimaat. Bijvoorbeeld wanneer de airco te hard blaast (te koud) of wanneer het zweet over je rug loopt door de hitte. Werken lukt het beste wanneer mensen zich comfortabel voelen in hun omgeving. Niet is vervelender dan werken in een onaangenaam werkklimaat.

Zo ga je om met de ergernissen op de werkvloer

Zoals hierboven wordt genoemd, kunnen grote en kleine irritaties op het werk verschillende oorzaken hebben. Maar hoe kun je met deze ergernissen omgaan?

Verleg je focus

Een andere ergernis op het werk kan soms de slechte internetverbinding zijn. Met als gevolg dat je hierdoor niet door kunt met jouw werkzaamheden. Dit is het ideale moment om je even te focussen op iets anders! Ruim bijvoorbeeld eens keertje je bureau en/of kasten grondig op. Laat je niet meesleuren door je negatieve emoties, maar verleg je focus. Zo geef je de opkomende irritaties op het werk geen kans.

Praat over je ergernissen op de werkvloer

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij je elke werkdag loopt te ergeren aan bepaalde dingen of collega’s. In sommige gevallen is het daarom beter om de confrontatie aan te gaan. Maak je ergernissen bespreekbaar! Dat kan voor veel opluchting zorgen. Loopt jouw werk bijvoorbeeld vaak vertraging op, omdat een collega zich niet aan de afgesproken deadlines houdt? Meld het dan bij je leidinggevende of vertrouwenspersoon en laat het zich niet ophopen totdat de bom een keer barst. Daarnaast kan het voor jou ook voldoende zijn om erover te praten met collega’s of vrienden. Het maakt niet uit met wie, als het jou maar helpt.

Frisse buitenlucht en bewegen doet wonderen

Een frisse neus halen kan soms wonderen doen. Het kan je zeker een opkikker geven als je al lang stilzit op kantoor. Door bijvoorbeeld een wandeling te maken, ga je automatisch je werkfrustraties tegen.  Maar ook een ademhalingsoefening kan je helpen ontspannen na een dag vol ergernissen op de werkvloer.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.