JEROEN, DOE NOU NIET! – Don’ts op je cv

0
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je een sollicitatiebrief stuurt, wordt je cv normaliter in de bijlagen bijgevoegd. Vaak wordt op basis van deze twee documenten bepaald of je al dan niet op gesprek mag komen. Als je een goede eerste indruk wilt maken, is het van belang dat deze documenten netjes in elkaar steken en dat je don’ts op je cv voorkomt.

Sommige cv’s verdwijnen onmiddellijk in de papierversnipperaar. Die van Jeroen bijvoorbeeld. De recruiters hebben zijn cv niet eens gelezen. Hoe voorkom je dat de don’ts op je cv niet zo eindigt als die van Jeroen?

Een liggend kleurenpalet?

Jeroen heeft hard gewerkt aan zijn cv en dat is te zien. Hij heeft veel kleuren gebruikt, wat erg afleidt. Recruiters zien het liefst een strak cv waarin slechts enkele kleuren gebruikt worden. Veel recruiters geven zelfs nog de voorkeur aan een cv met een witte achtergrond en zwarte tekst; de meest basic opmaak die je kan bedenken.

Om de recruiters te overtuigen van zijn creatieve vaardigheden, heeft Jeroen grafieken en tabellen gemaakt. Deze pasten echter niet op een staande pagina, dus heeft hij de liggende weergave in Word gebruikt. Een liggende weergave is echter een absolute no-go. Recruiters moeten namelijk veel cv’s in een korte tijd bekijken. Het is handiger om cv’s te hebben die allemaal rechtop staan, zodat er snel doorheen gebladerd kan worden. Daarom is het ook belangrijk om een standaardopmaak te gebruiken. Grafieken en tabellen kunnen wel toegevoegd worden, mits ze relevant zijn en duidelijk worden uitgelegd.

Jeroens concurrent, Sarah, heeft het hele jaar hard gesport voor een killer-zomerbody. Ze is erg trots op het resultaat en heeft zich op vakantie dan ook veelvuldig laten fotograferen. Eén van de foto’s vindt ze zo mooi dat ze ervoor kiest deze op haar cv te plaatsen. Foute keuze. Een bikinifoto op het cv is zo’n beetje de grootste cv-zonde die er bestaat. Toch komen recruiters dit nog dagelijks tegen, waarna een diepe zucht volgt. Vervolgens eindigt het cv, je raadt het al, in de papierversnipperaar. Jeroen heeft gelukkig niet voor een bikinifoto gekozen.

Het houdt niet op, niet vanzelf..

Jeroen houdt van schrijven en heeft dit dan ook als één van zijn USP’s aangestipt. Hij heeft er echter niet bij nagedacht dat recruiters helemaal niet houden van lange lappen tekst. Maak vooral korte zinnen en gebruik opsommingstekens in plaats van een opsomming in één zin. Spelfouten zijn natuurlijk altijd uit den boze, dus laat je cv én je motivatiebrief altijd doorlezen door familie of vrienden.

Overbodige zaken

Bij zijn vorige werkgever is Jeroen ontslagen omdat hij zich tijdens de vrijdagmiddagborrel nét iets teveel liet gaan. Dit leidde tot een fikse ruzie met zijn baas. Omdat hij niets voor zijn nieuwe werkgevers achter wilt houden, heeft hij dit netjes op zijn cv gezet. Slim? Nee. Iedereen maakt weleens fouten, maar dat betekent niet dat je ze op die manier moet vermelden. Zulke zaken hoef je niet verder uit te lichten op je cv, dus doe dat gewoon niet!

Het benoemen van veel niet-relevante werkervaringen, zoals die ene keer dat Jeroen een uurtje voor zijn oma het gras gemaaid heeft, is ook zeker niet nodig. Wanneer er grote gaten te zien zijn waarin jij je even niet bezighield met finance, kun je de maanden dat je als vakkenvuller aan het werk was natuurlijk wel vermelden. Maar niemand is geïnteresseerd in een lijst van alle horecazaken waar je via het uitzendbureau één keer hebt gewerkt.

Jeroen zijn cv wordt op dit moment gebruikt als vulling voor een grabbelton. De prullaria zijn tussen de snippers verstopt. Voorkom de don’ts op je cv zo’n hoopje ellende wordt en lees hier over wat je vooral wél moet doen met je cv. Don’t be like Jeroen.

Je komt er natuurlijk niet alleen met een cv. De motivatiebrief van Jeroen was minstens zo belabberd. De snippers staat hij nu zelf buiten op te prikken. Wil je weten hoe je een motivatiebrievenbaas wordt? Bekijk dan deze tips voor het opbouwen van jouw motivatiebrief!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.