Het moment is daar. Je bent een vacature tegenkomen waarvan jij zeker weet dat jij de juiste persoon bent. Je zult echter niet de enige zijn die de vacature heeft gevonden en er is dus sprake van concurrentie. Hoe ga je te werk? Die eerste indruk is allesbepalend. Hoe meer moeite jij steekt in het maken van je sollicitatiebrief, hoe hoger de kans is dat jij opvalt. Je probeert de ontvanger te overtuigen jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe zorg je ervoor dat het bedrijf juist jou uitkiest? Sollicitatieblog.nl geeft je handige tips om de concurrentie een stap voor te zijn.
Neem de tijd
Voordat je start met schrijven is het verstandig om de vacature goed door te lezen. Meestal staat in de vacature al veel bruikbare informatie die je kunt gebruiken voor jouw sollicitatiebrief. Omdat werkgevers tientallen tot soms zelfs honderden brieven ontvangen, zullen ze niet alles meteen grondig doorlezen, maar eerst globaal scannen. Houd dus in gedachte dat de sollicitatiebrief overzichtelijk moet zijn. Voor de werkgever moet het binnen een minuut duidelijk zijn waarom jij de juiste persoon bent voor het bedrijf.
Schrijfstijl: formeel, maar persoonlijk
Bij de sollicitatiebrief kun je het beste een formele schrijfstijl gebruiken. Formeel hoeft echter niet stijf of saai te betekenen. Je kunt best persoonlijkheid in je brief door laten schemeren. Vertel op een enthousiaste en energieke manier waarom de functie voor jou is weggelegd. Zo zorg je ervoor dat je jezelf onderscheidt en dat je brief opvalt. Let wel: houd het zakelijk en blijf je richten op de essentie van je brief, namelijk de werkgever overtuigen om jou uit te nodigen voor een gesprek. Geestig zijn kan geen kwaad, maar laat grappen achterwege – in de meeste gevallen wordt dit niet gewaardeerd.
In de brief kies je voor een actieve schrijfstijl in het eerste persoonsperspectief. Dit leest prettiger voor de ontvanger, en maakt je brief duidelijker. Met een actieve schrijfstijl bedoelen we: “Ik ben verantwoordelijk geweest voor…”. Een passieve schrijfstijl is: “Ik was verantwoordelijk voor…”. Zorg dat je de actieve schrijfstijl in de gehele brief aanhoudt. Consistentie is key.
Start met de aanhef
Het is belangrijk dat je de brief altijd richt aan een concreet persoon. Het gebruik van een algemene aanhef als “Geachte heer, mevrouw,” kun je het beste vermijden. Weet je niet wie de ontvanger is? Bel dan gewoon even naar de receptie van het bedrijf en vraag daar vriendelijk aan wie je de brief mag richten. Vergeet niet te vragen hoe je de naam spelt en dubbelcheck of je de naam in de aanhef correct hebt geschreven.
De opbouw van je sollicitatiebrief
De sollicitatiebrief kan worden opgedeeld in drie onderdelen: de opening, het middenstuk, en de afsluiting. Met deze opbouw kan de ontvanger snel door de brief lezen om de belangrijke punten eruit te halen. Bedenk wat het bedrijf zoekt in de toekomstige werknemer en zorg dat je daar de nadruk op legt in je tekst. Houd de opbouw beknopt en de tekst kort en bondig. Maak de brief niet langer dan vijf alinea’s: één A4tje is voldoende. Hoe langer de brief wordt, hoe kleiner de kans is dat alles gelezen wordt.
1. De opening
Dit is de eerste zin die de ontvanger te lezen krijgt. Zorg dus dat je met een relevante opening binnenkomt en wees creatief. Probeer in je opening een link te leggen met het bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld iets aanhalen wat je op de website hebt gelezen of vertellen waarom jouw interesses aansluiten bij het bedrijf. Vergeet niet om te vermelden voor welke functie je solliciteert en waar je de advertentie bent tegengekomen.
2. Het middenstuk
Dit stuk is het belangrijkste onderdeel van je brief, want in dit deel leest de werkgever waarom jij geschikt bent voor de functies en wat jouw kwalificaties zijn. Op basis van die info zal de werkgever beslissen of hij je cv bekijkt of niet. Je hoeft daarom niet je volledige cv uit te leggen; noem alleen enkele hoogtepunten die ook aansluiten op de vacature. Maak de werkgever nieuwsgierig. Geef ook concrete informatie over je opleiding en ervaring.
Wat je wilt vermijden zijn clichés, oftewel veelgebruikte en daardoor afgesleten uitdrukkingen. Voorbeelden van veelgebruikte clichés zijn: je zoekt ‘een nieuwe uitdaging’, bent een ‘zelfstandige, flexibele medewerker’ of ‘een goede teamspeler”, en hebt zeker geen ‘9-to-5 mentaliteit’. Door het gebruik van clichés verliest je brief kracht. Hoe los je dat op? Wissel clichés in voor goede beschrijvingen van wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Let op dat je niet ingaat op wat je wilt leren, maar op wat je al kunt. Een zin als ‘Ik heb me altijd al op dit gebied willen ontwikkelen’ geeft niet aan welke vaardigheden jij al hebt. Een betere oplossing is het geven van concrete voorbeelden van je ervaring bij vorige werkzaamheden. Ben je een goede teamspeler, vertel dan over succesvolle samenwerkingen die je in het verleden hebt gehad met anderen. Je kunt hierbij verwijzen naar je cv. Zijn er taken in de vacature waarmee je al ervaring hebt, geef dit ook aan. Hoe minder het bedrijf jou uit hoeft te leggen, hoe groter de kans is dat jij geschikt bent voor de functie.
3. De afsluiting
Het laatste onderdeel van je sollicitatiebrief eindig je met een positieve, proactieve zin. Het doel van de brief is om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Een zin als “Ik hoop mijn brief binnenkort te mogen toelichten…” komt niet zo sterk over. Je kunt hier beter kiezen voor een actieve, zelfverzekerde afsluiting. Geef aan dat je de brief graag uitgebreider zou willen toelichten in een persoonlijk gesprek en dat je een spoedige reactie graag tegemoet ziet.
Dubbelcheck je brief
Een sollicitatiebrief mag geen enkele taal- of spelfout bevatten. Lees daarom je brief altijd goed na. Een handige tip: laat de brief na het schrijven een dagje liggen en lees hem de volgende dag nogmaals door. Op deze manier kijk je met een frisse blik naar de brief en zie je fouten die je eerder wellicht niet zag. Misschien heb je na een nacht slapen ook wel goede toevoegingen gevonden voor in je brief. Ben je niet helemaal zeker of alles klopt? Vraag dan aan anderen of ze je brief na willen lezen.
Je sollicitatiebrief sturen
Nu je brief klaar is, kun je ‘m per e-mail versturen. Voeg de brief als aparte bijlage toe aan de e-mail en check dat deze ook daadwerkelijk is toegevoegd. Niks is onhandiger dan een mail sturen zonder bijlage. In de mail zelf kun je een korte, formele tekst schrijven waarin je aangeeft op welke functie je solliciteert en waarin je verwijst naar de bijlagen. Ben je er nog niet over uit waar je wilt solliciteren? wij helpen je graag een handje op weg naar je volgende uitdaging!
Zonder cv is je sollicitatiebrief natuurlijk niet compleet. Voeg daarom je cv ook als aparte bijlage toe aan de e-mail. Wil je weten hoe je een cv van hoge kwaliteit schrijft? Een voorbeeld CV kun je hier vinden.