‘Wat wil jij later worden?’

0
Leestijd: 3 minuten

Femke is Trainee binnen ons Talent Program en net klaar met haar 1e opdracht! Ze blikt terug op de afgelopen maanden en staat stil bij de beruchte vraag ‘wat wil je later worden?’ Nieuwsgierig of ze het antwoord al heeft en wat Young Colfield haar tot nu toe heeft gebracht? Lees verder!  

En toen was het opeens zover. Een jaar geleden, afgestudeerd en vol goede moed. Klaar voor de arbeidsmarkt met een diploma op zak als ‘bedrijfskundige’. Maar wat is een bedrijfskundige eigenlijk? Ik vond het maar een vage term. Ik vínd het maar een vage term. Ik ben niet opgeleid als kok, verpleegkundige of leraar. Niet een concreet beroep, niet een vitaal beroep. Niet een beroep dat tijdens de coronatijd hard nodig is. Als mensen de beruchte vraag stelden, ‘wat wil je later worden?’, kwam ik met een standaard antwoord. ‘’Iets met projectmanagement. Ja, dat is heel breed, maar wat ik precies wil moet ik nog uitzoeken’’. En de tijd en ruimte voor die zoektocht krijg ik bij Young Colfield.
Voor Young Colfielders is het de normaalste zaak van de wereld dat je in het begin van je traineeship niet een concreet antwoord hebt op de beruchte vraag. Het is de normaalste zaak van de wereld dat je een richting weet, maar nog geen kompas hebt. Én dat je het vertrouwen hebt dat je stapje voor stapje, opdracht na opdracht, je plek gaat vinden. Waarschijnlijk heb je na twee jaar nog steeds geen concreet antwoord, maar je hebt wel een kompas, boot en stuurlui gekregen.
Misschien lees je dit nu en denk je, ’’ja, heel leuk al die metaforen, maar wat leer je nou echt? En hoe?’’ Goede vraag. Ik leer wat ik niet wil, dankzij coachingsgesprekken. Ik leer dat ik trotser mag zijn op wat ik kan, op wie ik ben, dankzij mijn team. Ik leer dat geen antwoord hebben op de beruchte vraag oké is, dankzij mijn talentmanager. Dat kwetsbaarheid een kracht is en geen zwakte, dankzij trainingen. Dat ik op mijn plek zit in een organisatie waar ‘vallen en hup, gewoon weer opstaan en proberen’ normaal is. En dat het soms heel lekker is als je de kantoortermen van tafel kan gooien en gewoon kan ouwehoeren met collega’s. Want uiteindelijk draait het daar voor mij om: mezelf kunnen zijn in een groep.
Kan ik mezelf zijn bij Young Colfield? Nou en of. De persoonlijke aanpak van Young Colfield en de focus op de mens achter de werknemer zijn in mijn ogen uniek. Het gaat niet puur om winst maken, continu presteren en de beste zijn. Ja, het is een commercieel bedrijf. Maar de slogan ‘de meeste impact maak je als jezelf’ is niet voor niets gekozen. Gesprekken met mijn talentmanager gaan over Femke als persoon, niet over Femke de ‘omzetmaker’. Ik geloof dat als je lekker in je vel zit en je jezelf kunt zijn, je automatisch al beter presteert. En dus van meerwaarde bent voor een bedrijf.
En nu? Ik blijf leren. In twee jaar tijd gaan er vast genoeg stormen op mijn pad komen. Privé of op werk. De ene keer windkracht 8 en de andere keer windkracht 12. Vervelend, maar tegelijk ook heel waardevol. Ik vertrouw er op dat ik, mede dankzij Young Colfield, steeds preciezer de beruchte vraag kan beantwoorden. Dat ik mijn richting én kompas ga vinden. En ik hoop stiekem dat ik jou aan het denken heb gezet. Krijg je energie van je werk? Kan je jezelf zijn? Ja? Super! Nee? Bespreek dit! Ook al ben je wel opgeleid tot een specifiek beroep, het is nooit te laat om een andere weg in te slaan. Dus nog één keer… Wat wil jij later worden?
Deel dit bericht

Comments are closed.