Digitaal energiemanagement: to be or not to be

0
Leestijd: 3 minuten

Tijdens onze maandelijkse YC sessie kwam Marco Pesch ons online vertellen over de mogelijkheden van Digitaal Energiemanagement! Kim was er bij en schreef hier een blog over: 

Even skypen. Ik kende het voornamelijk als een mooi middel om wat sociaal contact te onderhouden vanuit mijn hangmat in Colombia. Inmiddels zijn we allemaal virtual meeting – expert en hebben we niet alleen skype, maar ook Zoom, Teams en Houseparty uitgespeeld. Het is absoluut tof om te zien hoe productief en ook creatief we online kunnen zijn. Maar, een nieuwe manier van werken is best wennen. Na een fanfare aan digitale meetings ben ik vaak extreem moe, heb ik hoofdpijn en piepen m’n oren. M’n batterij is leeg. De, tevens online, inspiratiesessie Digitaal Energiemanagement van Marco Pesch kwam daarom als geroepen!

 
Waarom zo(om) moe?
Wennen aan een nieuwe manier van werken kost energie en maakt ons moe. In het geval van digitaal thuiswerken zijn er twee aspecten die het ons soms lastig maken:
– Het gebrek aan non-verbale signalen. Hoe zit iemand in de wedstrijd? In fysieke meetings pikken we veel meer non- verbale signalen op, waardoor we een boodschap veel beter begrijpen. Online vallen er veel signalen weg, waardoor je hersenen volop bezig zijn met analyseren en focussen op wat er wel is.
– De vermenging van functies. Als je op kantoor werkt is het duidelijk. Je zit in jouw werk-rol. Thuis lopen zo veel verschillende rollen door elkaar heen. In je meeting kijk je schuin naar de keuken waar nog een en ander moet worden opgeruimd. Een kind rent langs je heen. De hond vraagt jouw aandacht. Je vriend, vriendin of huisgenoot is koffie aan het zetten. Dit kan verwarrend werken.
Het verband jouw natuurlijke spreekstijl en je digitaal energiek voelen 
Wat kan je doen om meer energie over te houden aan het einde van jouw digitale dag? Volgens Patsy Rodenburg gaat het over het (meer) gebruiken van jouw natuurlijke spreekstijl. Patsy, stemcoach en theaterregisseur heeft in haar leven honderden acteurs begeleidt en kon vrijwel meteen zeggen of iemand ‘het’ heeft. “Wat maakt of iemand ‘het’ heeft?”, vroeg zij zich af. Na onderzoek kwam zij tot de conclusie dat het te maken heeft met in welke cirkel van energie iemand zit. Hoe werken die cirkels?
Cirkel 1. Je richt jouw energie naar binnen. Je maakt je kleiner. In de zoommeeting zet je jezelf op mute en bent alvast aan het nadenken over het avondeten. Misschien zet je zelfs je camera uit zodat je erbij kunt gaan liggen op de bank. Je trekt jezelf terug uit het gesprek, je bent er niet helemaal.
Cirkel 2. Dit is jouw natuurlijke spreekstijl. Hierin voel je je veilig en comfortabel. De focus is op het nu, waardoor het niet als een stand voelt waar je in zit. De cirkel van gelijkwaardigheid. Het voelt normaal en neutraal. Hier ervaar je flow en gaat de meeting moeiteloos.
Cirkel 3. Je richt jouw energie naar buiten. Alle ogen op jou! Je maakt grapjes, gooit het over een andere boeg, trekt de aandacht, praat hard, er kan geen twijfel over bestaan of jij aanwezig was in deze meeting. Dit is gezellig, maar kan veel energie kosten, omdat je niet helemaal bij jezelf bent maar vooral naar buiten gericht.
Conclusie:
We hebben alle drie de cirkels nodig. Een goede performer zit in de cirkel 2, want die kost het minste energie.
Drie tips om wat vaker in cirkel 2 (digitaal) te werken 
1) Check in bij jezelf
Sta af en toe even bewust stil in welke cirkel je aan het werk bent in deze meeting. Ben je jezelf aan het muten of overschreeuwen of gaat het vanzelf? Op het moment dat je hier bij stilstaat, ben je al in het hier en nu. Je kunt een post-it op je computer plakken als reminder of momentjes in je agenda plannen om dit niet te vergeten.
2) Wees creatief en wissel af
Zodat je dag wat variatie krijgt. Sporten, dansen, zingen, meditatie
3) Wees jezelf
Je lekkere open deur, hoe doe ik dat dan? Probeer zo veel mogelijk een setting te creëren die het mogelijk maakt je natuurlijk spreekstijl te kunnen aanhouden. Hierin voel je je veilig en comfortabel.
Deel dit bericht

Comments are closed.