Consultancy… in voor- en tegenspoed

0
Leestijd: 3 minuten

Iedere dag dezelfde omgeving, mensen en werkzaamheden.. Dat is alles wat je niet terugvindt in een baan als consultant bij Capgemini. Waarom zou je dit willen? Of waarom juist niet? Inmiddels begeef ik mij al even op de arbeidsmarkt en heb ik binnen verschillende bedrijven ervaring opgedaan. Wat de voor- en nadelen zijn van het consultancy leven ten opzichte van een “normale” baan? Ik deel graag mijn persoonlijke ervaring met jou.

Wat doe je precies als Insights & Data consultant?

Het mooiste aan mijn werk is dat ik voor deze vraag simpelweg geen eenduidig antwoord heb. Natuurlijk zijn er zaken die regelmatig terugkeren, zoals het ontwerpen van rapportages, analyseren van business requirements en plannen van werkzaamheden. Echter gebeurt er vrijwel iedere dag wel iets wat mijn planning op zijn kop zet. Als ik het in twee zinnen moet samenvatten, bestaat mijn dag voornamelijk uit het aansturen van mijn team, het afstemmen met mijn klant en het werken aan business intelligence vraagstukken in de breedst mogelijke zin.

De overstap naar consultancy

Veel mensen in mijn directe omgeving vragen mij, waarom de overstap naar consultancy? Waarop mijn antwoord heel duidelijk luidt; vrijheid en uitdaging. In het verleden heb ik zo’n vijf jaar gewerkt voor verschillende bedrijven binnen de Rotterdamse haven. Hier heb ik bijgedragen aan het opzetten van applicatielandschappen op het gebied van business intelligence. Interessant werk, zou je zeggen. En dat klopt. Maar eens gaat de uitdaging er vanaf en wordt het routine. Dit is voor mij altijd het struikelblok geweest. Als de uitdaging eraf is en ik “gesettled” raak, wil ik iets nieuws. Dit is waar consultancy en specifiek Capgemini voor mij om de hoek kwam kijken. Want zeg nu zelf.. waar kan je beter jezelf uitdagen en afwisseling vinden dan binnen zo’n gerenommeerd consultancy bedrijf?

Voor- & nadelen van consultancy

Dit brengt ons meteen bij de kern van het verhaal, wat zijn nou de voor- en nadelen van het werken als consultant, wanneer je jaren onderdeel was van een “normaal” bedrijf. Mijn persoonlijke lijstje ziet er als volgt uit:

Voordelen
Vrijheid
Verantwoordelijkheid
Uitdaging
All You Can Train
Collega’s binnen hetzelfde vakgebied
Waardering
Afwisseling
Doel gedreven

Nadelen
 Tijdsinvestering
 Verwachtingen / Druk
 Routine

Leg eens uit?

Nu vraag je je bij sommige punten misschien af, wat bedoel je hiermee en waarin uit zich dat? Uiteraard kan ik ze hier niet allemaal behandelen, maar laten wij eens kijken naar diegene die voor mij eruit springen.

Te beginnen met vrijheid en verantwoordelijkheid. Deze zijn simpel te verklaren door het feit dat er binnen Capgemini geen 9 tot 5 mentaliteit bestaat. Je bent namelijk verantwoordelijk voor je eigen tijd en de kwaliteit van je werk. Wil je geen meetings en deadlines op een zonnige middag en werk je je laatste twee uurtjes liever ’s avonds thuis? Prima, geen probleem. Liever niet in de file staan, maar elders je werk afmaken? Absoluut!

Ondanks de vrijheid vergt het werken bij Capgemini wel een grotere tijdsinvestering. Deadlines, afspraken op een verre locatie, trainingen, interne bijeenkomsten. Allemaal dingen die wat van je privé tijd kunnen kosten. Voor mij persoonlijk investeer ik gemiddeld één privé avond per drie weken, maar dit is voor iedereen anders.

Tot slot routine, als consultant bij Capgemini zal je dit vrijwel nergens terugvinden. Zoals eerder genoemd is iedere dag anders, van werkzaamheden tot werktijden en zelfs de locatie waar je zit. Niets staat vast. Dit was voor mij wel even wennen na vijf jaar mijn eigen plekje omringt door dezelfde mensen. Ik zal niet ontkennen dat routine zijn voordelen heeft, tenslotte willen wij allemaal enigszins weten waar wij aan toe zijn. Maar na maanden van gezellige chaos ben ik overtuigd, voor mij hoeft dat routine matige bestaan niet meer!

Zie jij ook meer voor- dan nadelen in werken als consultant? En ben jij juist op je best als je continu voor een nieuwe uitdaging staat? Kijk dan eens bij onze openstaande vacatures!

Deel dit bericht

Comments are closed.