Hoe werkt een startende Nerd bij KPN

0
Leestijd: 3 minuten

“Hoi! Mijn naam is Marlou! Sinds twee maanden werk ik bij KPN  op de afdeling Innovatie. Ik zet me in voor datacenters en netwerk virtualisatie. De komende tijd neem ik jullie in deze blogreeks mee in de wonderlijke wereld van de nieuwe KPN’er.”

Tot zover de formele kennismaking. Indien je me een keertje tegenkomt in Den Haag, herken je me waarschijnlijk aan mijn glimlach. Ik heb het enorm naar mijn zin bij KPN – hoewel ik soms nog niet helemaal begrijp waarmee ik eigenlijk bezig ben… het is wennen, wennen, wennen. Vaak nog wel ‘kwantiteit over kwaliteit’, hoewel je het andersom zou willen hebben – maar er is hier voor een nerd zoals ik dan ook zoveel te doen, dat het moeilijk kiezen is.

De eerste baan
Toen ik hier 2 maanden geleden begon, was alles nieuw: Niet alleen het werk, maar ook de combinatie werk en de rest van je leven. Tijdens mijn studie kon ik elke activiteit op elk moment plannen. Nu is dat wel even anders. Enerzijds voelt het als aanpoten: Opeens ga je ‘naar je werk’ en is een dagje overslaan omdat je bed zo lekker ligt geen optie meer. Aan het eind van de dag lijkt je hoofd te ontploffen, omdat je zoveel informatie hebt geprobeerd te absorberen, dat je besluit toch maar wat avondactiviteiten over te slaan.

Anderzijds voel je je gelijk stoerder: Je gadgets – telefoon en laptop van de zaak – krijgen een enorme upgrade, kan die achtjarige studielaptop zonder accu eindelijk de prullenbak in. En aan het eind van de eerste maand staat opeens je eerste salaris op je rekening. Kon ik eindelijk die belofte aan mezelf inlossen: een Playstation 4 kopen van mijn eerste salaris.

Eerste indruk bij KPN
De uren op ‘kantoor’ vliegen voorbij, en dat zeker ook door de gezellige sfeer. Al op de eerste dag werd ik door iedereen met enthousiaste reacties welkom geheten, o.a. omdat ik een vrouw ben in een technische functie en wat verjonging in het team breng. Iedereen vertelt enthousiast over zijn werk, of legt me uit hoe (een specifiek gedeelte van) het KPN netwerk in elkaar zit. Daardoor is het gemakkelijk aan veel informatie te komen. Of ik dan ook alle informatie goed heb verwerkt, is soms nog wel de vraag…

Via-via werd ik door de andere technische trainees uitgenodigd mee te doen met een activiteit. Een leuke afwisseling, omdat gegeven mijn interesses ik op dit moment vooral met wat oudere mannen werk. Naïef als ik ben, heb ik een tijd gedacht dat dat overal in het gebouw zo was. Tot ik met iemand koffie ging drinken op de 2e verdieping en ik plotseling werd omringd met leeftijdsgenoten. Ik schrok ervan. Is ‘New business’ voor de jonkies, en aan het netwerk sleutelen voor de ouwe rotten in het vak? Het maakt mij weinig uit, het is heel gezellig.

Eerste project
Hoewel er tal van projecten voor het grijpen liggen, is het als nieuweling toch moeilijk te ontdekken waar je gemakkelijk je steentje aan kan bijdragen. Binnen het  Innovatie team had ik geluk dat er een vrij nieuw onderzoeksproject lag, waarbij ik meteen mee mocht klussen. We proberen uit te vinden of we met zogenaamde whitelabel switches de access laag van de datacenters kunnen vervangen. Daarbij kon ik gelijk proberen een Software Defined Networking (SDN) oplossing te implementeren. Kon ik direct kennis van mijn masterthesis toepassen! De interesse van collega’s in SDN is groot, daardoor raakte ik direct in gesprek met netwerkarchitecten die er meer vanaf willen weten. Zo rolde ik half hun onderzoek in over compleet programmeerbare switches, ook super leerzaam. Dus dat loopt lekker.

Los van de technische projecten ben ik als nieuweling betrokken bij kleinere “randprojecten”; vooral omdat mijn ‘verse blik’ populair is. Zo denk ik mee in de verhuisplannen en bekijken we hoe we het proces van softwarecreatie binnen een bepaald programma kunnen verbeteren. Aangezien veel mensen binnen dat project geen IT-achtergrond hebben en ik wel. Heel leuk om daar gelijk bij betrokken te worden. Zo leer ik snel veel mensen kennen en kan ik ook een bijdrage leveren aan de productiviteit en sfeer binnen KPN.

Technisch weekje
Maar goed, nu moet ik weer hard aan het werk – deze week is weer heel technisch. Ik mag een Low Level Design doorspitten en mijn testopstelling van het whitelabel switch onderzoek uitbreiden. Even een weekje kwaliteit dus, de kwantiteit krijgt daarna vast weer wat meer aandacht.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.