“Een gevarieerder traineeship vind je niet!” – Ahold Delhaize

0
Leestijd: 3 minuten

Twee uitersten in één traineeship

Geen ervaring in food retail en nog nooit van mijn leven een schap gespiegeld en toch solliciteerde ik voor Hét Retail Management Traineeship van Albert Heijn. Wel had ik veel affiniteit met food en wilde ik graag een uitdaging in retail aangaan – zodoende mocht ik vorig jaar aan het traineeship binnen het Mergers & Acquisitions team van Ahold Delhaize starten. Dit team geeft je inzicht in de globale retail wereld, vraagt je om de trends in de markt te volgen en stimuleert je om kansen voor Ahold Delhaize in deze snel veranderende markt in kaart te brengen. Ik werk samen met mijn team aan onderbouwing en beargumentering waarom we wel of juist niet ergens in moeten stappen. Dit kan een advies zijn aan de management board, maar ook een advies aan een projectteam binnen Albert Heijn, bol.com of een van de andere brands, zowel in Nederland als in een van de andere landen waar we actief zijn. In deze rol ben ik heel analytisch bezig, zoek ik de juiste data bij elkaar en probeer ik door middel van goede storytelling onze aanbeveling over een markt, speler of innovatie over te brengen. Ook zijn wij verantwoordelijk voor de daadwerkelijke onderhandelingen met partijen als we in een overname of divestment proces zitten en nemen wij een groot deel van het projectmanagement op ons. In mijn eerste week zat ik gelijk met een andere supermarktketen aan tafel om de verkoop van een aantal winkels in België als laatste onderdeel van de merger tussen Ahold en Delhaize te realiseren. Dit brengt een heel andere dynamiek met zich mee dan het winkeljaar dat er voor mij bijna aan zit te komen. Ik vind het heel tof dat dat een heel andere rol gaat zijn. Dan sta ik namelijk een jaar op de werkvloer, ga ik het gesprek aan met onze klant en zal ik proberen om op winkelniveau een verschil te gaan maken. Wanneer ik daarna weer terugkom op het hoofdkantoor ken ik de klant, de werknemer en de winkeloperatie vele malen beter dan ik nu doe, wat in iedere volgende functie een grote toegevoegde waarde gaat zijn. Een gevarieerder traineeship vind je volgens mij niet!

Als trainee mag je best tegen dingen aanschoppen

Mijn team stimuleert me om vragen te stellen en mijn mond open te trekken en vind het goed dat ik soms best kritisch kan zijn en lekker tegen dingen kan aanschoppen. Dat is naar mijn mening ook je rol als trainee – je probeert alle kanten van een verhaal te belichten, trekt zaken in twijfel en waait niet zomaar met alle winden mee. Niet in alle projecten is dit altijd even gemakkelijk, want soms moet er snelheid worden gemaakt en is er niet altijd even veel tijd voor reflectie. Deze rol probeer ik wel naar me toe te trekken. Zodoende heb ik ook gemerkt dat ik ontzettend veel heb geleerd door te observeren, te analyseren en de ‘waarom vraag’ te stellen. Tijdens de trainingen, die je met je gehele traineegroep samen volgt, krijg je verschillende handvaten toegereikt om hiermee aan de slag te gaan. Wat mij aan die trainingen positief heeft verrast is dat iedereen binnen mijn traineegroep zich heel open opstelt, kwesties waar men tegenaan loopt ter discussie stelt en advies vraagt. Hier steek je enorm veel van op.

“Kansen gebeuren niet, je moet ze creëren”
Binnen mijn huidige team heb ik gemerkt dat als je laat zien dat je verantwoordelijkheid wil en aan kan, je die zeker krijgt, je hebt daar zelf best wat invloed op – daarvoor moet je soms wel een beetje bold zijn. Kansen gebeuren niet, je moet ze creëren. Zo werd mijn team benaderend voor de Fresh Ideas Challenge – een wedstrijd voor onze werknemers wereldwijd om innovatie rondom het thema ‘fresh’ te stimuleren. Voor het winnende idee zal budget vrijgemaakt worden zodat dit kan worden uitgewerkt en het winnende team gaat op route langs een van onze brands. Persoonlijk heb ik veel affiniteit met food – voornamelijk de combinatie food & health – en ligt deze challenge dus in lijn met mijn interesse en heb ik aangegeven hier tijd voor vrij te willen maken. Ik ben ambassadeur van deze challenge, wat inhoud dat ik zoveel mogelijk collega’s motiveer en inspireer om mee te doen aan de challenge. Daarnaast zal ik ook input geven op ideeën die ingeleverd worden. Ook als wij als M&A team betrokken worden bij discussies over e-commerce en het online gedeelte van de business, schuif ik mezelf vaak naar voren, omdat deze kant van de retail business mij heel erg interesseert. Ik vind het tof dat ik word ingezet op projecten die in lijn liggen met mijn persoonlijke interesses en drijfveren en waar ik me dan ook de komende jaren verder in wil gaan verdiepen.

Werken bij Ahold
Deel dit bericht

Comments are closed.