Je plek vinden in een grote organisatie – YSE

0
Leestijd: 3 minuten

Sinds november vorig jaar ben ik gestart als trainee bij CEVA Logistics, een organisatie waar wereldwijd ongeveer 41.000 werknemers rondlopen. Op het hoofdkantoor in Hoofddorp waar weinig twintigers op de werkvloer te vinden zijn, kwam ik binnen. Met mijn manager in Engeland met een volle agenda die probeert om wekelijks in Nederland te zijn, vond ik het lastig om mijn plek te vinden. Na een maand wist ik niet wat ik precies aan het doen was, omdat ik eigenlijk verzoop in zo’n grote organisatie. Ik wist niet goed bij wie ik voor wat moest zijn, wat CEVA eigenlijk precies doet en wat mijn aandeel daarin is. Mijn team was grotendeels ook nieuw bij CEVA of zat in het buitenland en was heel druk. Eind januari had ik door dat ik minder motivatie had en besefte ik dat ik daar wat aan wilde doen.

Want wat was ik precies aan het doen en hoe werd ik weer 100% gemotiveerd?
Het heeft mij geholpen om bewust na te denken over wat ik precies nodig heb om met plezier te werken. Zo heb ik behoefte aan duidelijkheid over mijn rol en heb ik inmiddels doelen voor 2018 die ik na kan streven. Daarnaast wil ik een beter beeld krijgen van wat CEVA precies doet en het bleek mij al enorm te helpen om af en toe op het Benelux hoofdkantoor te werken en een paar vestigingen te bezoeken waar het ‘echte’ werk wordt gedaan. Nu ben ik mij bewust van de grote namen waar wij voor werken en dat maakt mij trots om voor CEVA te werken.

Er zijn ook nieuwe projecten die ik zelf mag oppakken, dus ik heb nu veel meer verantwoordelijkheden dan toen ik startte. Dat zorgt ervoor dat ik af en toe enorm uitgedaagd word, maar laat dat nu precies de reden zijn voor mij om dit traineeship te gaan volgen!

Verder ben ik meer taken op gaan pakken waarvan ik weet dat ik daar energie van krijg, zoals het organiseren van een borrel en een bezoek aan onze vestiging bij Schiphol. En werk gerelateerd krijg ik de kans om eigen projecten te bedenken die daadwerkelijk een kans krijgen om uitgevoerd te worden. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat mijn motivatie helemaal terug is en dat ik met veel energie verder ga binnen mijn traineeship bij CEVA.

Mijn lessen van de afgelopen vijf maanden:

  1. Wees je bewust van wat je nodig hebt om met plezier naar je werk te gaan. Voor mij is bijvoorbeeld het stellen van doelen erg belangrijk, zodat ik dan weet waar ik naar toe aan het werken ben.
  2. Durf het aan te geven als je iemand moeilijk kan bereiken en probeer hier een oplossing voor te vinden. Zo heb ik nu elke week een vast moment om mijn manager te spreken zodat we elkaar up-to-date kunnen houden.
  3. Besef je dat werk niet altijd leuk is. Je zal tegen veel dingen aanlopen en er zal een hoop tegenvallen, maar dat hoort nu eenmaal bij werken.
  4. Probeer kansen te creëren voor jezelf, want een ander gaat dat vaak niet voor je doen. Mijn overtuiging dat assumpties gecheckt moeten worden, heeft mij bijvoorbeeld een eigen project opgeleverd.
  5. Praat met leeftijdsgenoten over waar je tegenaan loopt. Zo heb ik gemerkt dat veel dingen waar ik tegenaan loop ook binnen andere bedrijven gebeuren. Het belangrijkste is hoe je hiermee omgaat, dus je kan altijd veel leren over hoe anderen dingen hebben aangepakt.
  6. Als je echt met tegenzin naar je werk gaat voor een langere tijd en geen uitzicht hebt op verbetering, kijk dan zeker verder naar een volgende organisatie en durf die stap te nemen. Voor mij was dit gelukkig niet het geval, maar dat had wel zo kunnen zijn als ik mijn motivatie niet had teruggekregen.
Deel dit bericht

Comments are closed.