Interview met front-end developer Jules Mensink – ING

0
Leestijd: 3 minuten

“Zullen we afspreken bij Lebkov?”, vraagt Jules. Omdat ik weet dat je daar lekkere koffie kunt drinken ben ik meteen enthousiast om langs te gaan bij deze Oud Young Colfielder. Sinds januari dit jaar werkt hij na het uitstromen van zijn 1-jarig Top Engineering Program bij Young Colfield in vaste dienst bij ING als front-end developer.

Ik zie Jules een krantje lezen in Lebkov met een spijkerbroek en mooie blouse aan. Zo te zien lijkt het leven van een engineer Jules wel goed te doen.

Hoi Jules, jij bent sinds een halfjaar uitgestroomd bij ING. Waar houd je je nu mee bezig?

Mijn week is gevuld met alle scrum-events met mijn team en daaruit komen mijn taken die ik zelf kan oppakken. Bij ING werken we met de scrum methode, dat betekent dat we producten opleveren in sprints van 2 weken. Scrum events zijn vaste meetings, zoals een daily stand-up waarbij ik iedere dag samen met mijn team kijk naar wat ik gisteren heb gedaan, wat ik vandaag ga oppakken en of ik nog hulp nodig heb, alle taken van de backlog verwerk je samen in een planning, en tot slotte de retrospectieve waarbij wij kritisch terugkijken naar de laatste sprint en het functionaliseren van het team.

Momenteel doe ik veel werk voor de Belgische website van de ING. Het idee is dat Nederland en België dezelfde website krijgen. Nu zijn we druk bezig de Belgische backend te koppelen aan onze front-end.  Elke week maken we weer nieuwe functionaliteiten beschikbaar voor de Belgische markt.

Dat je meteen resultaat ziet klinkt erg gaaf. Je bent nu dus in dienst bij ING, heb je uit het Young Colfield traineeship gehaald wat je er van tevoren van verwachtte?

Nou, omdat ik niet uit de hoek van IT-ontwikkeling en software engineering en development kom, ik deed namelijk een studie in Biomedische engineering, was mijn verwachting dat ik mijzelf kon ontwikkelen als developer. De stap naar development trok mij vooral omdat ik graag een hard skill wilde leren. Bij mijn studie leerde ik hoe je producten ontwerpt en problemen oplost, maar ik miste daar het ‘vakwerk’ van zelf dingen kunnen maken en creëren. Daarom was ik geïntrigeerd in de switch naar development. Ik vind het heel fijn om te zien dat het werk wat je doet heel tastbaar is. Je ziet het zo terug op de website van ING en via de app op je scherm van je telefoon!

Door de eerste trainingsmaand op Young Colfield en de kansen die ik kreeg vanuit ING, het vertrouwen van mijn manager daar en de hulp en antwoorden van het team daar op mijn vragen, kan ik nu zelfstandig bouwen en heb ik ook zelfstandige projecten. Dat betekent dat mijn verwachtingen meer dan zijn uitgekomen; en dat ik in één jaar tijd meer heb geleerd dan verwacht.

Wat neem je mee vanuit Young Colfield?

Dat het helemaal prima is om jezelf te zijn. Van tevoren dacht ik nog wel eens: ik ben geen standaard developer, misschien ben ik veel te energiek, en stel ik veel te veel vragen. Maar het bleek juist dat mijn manager en mijn team dat waardeerde. Iemand die veel vragen stelt, en opnieuw kijkt naar hoe het werk wordt opgepakt. Het leuke is dat je binnen Young Colfield een team vormt met andere engineers die ook aan de slag gaan bij ING. In je team kun je elke week je verhaal kwijt. Wij hadden elke vrijdag een lunch om even alles te bespreken wat we die week hadden meegemaakt.

Dat lijkt me erg fijn. Welke les zou je mee willen geven aan startende trainees?

  1. Zeg nooit dat je iets begrijpt, als je het niet begrijpt. Ik heb in mijn begintijd wel eens gedacht: oké, ik snap er nu niets van wat je zegt en wat ik moet doen, maar ik ga het maar proberen. In de praktijk bleek het dat ik dan beter kon vragen en in 10 minuten het kleine stukje had opgeleverd i.p.v. een hele dag proberen. Iedereen is juist enthousiast om je te helpen, ook omdat je samen een team bent.
  1. Pak je kansen. Op een gegeven moment heb ik zelfstandig een project gedraaid. Ik zorgde ervoor dat de toepassing op je andere bankrekening in te laden en te zien in je ING app en op de website verlengd werd met 90 dagen. Hiervoor schreef ik alle code om de schermen te tonen, stuurde de info terug naar de backend, en zat ik samen met onze UX-designer om te kijken of alles er goed uit zag.

Wauw, dat zijn fijne tips voor toekomstige trainees in de IT. Leuk dat je deze met ons wilde delen. Heel veel succes in je verdere loopbaan bij de grote oranje leeuw!

Website Young Colfield

 

Share.

Comments are closed.