Lidl leren kennen met een traineeship

0
Leestijd: 3 minuten

Door: Matthew de Haan

Matthew kijkt na zijn eerste maand als inkoop traineeship tevreden terug op de eerste weken bij Lidl. Via de Lidl Experience Day maakte hij kennis met Lidl als werkgever. Een uitstekende eerste indruk, waardoor hij besloot om te solliciteren op een van de traineefuncties. Matthew legt uit waarom hij na zijn eerste maand nog steeds zo enthousiast is.

“Met een master Marketing Research en een master Marketing Management op zak, zocht ik gericht naar een werkgever met een duidelijke visie en een missie waar ik me zelf goed in kon vinden. Toen kwam via Facebook de Lidl Experience Day in het vizier en uiteindelijk besloot ik om ernaartoe te gaan. Op deze dag vertelden medewerkers over hun ervaringen. Het enthousiasme waarmee zij over hun business praatten, werkte erg aanstekelijk op mij. Mede hierdoor solliciteerde ik op de functie van inkooptrainee en werd aangenomen. Nu haal ik nog steeds veel energie uit het enthousiasme dat in de organisatie zit; van collega’s in het filiaal tot op ons hoofdkantoor.

Natuurlijk is de Lidl Experience Day niet de enige reden waarom ik voor Lidl heb gekozen. De missie van Lidl spreekt me aan en ik wilde graag voor een key retailer aan de slag. Dus dit was een gouden combinatie. Ik vind het interessant dat je bij Lidl een positieve impact kunt hebben op de bevolking. Je speelt namelijk in op de behoefte van de consument en kan bijvoorbeeld een gezondere levensstijl bevorderen door een gezondere en duurzamere productportfolio aan te bieden.

“Wat ook heeft meegespeeld, is dat ik door het bekijken van de LinkedIn-profielen van enkele Lidl medewerkers er achter kwam dat er een jong team werkzaam is bij Lidl, en dat Lidl mogelijkheden biedt aan mensen die carrière willen maken. Toen was het voor mij wel duidelijk waar ik mijn pijlen op ging richten.”

Het traineeship bij Lidl duurt 1,5 jaar en bestaat uit 4 verschillende blokken waarin je steeds voor nieuwe uitdagingen staat. Ik heb net de eerste afgerond; dat kun je zien als een kennismakingsblok, waar je ook meteen je eigen projecten draait. Tijdens mijn eerste weken ben ik sterk betrokken geweest bij het Sinterklaasassortiment voor volgend jaar. Dat is toch fantastisch als je meteen al die verantwoordelijkheid krijgt? Na dit eerste blok ben ik nu bij een Lidl-filiaal in Raamsdonksveer aan de slag gegaan en het derde blok is bij een distributiecentrum. Zo zie ik als trainee het hele proces van dichtbij en juist door die bredere scope kan ik uiteindelijk betere beslissingen nemen. In het laatste deel van mijn traineeship keer ik terug op het hoofkantoor waarin ik op meerdere afdelingen van Inkoop mee ga draaien.

Ik krijg ondersteuning van een mentor, een traineebegeleider en een leidinggevende, die me tijdens het traineeship coachen. Bovendien volgt iedere trainee 3 trainingsmodules die je verder helpen in je ontwikkeling. Zo leer je naar jezelf te kijken en te anticiperen op praktijksituaties. Bijvoorbeeld hoe je iemand kunt overtuigen die een hogere functie dan jij heeft. Dat is echt van toegevoegde waarde. Tijdens de trainingen heb je natuurlijk veel contact met andere trainees. Je wisselt ervaringen uit, hebt het gezellig met elkaar en er heerst een echt teamgevoel. Dat is ook belangrijk natuurlijk.

“Een van mijn absolute topervaringen tot op heden is toch wel de grote impact die ik bij verscheidene projecten al heb kunnen leveren. Ik heb als inkooptrainee direct invloed, en ik mag naar eigen inzicht kansen zelf uitwerken. Hierdoor raak je echt betrokken bij hetgeen waar Lidl voor staat. Je hebt het idee dat je input levert aan de organisatie en dat is precies in lijn met wat men mij heeft verteld tijdens de introductie.”

Bij Lidl stroom je na het succesvol afronden van je traineeship rechtstreeks de organisatie in. Dat heeft me van tevoren ook meegeholpen in de keuze natuurlijk, net als het inhoudelijke aspect. Het is erg goed geregeld hier en dat merkte ik al op de eerste dag dat ik hier binnenkwam. Tijdens de welkomstdag waren er bijvoorbeeld directieleden aanwezig aan wie we vragen konden stellen. Er is goed nagedacht over de opzet van het traineeship; alles is tot in de puntjes geregeld om me klaar te stomen voor een carrière bij Lidl.”

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.