Masteropleidingen met top startsalarissen

0
Leestijd: 2 minuten

Het aantal studenten dat in Nederland voor een master gaat neemt elk jaar toe. De toenemende behoefte om na de bachelor door te studeren én een stijging van het aantal, in Nederland studerende, buitenlandse studenten zijn hier de voornaamste oorzaken van.

Het is helemaal niet zo gek dat de behoefte aan een masterdiploma toeneemt. Iemand met een master op zak verdient gemiddeld beter dan iemand die ‘slechts’ zijn of haar bachelor heeft gehaald. Toch zit er nog een groot verschil in de startsalarissen die verschillende studenten na het voltooien van hun masteropleiding verdienen. Lees hieronder de masteropleidingen met top startsalarissen!

Tijd om toe te happen

Er is een hele duidelijke nummer één: tandheelkunde. Een masteropleiding die je na afronding gemiddeld zo’n €5.360 per maand oplevert. Bedenk dat het hier slechts gaat om een startsalaris. Wanneer je ergens langer werkt, kan het salaris altijd nog worden opgeschroefd. Dat is een zakcentje waar de meeste studenten nu alleen nog van kunnen dromen. Ter vergelijking: de gemiddelde uitwonende student komt rond van ongeveer €1.100, waarvan een flink deel wordt betaald aan de hogeschool of universiteit. 

Zeer technisch

Op gepaste afstand volgen de masteropleidingen technische informatica en embedded systems, waarmee je in de eerste fase van je carrière rond de €3.600 per maand opstrijkt. Offshore engineering en international business complementeren de top vijf, met een gemiddeld salaris van €3.300. Aan dit rijtje is goed te zien dat de technische masterstudenten hun zaakjes redelijk voor elkaar hebben.

Sociale masteropleiding? Helaas!

Het rijtje van masteropleidingen die voor de kleinste broodjes op de plank zorgen, wordt gedomineerd door sociale studies. Amerika-, Azië- en Afrikastudies- studenten verdienen het minst, met een maandsalaris van ‘slechts’ €1.755. Starters met een master in development studies verdienen net €5 meer. Drie andere sociale studies complementeren het staartje van de ranglijst.

De top 5 masteropleidingen met top startsalarissen

  1. €5.360 – Tandheelkunde
  2. €3.630 – Technische informatica
  3. €3.600 – Embedded systems
  4. €3.320 – Offshore engineering
  5. €3.310 – International business

De negatieve top 5

  1. €1.885 – Culturele antropologie
  2. €1.880 – Kunst- en cultuurwetenschappen
  3. €1.880 – Taalwetenschap
  4. €1.760 – Development studies
  5. €1.755 – Amerika-, Azië- en Afrikastudies

Ik doe Amerika-, Azië- en Afrikastudies, wat nu!?

Geen zorgen! Door jezelf in meerdere vakgebieden te ontwikkelen, kun je toch voor een dikke portemonnee zorgen. Je kunt je bijvoorbeeld laten omscholen, waardoor je ook voor andere afdelingen binnen een bedrijf van waarde kan zijn.

Heb jij de goede masteropleiding gekozen? Bekijk hier beschikbare WO vacatures!

Deel dit bericht

Comments are closed.