5 sollicitatietips voor de Online Marketing!

0
Leestijd: 4 minuten

Zo richting het einde van je studie begint de vraag toch steeds relevanter te worden: wat ga ik doen als ik straks ben afgestudeerd? Je leven speelt zich vooral online af en met jouw marketinggerichte opleiding bijna in de pocket, zou een carrière in Online Marketing misschien iets zijn wat bij je past. Als Talent Manager bij Merkle krijg ik honderden sollicitaties per jaar van starters voor ons traineeship Online Marketing. Voor alle starters die interesse hebben in een baan in Online Marketing deel ik graag mijn tips met je: Waarom zou je kiezen voor Online Marketing en hoe val je op?

Tip 1. Personalize – Illustreer jezelf

We zijn het er inmiddels allemaal over eens dat datagedreven marketing een must is voor elk bedrijf. De juiste boodschap moet op het juiste moment bij de juiste persoon terechtkomen. Toch blijkt het keer op keer hoe lastig het is om personalisatie in online marketing praktisch toe te passen. Je hebt niet alleen de juiste tools (bijvoorbeeld marketing automation) nodig, maar het wordt pas succesvol met een goed doordachte marketingstrategie. Als online marketeer hou je je bezig met die personalisatie: eerst door je te verdiepen in de verschillende tools om zo later door te groeien naar een adviserende rol op meer strategisch niveau.

Als je gaat solliciteren binnen Online Marketing, laat dan ook jouw persoonlijke kant zien: maak zo specifiek mogelijk waarom Online Marketing bij je past en waarom dat je zo aanspreekt. Misschien een open deur: toch krijg ik nog vaak sollicitaties van starters met de motivatie: ik wil een traineeship doen, ik wil binnen online marketing werken of het beste uit mezelf halen. Maak het eigen! Kijk eens op marketingblogs, twitter of onze eigen webpagina: wat spreekt je zo aan en waarom zou je je hier de rest van je carrière mee bezig willen houden? Dat willen we graag weten.

Tip 2 Online presence

Online heb je nog meer mogelijkheden om jezelf te presenteren aan je mogelijke nieuwe werkgever. Op LinkedIn is het belangrijk dat je de meest recente ervaringen en opleidingen op jouw profiel hebt staan. Verder kun je je afvragen of recruiters op de hoogte moeten zijn van jouw oppasbaantjes en krantenwijken. Zorg dat jouw profiel op het internet een professioneel beeld geeft van jouw kwaliteiten en relevant is voor jouw toekomstige werkgever.

Tip 3 Ontdek je passies en je krachten

Er zijn zoveel plekken waar je kunt werken, maar wat past nu echt bij jou? Als de omgeving waarin je het werk doet goed aansluit bij wat jij belangrijk vindt, wordt het werk ook vanzelf leuker! We gebruiken bij Oogst zelf de TMA methode in het sollicitatie proces om daar inzicht in te geven. Er zijn ook een aantal gratis testen om zelf eens te kijken wat voor omgeving bij je past.

Voor onze organisatie vinden we belangrijk dat onze collega’s bijvoorbeeld ambitieus zijn; om telkens weer een stap verder te groeien, verantwoordelijkheid durven nemen voor acties en het leuk vinden om op een effectieve manier te werken aan een gezamenlijk resultaat. Ik vind het altijd veel beter om voorbeelden te lezen van starters die echt al ervaring hebben gedaan om hun talenten verder te ontwikkelen in een stage of bijbaantje dan alleen maar te horen wat je denkt dat je talent is.

Tip 4 Haal een van de Google Certificaten

Een leuke manier om alvast kennis te maken met het online werkveld is om eens rond te kijken in de Google Academy for Ads of Facebook Blueprint. Google en Facebook blijven twee van de grotere spelers binnen Online Marketing: maar hoe werkt nou het advertentie gedeelte van Google of Facebook, waar zit de uitdaging om campagnes op te zetten en hoe kunnen klanten daar optimaal gebruik van maken? Goede tip is om het Google Fundamentals te doen: het is gratis, je hebt al meteen basiskennis en je krijgt een certificaat wat natuurlijk goed op je cv staat!

Tip 5 Bezoek eens een inhousedag

Hoe weet je dan of een bedrijf ook echt bij je past? Dan moet je zorgen dat je daar ook daadwerkelijk achter komt. En dat kan door in een sollicitatiegesprek door te vragen op wat jij echt belangrijk vindt. Het is namelijk geen one-way street. Maar ook het bezoeken van bijvoorbeeld een inhousedag helpt daarbij. Dat is het perfecte moment om eens een kijkje in de keuken te nemen en te horen van de huidige collega’s hoe zij het werken bij het bedrijf ervaren, op een vrijblijvende manier al je vragen te kunnen stellen en de sfeer binnen een bedrijf te proeven. Wij verwelkomen ook heel graag een aantal keer per jaar studenten zodat ze er achter kunnen komen hoe het is om bij een online marketing bureau te werken. Wel even spannend om erheen te gaan, maar toch geeft ergens rondlopen natuurlijk een beter beeld dan een website!

Auteur: Sander Kammenga, HR – Talent Partner

Sander is bij online marketingbureau Merkle – a Merkle Company verantwoordelijk voor het werven en ontwikkelen van talent. Daarvoor heeft hij gewerkt als HR Specialist bij Booking.com en heeft hij verschillende HR projectrollen op zich genomen bij onder andere ING en Eneco. Sander zet zich graag in om onze collega’s te helpen bij hun ontwikkeling door te focussen op persoonlijke drijfveren en talenten.

Ben jij geïnteresseerd hoe andere het vinden om bij Merkle te werken? Lees hier de blog van Gino over hoe hij het vindt bij Merkle als Junior Developer!

Deel dit bericht

Comments are closed.