Old Coffee @ ABN Amro met Aniek Vaandrager

0
Leestijd: 4 minuten

ik heb met Aniek afgesproken op de Zuidas voor een grote cappuccino bij de Circl. Het is eind vrijdagmiddag en we zijn beide vrolijk. We praten bij over haar eerste jaar op een IT-afdeling als ondersteuning van de Security & Integrity Managementafdeling van ABN AMRO, en vooral ook hoe ze het heeft aangepakt om door te groeien en stappen te zetten binnen de bank.

Inmiddels is het alweer twee jaar geleden, maar hoe kwam jij bij het ABN IT Business Program terecht?

Ik heb International management gestudeerd. Eerst ben ik op zoek gegaan naar een baan in de hoek van NGO’s en social enterprises. Vanwege dat daar voornamelijk naar specialisaties werd gevraagd was dat moeilijk om binnen te komen. Toen ik verder zocht kwam ik in contact met Young Colfield. Ik werd daar getriggerd door het feit dat het een traineeship was, zodat ik naast het werken ook meer over mezelf kon leren. Eerst had ik wel zoiets van: wat moet ik bij een bank? Maar de gesprekken met mijn manager bij ABN AMRO waren zo leuk dat ik dacht: waarom ook niet? Ik ben erin gesprongen. Ik kreeg ooit als carrièreadvies: begin bij een groot bedrijf, omdat het makkelijker is om van een groot bedrijf naar een klein bedrijf te gaan dan andersom.

Tof dat je de stap hebt durven nemen. Waar ben je toen begonnen?
Tijdens de kennismakingsgesprekken met ABN AMRO had ik aangegeven dat ik graag op een afdeling zou willen werken die iets terug geeft aan de samenleving. In deze gesprekken kwam ook naar voren dat ik  ook wel bij de politie had gekeken om te gaan werken.  Hierdoor kwam ik uiteindelijk terecht op een IT-afdeling ter ondersteuning voor de afdeling Security and Integrity Management (SIM). SIM is  verantwoordelijk voor het onderzoeken van o.a. fraude, witwassen, seksuele intimidatie en diefstal, indien de bank, medewerkers of klanten hierbij betrokken zijn. Ik zeg altijd: zij zijn de politie binnen ABN.

Op deze IT-afdeling (PRI&TOPS) was het team waarin ik werkte verantwoordelijk voor  de IT-applicaties van de SIM-afdeling. Mijn taak hierin was om samen met het team er voor de zorgen dat de IT op orde was zodat data toelevering en onderzoeken uitgevoerd konden worden zonder problemen.

Zo ben je toch nog bij de politie terechtgekomen 😉. Welke rol had je in het team?

Haha, een soort van. Uiteindelijk deed ik geen onderzoeken en mochten wij ook niet bij die data komen, maar zo nu en dan hoorde je wel verhalen uit het verleden.  Binnen het team was ik Business Analist. Dat betekent dat alle problemen en wensen van SIM-afdeling bij ons binnenkwamen en ik keek of en hoe wij die wensen waar konden maken. Het merendeel van het werk was advies geven, problemen oplossen en communiceren met veel partijen om bepaalde IT producten beschikbaar te kunnen maken.

Kun je een voorbeeld geven van een project?

Ik heb een tijd lang gewerkt aan het opzetten van een dataroom. Dit is een “beveiligde Dropbox” waarin de SIM afdeling in het geval van een onderzoek, informatie op een gecontroleerde manier met advocaten kantoren  kan delen. Nu lijkt het vrij simpel om zoiets beschikbaar te maken, maar binnen een groot bedrijf zijn er ontzettend veel eisen waar je aan moet voldoen voordat je zo’n applicatie mag gebruiken. Is het wel veilig? Welke rechten zijn hierop van toepassing? Hoe groot moet deze dataroom zijn en hoeveel mag dat kosten?  Om dit op te zetten heb ik vele mensen gesproken en ben ik langs allerlei afdelingen geweest.

Ik ben benieuwd hoe jij kijkt op de combinatie van het starten met werken, diep de inhoud in en ook met plezier naar je werk gaan. Hoe heb je dat ervaren?

Ik hield mezelf steeds voor: dit is het begin van mijn carrière. Dat betekent dat ik nog veel kan doen, en dat het niet meteen mijn droombaan hoeft te zijn. Ook heb ik er altijd heel veel naast gedaan. Samen met drie oud Young Colfielders hebben wij het  Young Functions Netwerk opgezet. Dit is voor de collega’s onder de 30 binnen het domein Functions om elkaar & het domein beter te leren kennen.  Eén keer in de maand  hebben zij samen met een Engineering Lead een lunch of er is een borrel waar iedereen van het netwerk is uitgenodigd. En het organiseren van events dat vond ik leuk om te doen, om met mensen te zijn en het neerzetten van iets nieuws. Ik ben er wel achter gekomen: werken gaat bij mij ook om het gezellig te hebben met elkaar.

Was Young Colfield hierin ook een toegevoegde waarde?
Ja, zeker! Het is zo fijn om een team te hebben binnen ABN die hetzelfde doormaakt. Dat gaf mij de mogelijkheid om buiten de formele werkomgeving te sparren over wat we meemaakten en hoe hier het beste mee om te gaan. Ik wist hierdoor ook dat ik niet de enige binnen deze hele grote bank ben die tegen bepaalde zaken aanloopt. Ook heb je zo meer kans om te praten over: waar wil ik naartoe?  Hoe zie ik mijzelf? Dit gaf mij ook het inzicht dat ik een andere kant op wilde binnen de bank.

En dat is gelukt. Je werkt nu in een totaal andere rol. Hoe heb je dat aangepakt?

Op een gegeven moment ben ik na Young Colfield de IT Academy gaan doen. Een halfjaar volgde ik trainingen in de IT en daarna ga je met de hele IT Academy groep naar India om de offshore partners te bezoeken. Daarna heb ik aangegeven bij mijn manager dat ik verder wilde kijken. Ik wist niet op voorhand welke kant ik op wilde maar wel dat het  niet per se de IT-kant op hoefde. Samen hebben we gekeken waar ik naartoe kon gaan.  Mijn leidinggevende heeft mij met meerdere mensen in contact gebracht waardoor ik een beter beeld kreeg van wat ik wel en niet wilde. Uiteindelijk sprak ik een  oud Young Colfielder die voorstelde: is scrum master niet wat voor jou? En dat was zo. Inmiddels werk ik dus als Scrum Master op de Reporting afdeling.

En dit vind ik heel leuk werk! Ik moet er nu  voor zorgen dat het development team mij niet meer nodig heeft. Je kunt het vergelijken met een voetbalteam: de coach van een team vervult meer de rol van de product Owner (“hier moeten we naartoe”) en de trainer van een team is de Scrum Master. Hebben de werknemers de juiste kennis en trainingen? Hebben we genoeg mensen in het team? Maar ik heb ook een coachende rol: ik moet wel sturen dat het team werk gaat doen dat er ligt, ik bepaal alleen niet wát voor werk dat is.

En hoe is dat nou binnen een grote bank? Had je vooroordelen over het werken bij de bank?

Nou, ik dacht dat het saaier was dan in de werkelijkheid. Ik was er ook van overtuigd dat je niet veel ruimte had dingen te initiëren. Maar het tegendeel is waar. Je kan juist veel dingen binnen de bank doen, alleen je moet het wel zelf initiëren!

 

 

Meer informatie

 

 

Deel dit bericht

Comments are closed.