Afgelopen september begon ik met mijn stage Learning & Development bij YSE. Waar ik de eerste twee weken nog op kantoor kon werken, sloeg dit al snel om: Mijn stage werd een online stage. Nu hoor ik je denken, een online stage? Is dat wel nuttig? Stage lopen doe je voor je eigen ontwikkeling, kun je online dan wel genoeg meekrijgen?
Een dikke twee maand verder kan ik volmondig zeggen: Online stagelopen is zéker wel nuttig! En als je het goed doet, ook gewoon hartstikke leuk. Want online kun je net zo veel leren en net zoveel connecties maken met collega’s als wanneer je op kantoor zou werken. Het gaat misschien alleen net even iets anders. Daarom geef ik jullie graag een inzicht in hoe mijn dag online stagelopen eruit ziet, én geef ik een aantal tips mee om je online stage tot een succes te maken.
Een kijkje in mijn online stagedag
Als Learning & Development stagiair heb ik een aantal eigen verantwoordelijkheden. Denk aan het inplannen van trainingen en het contact met deelnemers en trainers van onze ontwikkelprogramma’s. Maar ook het continue verbeteren van onze trainingen door het coördineren van de evaluaties. Daarnaast was er ruimte om projecten op te pakken die ik zelf graag wilde doen. Zo heb ik me bezig gehouden met het verbeteren van ons (online) onboardingsproces voor Young Professionals, onze wervingsstrategie, en cv checks en sollicitatiegesprekken.
Een dag in mijn week kan er zomaar als volgt uitzien:
- De dag opent met een koffiemomentje met het team.
- Vervolgens beantwoord ik mijn mail; van deelnemers met vragen over een training, het huiswerk opsturen voor een training die volgende week gepland staat, tot een collega die een vraag heeft waar ik hem of haar mee kan helpen.
- Rond lunchtijd ga ik even wat eten en achter de computer weg, belangrijk! Als het mooi weer is, loop ik buiten een rondje.
- Lekker opgefrist en met een kop thee bij de hand heb ik een overleg via Zoom. Samen met onze programmamanagers vanuit YSE en de Learning & Development afdeling van één van onze grote klanten bespreken we hoe het ontwikkelprogramma loopt en wat er nog verbeterd kan worden.
- Vervolgens even een belletje met Mara over hoe het gaat en of ik tegen dingen aanloop, en natuurlijk om gewoon even bij te kletsen.
- Aan het einde van de dag doe ik samen met een collega de cv selectie voor het sollicitatieproces van onze Interim Young Professionals. Altijd leuk om te kijken of er goede kandidaten tussen zitten. Daarnaast is het gezellig om de laatste uurtjes van de dag samen (online) door te brengen!
Dé tips voor online stagelopen
Natuurlijk ben ik de afgelopen maanden ook tegen de nodige dingen aangelopen. Daarom deel ik graag mijn tips met jullie om een online stage leuk en nuttig te maken.
- Mijn eerste tip is meteen de tip die ik je het meest op het hart wil drukken als je er over denkt om stage te lopen in een online omgeving: Neem initiatief! Ja, nog meer initiatief dan je normaal als stagiair zou moeten nemen. Omdat je niet bij elkaar op kantoor zit, kan de drempel voor die ene collega hoger zijn om jou om hulp te vragen. En ja, het is inderdaad makkelijker om op de werkvloer even naar die andere collega te lopen en te vragen of je hem/haar mag ondersteunen bij die opdracht die jij ook wel interessant vindt, en waar je graag even bij meekijkt. Maar online kan dit ook! Nodig hem/haar uit voor een online kopje koffie en geef aan dat je zeker tijd hebt om diegene te ondersteunen. Heb je meteen een mooi netwerk-moment te pakken 😉.
- Tip nummer twee: plan elke dag even een moment van contact in. Dit kan (video)bellen met je begeleider zijn, maar ook een koffieafspraak, een vergadering, of een online meeting om samen een project op te pakken. Zo voelt je werkdag thuis een stuk minder alleen! Voel hierin ook aan wat je zelf fijn vindt: heb je meer behoefte aan contact met je collega’s? Handel hier dan ook naar!
- Ten derde: zorg ervoor dat er één persoon is die weet wat er tijdens jouw dag speelt. Heb je te veel of te weinig werk? Doordat ook je collega’s niet met elkaar op kantoor werken, kan het gebeuren dat verschillende collega’s los van elkaar jou taken geven. Waardoor je ineens omkomt in het werk… Of dat je collega’s van elkaar dénken dat ze je taken geven, waardoor je met te weinig werk zit. Deze persoon kan je stagebegeleider zijn, maar ook de collega waar je in de praktijk het meeste mee samenwerkt.
- Tip nummer vier: waar wil je stage gaan lopen? In corona tijden is het extra belangrijk dat je voor een stage kiest bij een bedrijf dat ook daadwerkelijk betrokken is bij jou als stagiair. Een bedrijf dat jou niet (alleen) ziet als extra (goedkope) werkkracht, maar ook wil investeren in jou, jouw persoonlijke ontwikkeling, en jouw mogelijkheden. Vraag dit dus echt goed uit tijdens je sollicitatie!
- En tot slot: wees niet bang om een koffiemomentje in te plannen met een collega die je nog niet kent. Ook (juist) zij die al langer bij het bedrijf werken missen het kletsen bij het koffiezetapparaat, en vinden het alleen maar leuk om je te leren kennen! En ook online kun je netwerken: daar is stagelopen een uitgelezen mogelijkheid voor.
Natuurlijk zijn alle algemene thuiswerktips ook op een stage van toepassing. Dus lees zeker nog even de thuiswerk tips van Anouk van Praagh door!