Software Engineering Track – de eerste drie weken

0
Leestijd: 2 minuten

De Software Engineering Track focust op het maken van een werkende webapplicatie waarbij back-end, front-end en database technologieën worden besproken. Daniëlle en Muriël delen hun ervaring van de 3 weken durende Software Engineering Track.

De eerste drie weken

Daniëlle: Hé Muriël, lekker aan het programmeren? Hoe gaat het tot nu toe?

Muriël: Hey Daniëlle, het begin was even pittig maar ik zit er nu aardig in. Ik had, op wat hobby kennis na, geen ervaring met programmeren dus ik moest echt even wennen aan alle nieuwe begrippen. Ik ben erg blij dat we naast de uitleg veel tijd kregen om zelf te oefenen met de stof, dat maakt alles een stuk concreter. Het is ook leuk om te zien dat we na twee weken al een klein programmatje kunnen maken waar je een serie aan stappen kunt doorlopen. En sinds deze week krijgen we ons programma zelfs al in een webbrowser te zien. Heel gaaf dat we in drie weken van helemaal niets tot een volledige webapp met java, javascript en html zijn gekomen. Hoe gaat het bij jou?

Daniëlle: Ook goed! Moest wel even omschakelen aan het tempo de eerste weken, maar ik kan het snelle tempo steeds beter bijhouden! Ja ik had vooral met JAVA dat het aan het begin vrij pittig was. Ik heb wel eens een C# vak gevolgd, maar dat was toch wel weer weggezakt en lang niet zo uitgebreid en praktisch toegpast als hier in de training. Maar als ik nu terug kijk op afgelopen 3 weken, ben ik echt super tevreden over hoeveel ik geleerd heb. Bij back-end waren vooral dingen nieuw als packages, rest controllers, de werken met spring boot applicaties in het algemeen. Daarnaast was JQuery en JavaScript nog even uitzoeken, je merkt dan ineens de verschillen tussen alle programmeertalen. Front-end technologiëen gaan we me wel goed af, ik merk dat ik het tof vind om te zien hoe back-end en front-end samenkomen.

Muriël: Het is inderdaad wel veel nieuwe stof, maar ik vind dat het programma wel goed te volgen is. Vooral omdat we alle nieuwe kennis meteen kunnen toepassen in ons individuele naslagwerkje en het daarna nogmaals toepassen in het groepsproject. Door vaak met de stof aan de slag te gaan blijft de informatie goed hangen. En mocht ik toch iets niet weten, dan hebben we gelukkig een gezellige groep waar we altijd met vragen terecht kunnen. Wat ik ook fijn vind is dat we ons niet puur focussen op de programmeertalen, maar echt op het werken er mee. Dus ook zaken zoals GitHub, Postman en SpringBoot gebruiken we al in ons project.

Daniëlle: Inderdaad! De tools die echt momenteel in de praktijk gebruikt worden, leren wij nu ook. Dat is ook echt een verschil met leren programmeren op de Universiteit of via een training als dit. Heb nu echt het gevoel dat ik weet wat er allemaal bij een development project komt kijken wanneer je dat gaat opzetten. GitHub is ook een vak apart, wij hebben wel geleerd dat we niet op Master moeten developen (dan krijg je namelijk code conflicten wanneer je in dezelfde bestanden werkt). Daarnaast vind ik onze groep echt top! Iedereen staat voor elkaar klaar als er iets uitgelegd moet worden en anders zijn er fijne trainers waar je alles aan kan vragen, ook wanneer je het niet helemaal bij kan benen. Het is ook fijn dat we straks een clubje mensen hebben die we goed kennen, we zullen vast nog wel afspreken na de training!

Werken bij Capgemini
Deel dit bericht

Comments are closed.