‘Hier voel ik me thuis’ – PostNL

0
Leestijd: 3 minuten

Babet Hogetoorn (24) is in september 2017 begonnen met het Management Traineeship Finance bij PostNL. Ze heeft 2 masters afgerond aan de Rijksuniversiteit in Groningen, namelijk Organisational & Management Control en International Economics & Business. De eerste 3 maanden van het Management Traineeship werkt ze bij het bedrijfsonderdeel Kanalen & Consument.

Hoe ben je bij PostNL terecht gekomen?

“Tijdens mijn studie deed ik via mijn studievereniging mee aan een Finance & Control tour. Een van de bedrijven die we bezochten was PostNL, waar we een rondleiding kregen in een pakkettendepot en daarna dineerden met recruiters en financial trainees. Ik voelde me gelijk op mijn gemak door de informele sfeer, en iedereen was makkelijk benaderbaar. De verhalen van de trainees spraken me aan. PostNL is een ontzettend groot bedrijf, met veel mogelijkheden binnen het Control-vak. Het gevoel was wederzijds en resulteerde in een stageplaats. Tussen het schrijven van mijn scripties door liep ik 5 maanden stage op de afdelingen Transport en Extra@Home, waar ik meerdere opdrachten uitvoerde. Er was veel vertrouwen. Mijn opdrachtgevers lieten me vrij in de uitvoering van de opdrachten. Regelmatig kreeg ik goede feedback van mijn stagebegeleidster. Op deze manier kon ik goed laten zien wat ik in mijn mars had en leerde ik veel over het vakgebied en mezelf. Daarnaast werd er gefocust op mijn persoonlijke ontwikkeling. Door te kijken naar je DISC-profiel weet je welk type persoon je bent. Op basis van dit profiel werd uitgelegd hoe ik het beste samen kan werken met dezelfde en andere types. Dit stimuleerde mijn zelfvertrouwen. Ik voelde me thuis bij PostNL en merkte dat het voor mij een motiverende werkomgeving was. “

Waarom daar een traineeship?

“Tijdens mijn stage heb ik kunnen ervaren dat het vak Control binnen PostNL heel breed is en de bedrijfscultuur en mensen bij mij passen. Daarom solliciteerde ik voor het financiële traineeship na mijn studie. Het biedt een mooie mogelijkheid om te “proeven” van de verschillende richtingen binnen Control. Dat zal mij helpen om te ervaren welke rol binnen Control en in bredere zin Finance, ik het leukst vind.

Daarnaast leer je ontzettend veel in een korte periode! Van het vakgebied Control, maar ook van PostNL. Als laatste is het financiële traineeship binnen PostNL heel professioneel opgezet. Binnen het 3-jarige programma is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en communicatievaardigheden. Hoe verbind je mensen? Hoe overtuig je mensen? Waar baseer jij je keuzes op? Hoe kan jij het beste resultaat boeken? Dit zijn maar enkele voorbeelden. Je wordt echt klaargestoomd voor een topfunctie. En dat alles rekening houdend met wie jij bent als persoon. Dat vind ik heel belangrijk”

Je zit in het eerste jaar van je traineeship. Wat doe je nu precies?

“Ik doe mijn eerste opdracht bij een relatief nieuw bedrijfsonderdeel, namelijk Kanalen en Consument (K&C). Zij zijn verantwoordelijk voor de klantcontactkanalen zoals de retaillocaties en telefonische en online klantenservices. Hun uitdaging is klanten de meest effectieve weg te bieden van vraag naar antwoord. Ik help hen om dat financieel zo efficiënt mogelijk te doen.

De projecten waarmee ik dat doe zijn heel divers. Zo ontwikkel ik een KPI (Key Performance Indicator) set voor K&C en richt ik rapportagestructuren en modellen in. Ik maak periodieke performance-presentaties die mijn manager bespreekt met de CEO en CFO. Op basis van de sturingsinformatie en adviezen uit deze presentaties nemen zij besluiten. Ook bij de ondersteuning in het budgetproces en het opstellen van het strategisch plan ben ik betrokken. Daarnaast houd ik mij bezig met de organisatorische en administratieve inrichting van K&C. Hierbij spelen vragen als: Waar moeten we rekening mee houden met het verplaatsten van Activa en Passiva van de ene naar de andere balans? Maar ook, hoe zorgen we dat de omzetten en kosten straks goed in de systemen staan? Een heel breed pakket aan opdrachten. Zowel specifiek over het control vak, als financieel breder. Het bevalt goed, elke dag zie en leer ik nieuwe dingen. “

En, voldoet het aan je verwachtingen?

“Jazeker! De sfeer is warm. Het voelt voor mij als thuiskomen. Wat ik heel leuk vind, is dat je wordt gestimuleerd om heel PostNL te leren kennen. Ook al zit je als financial trainee op het hoofdkantoor, je moet weten wat er leeft binnen de organisatie. Zo heb ik al een middag met een postbezorger meegelopen, meegereden met een Transport chauffeur en ga ik in de drukke december-periode helpen op een pakkettendepot. Ook ben ik lid van Young-PostNL. Die organiseert verschillende activiteiten, zoals lunches met een directeur, sportevenementen en PostNL-wintersport. Daarnaast vinden er natuurlijk geregeld borrels plaats in de Corrie, de stamkroeg van PostNL.

Wat adviseer je anderen die een traineeship overwegen?

Ik raad iedereen die wil solliciteren aan persoonlijk kennis te maken met het bedrijf. Spreek met de recruiters op de events of plan een koffie-afspraak met een huidige trainee. Voordat je gaat solliciteren is het handig om na te denken over het doel dat je voor ogen hebt en hoe het traineeship jou daarin kan helpen. Als laatste, wees open over welke eigenschappen je nog moet ontwikkelen. Want het traineeship draait om jouw ontwikkeling.

Wil jij ook finance trainee worden bij PostNL?

Kijk voor meer informatie op https://www.postnl.nl/over-postnl/werkenbij/traineeship/finance/. Heb je vragen of wil je een keer praten met een finance trainee? Neem dan contact op met onze recruiter.

Deel dit bericht

Comments are closed.