Thuiswerken in COVID-19-tijd: Een kijkje in de toekomst?

0
Leestijd: 3 minuten

Camiel Fremouw is adviseur bij OchtendMensen en vertelt hoe hij het thuiswerken in COVID-19-tijd ervaart. Hij legt uit wat ervoor nodig is om als team goed te blijven functioneren en met elkaar verbonden te blijven. 

De aanvankelijke opwinding die ik ervoer bij het vooruitzicht om voortaan thuis te werken, ging al snel over in een gevoel van onthechting. Want het is wel wennen! De bank bleek minder geschikt dan de keukentafel, en louter e-mailen biedt weinig soelaas als het op samenwerken aankomt. De telefoon moet het ‘vraagje tussendoor’ vervangen, maar dat werkt toch anders. Inmiddels ben ik de onthechte fase doorgekomen, en voelt het thuiswerken wel lekker. Laten we eens kijken naar voordelen van thuiswerken en hoe thuiswerken er in de toekomst uit zou kunnen zien.

 

Vrijer

Thuisblijven geeft me vrijheid. Toen ik nog elke dag met de tram en trein naar kantoor ging, voelde ik mij soms onderworpen aan het ritme. Sinds ik thuis werk, bepaal ik het ritme, en dat voelt vrij. Want sinds ik op 12 maart 2020 voor het laatst mijn dagelijkse tramrit terug naar huis maakte, heb ik meer vrije tijd en meer controle op mijn dagindeling. Ben ik dan zo’n ‘slacker’ die niks meer uitvoert wanneer de mechanismen van formele controle worden uitgeschakeld? NEE; Ik werk nu juist heel ongestoord en efficiënt! Thuiswerken geeft mij de rust en ruimte om tijdens de lunchpauzes te gaan sporten in het park of om een wandeling te maken. Bovendien kan ik thuiswerkend even een wasje tussendoor doen of naar de supermarkt om boodschappen te doen. En dit scheelt enorm aan de randen van de dag, en in de weekenden.

Ik schrijf zo verder, eerst ga ik even koffiedrinken (op anderhalve meter afstand) in het park met mijn collega. Want je moet je collega’s natuurlijk wel blijven zien en spreken.

 

Efficiënter

Weet je nog, van toen we nog op kantoor werkten? De vergadering begint om 11.00 uur en om 11:10 uur is nog steeds niet iedereen binnen. Om 11:15 uur begint de vergadering eindelijk, maar doen we eerst een ‘rondje langs de velden’ wat toch meer weg heeft van een gezellig kringgesprek op een verjaardag. Kennelijk beweegt online vergaderen mensen ertoe om sneller en meer ‘to the point’ te vergaderen. Daardoor blijft er meer tijd over om je werk zelfstandig (of samen, ‘in the cloud’), efficiënt af te maken.

 

Duurzamer

Op satellietbeelden kun je Wuhan in 2020 werkelijk zien liggen, waar je één jaar geleden niks anders zag dan een grote smogdeken. In een wereld die meer en meer verbonden is, is transport een vereiste. Soms om na een periode hard te hebben gewerkt te ontspannen aan het strand, vaak om onze inherente nieuwsgierigheid naar de wereld te bevredigen, of om vrienden en geliefden fysiek te ontmoeten. Maar als blijkt dat dagelijks naar je werk reizen niet noodzakelijk is, kunnen we de kwalijke uitstoot die daarmee gemoeid gaat, terugdringen.

 

Maar ik mis mijn collega’s

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn met dat thuiswerken. Onlinevergaderingen mogen dan wel efficiënt zijn, ze zijn niet persé gezellig. Ik mis mijn collega’s. Fijn bijpraten of lekker ouwehoeren zit er niet in als je elkaar niet fysiek spreekt. Bovendien is het lastiger om op afstand een teamgevoel te onderhouden, laat staan te creëren voor nieuwe medewerkers. Echt contact met collega’s is belangrijk, maar daarvoor hoeven we niet vijf dagen per week in de kantoortuin te zitten. Waarom spreken we (wanneer dat weer kan) niet gewoon af dat teams één dagdeel per week samen komen. En waarom spreken we daar bovenop niet soms gewoon fysiek af met collega’s, in een park of in een restaurant voor lunch?

 

Fysiek kunnen afspreken moet blijven

Behalve voor sociaal contact, is het soms voor het werk ook beter om een (groep) collega(‘s) echt (dus niet virtueel) te spreken. Soms moeten we samen naar een probleem kijken, een training volgen, of iemand inwerken. Een pleidooi vóór thuiswerken is geen pleidooi tegen afspreken.

 

ICT en werkafspraken

Inmiddels zitten we in week zeven en het valt me op dat twee zaken essentieel zijn wanneer het aankomt op een team dat thuiswerkt: werkafspraken en ICT. Dit gaat behoorlijk goed bij één van mijn werkgevers. Als je samen moet werken aan een document, dan kan dat gewoon. Tegelijkertijd. Zonder dat je versie FINAL.01b.ECHT.docx hoeft te mailen naar je collega die net FINAL.01a.ECHT_opm_Margot.docx had afgerond. En nog fantastischer: de collega’s gebruiken het. De voorbeeldbestandsnaam hierboven vindt zijn oorsprong bij mijn andere werkgever, waar het minder goed gaat.

 

Tot slot

De balans opmakend, denk ik dat we momenteel een blik op de toekomst van werken werpen. Thuiswerken kan dan gelden als basis. Het einde van de kantoortuin is in zicht! Er zijn dingen die we beter moeten doen, qua werkafspraken en qua ICT. En natuurlijk moeten we binnenkort weer gewoon onze collega’s kunnen zien. Maar dan niet 40 uur per week op kantoor, maar bijvoorbeeld voor bepaalde afspraken, een dagdeel per week voor de gezelligheid, en/of tussendoor in een koffietentje.

 

Conclusie: Thuiswerken is best fijn, maar ik mis mijn collega’s.

 

Benieuwd naar OchtendMensen? Bezoek onze website www.OchtendMensen.nl

Deel dit bericht

Comments are closed.