Twee jaar & vier opdrachten bij VGZ

0
Leestijd: 2 minuten

‘Wat doe je nu eigenlijk, tijdens zo’n traineeship?’ Dat is een vraag die mij ontzettend vaak gesteld is. Mijn omgeving heeft bij de start van mijn traineeship bijna geen beeld van de concrete werkzaamheden die ik binnen deze twee jaar uit ga voeren.  Ik leg dan uit dat ik vier verschillende opdrachten van een half jaar ga uitvoeren voor verschillende bedrijfsonderdelen binnen Coöperatie VGZ. Sinds een half jaar ben ik werkzaam als trainee voor VGZ en ik heb al veel mogen zien en leren. Hieronder het verhaal over mijn eerste opdracht en de zoektocht naar mijn tweede opdracht.

De eerste opdracht
Mijn eerste opdracht van een half jaar ben ik gestart bij de afdeling Bestuurssecretariaat en Juridische zaken. De eerste opdracht van je traineeship kiest VGZ voor je uit, waarbij vaak rekening wordt gehouden met je studie. Gezien mijn juridische achtergrond, was dit voor mij een uitermate passende plek om te starten. Bij Juridische Zaken analyseer ik de bevoegdheden van werknemers om VGZ extern te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld bij het sluiten van zorginkoopovereenkomsten. Deze gegevens zijn vastgelegd, maar in hoeverre sluit dit nog aan bij de huidige situatie? Bij het Bestuurssecretariaat ondersteun ik de Raad van Bestuur, bijvoorbeeld bij de voorbereiding van vergaderingen. Tijdens deze vergaderingen komen allerlei (beleids)onderwerpen van verschillende bedrijfsonderdelen voorbij en ben ik van dichtbij betrokken bij besluitvorming door onze Raad van Bestuur. Kortom: een hartstikke interessante plek om gelijk een goede overview van veel verschillende bedrijfsonderdelen te krijgen.

De keuze voor mijn tweede opdracht
Voor mijn tweede half jaar ben ik op zoek gegaan naar een opdracht die compleet afwijkt van mijn (studie)achtergrond. Ik wil graag een opdracht bij een bedrijfsonderdeel waar ik vooraf weinig kennis van heb. Hierdoor leer ik inhoudelijk veel en zal ik vaker buiten mijn ‘comfort zone’ moeten treden. De afdeling Vermogensbeheer & Treasury lijkt hiervoor de juiste plek. Na meerdere enthousiaste gesprekken komt de volgende opdracht tot stand. Ik zal binnen een half jaar analyseren of de huidige structuur van beleggingsportefeuilles ook de meest optimale structuur is. Een heel interessante opdracht; wanneer krijg je immers  de kans om een half jaar in de keuken van een vermogensbeheerder te kijken? Daarnaast ook spannend, aangezien ik weinig kennis vooraf heb. Ik verwacht dat ik hier inhoudelijk veel van zal opsteken, maar dat dit ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling een heel aantrekkelijk half jaar zal worden!

Afsluitend
Zoals je leest is er veel ruimte om je eigen opdracht te kiezen binnen een traineeship bij VGZ. Je kunt inhoudelijk verschillende kanten op en door de variatie in bedrijfsonderdelen en inhoud leer je ook veel over je eigen gedrag (lees: valkuilen en ‘comfort zone’). Ieder half jaar heb je door deze variatie weer een andere opdracht en een ander verhaal voor vrienden en kennissen. Door variatie en keuzevrijheid voor opdrachten worden deze twee jaar heel waardevol en is een traineeship de perfecte start van je carrière!  

Deel dit bericht

Comments are closed.