Zo schrijf jij een perfect treffende sollicitatie

0
Leestijd: 2 minuten

Zelf zijn wij altijd het allerleukst. Op Facebook, Instagram, Tinder of Happn. We gooien een Crema, Juna of Gingham filter over onze selfies of voedselfoto’s en oh-wat-zijn-we-leuk. En sportief. En gezond. En toch krijgen we niet altijd de likes, charms of superlikes die we willen. Hm.

Hetzelfde geldt voor onze CV’s. We doen zo ons best. We kunnen urenlang bezig zijn met het vervloeken van Word, omdat die ene spatie niet weg wil. Of wel weg wil, maar waardoor je tekst vervolgens zo ver verspringt, dat je bang bent dat het bij de laptop van je huisgenoot terecht komt. Jouw volledige toewijding is gespitst op het eeuwig omschrijven van jouw kwaliteiten en je zet alles dat jij bereikt hebt en kunt op een A4’tje. De teleurstelling is enorm wanneer je niet uitgenodigd wordt voor een gesprek, en waar het aan ligt kom je ook niet altijd achter. Dit kun je doen voor een sollicitatie they can’t refuse.

1. Selecteer

Twintig keer dezelfde standaard brief met andere aanhef gaat gewoon niet werken. Het is slim om een paar bedrijven te selecteren, en iemand te benaderen die daar momenteel in een gelijke functie werkt. Stuur hem of haar een korte mail met jouw vragen over de functie: “wat voor projecten doe je?” “wat heb je geleerd?” “wat voor eigenschappen heeft iemand in jouw functie?” “wat voor projecten zou ik krijgen als ik de functie bekleed?”. Zo kom je erachter wat het bedrijf zoekt, en wat jij dus perfect kunt pitchen in je brief en CV. Wees wel lief en bondig. Mensen hebben het druk en je hebt wat van ze nodig.

2. Pitch perfect!

Wanneer jij precies weet wat het bedrijf wil horen, kun jij je CV en brief uitermate goed aanpassen aan de wensen van de lezer en de perfecte pitch op papier maken. Als je het luxegoed ‘tijd’ hebt, kun je zelfs al soortgelijke projecten gaan doen, om zo je CV aan te vullen.

Bovendien is het slim om vast na te denken over ideeën die jij hebt voor het bedrijf waar je gaat werken, of de projecten die je gaat doen. In je brief mag je best alvast wat ideeën pluggen, maar wees niet arrogant of bemoeierig. 

Om op te vallen moet je niet per se een beter CV of betere brief hebben, maar zal je verder moeten gaan dan de rest. Zoek het dieper dan de oppervlakte en ga echt kijken naar wat jij voor hen kan betekenen, want jij bent het allerleukst. Klik hier voor meer informatie over solliciteren!

Deel dit bericht

Comments are closed.