Assistent-omgevings­manager Gemeente Amsterdam

0
Leestijd: 2 minuten

Groot onderhoud in Amsterdam

Met een inwonersaantal dat oploopt richting de 900.000 is het belangrijk om Amsterdam goed te onderhouden. Naast relatief kleinere onderhoudswerkzaamheden zijn ook grotere voorzieningen om de zoveel jaar aan vervanging toe.

In de Watergraafsmeer speelt op dit moment een dergelijke vervangingsopgave: de ondergrondse infrastructuur is aan vervanging toe. Van die gelegenheid wordt gebruikt gemaakt om in de wijk direct een warmtenet aan te leggen in het kader van de energietransitie. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht, onder andere met meer groen, minder auto’s en rainproof-maatregelen.

De werkzaamheden in en herinrichting van de wijk hebben impact op de leefomgeving. Voor een dergelijk groot onderhoudsproject speelt omgevingsmanagement dan ook een belangrijke rol. OchtendMensen-adviseur Carolien Veldsink is de assistent van de omgevingsmanager in dit projectteam van de gemeente Amsterdam.

Wat is omgevingsmanagement?

Wanneer een onderhoudsproject in een stad gepland staat, is het bijna onvermijdelijk dat veel verschillende partijen ermee te maken krijgen. Al deze partijen hebben een belang.  Als omgevingsmanager heb je de taak om het contact met de verschillende betrokkenen te onderhouden en om hun belangen in zicht te houden. Het doel hiervan is om te werken aan vertrouwen van de omgeving in het project en in de projectaanpak, en dit vertrouwen te behouden gedurende het project.

In de praktijk betekent dat dat in de voorbereidende fase van werkzaamheden wensen en eisen uit de buurt worden opgehaald, zodat deze meegenomen kunnen worden in de projectplanning. In de uitvoerende fase, waar het project Watergraafsmeer nu inzit, ligt de nadruk vooral op lopend contact met de omgeving. Hierbij gaat het onder andere over afstemming van de werkzaamheden, maar bijvoorbeeld ook het beantwoorden van vragen die gesteld worden vanuit de omgeving over het project.

Wat doet een assistent-omgevingsmanager?

Het onderhouden van contact met de omgeving valt binnen het takenpakket van Carolien. Als assistent-omgevingsmanager borgt zij de verschillende communicatielijnen. Ook zorgt ze dat gestelde vragen bij de juiste partij terecht komen. Daarnaast fungeert zij als sparringpartner voor de omgevingsmanager en denkt ze mee over een aantal communicatieafwegingen en lopende issues binnen de omgevingsoverleggen. Bij afwezigheid van de omgevingsmanager vult zij in bij het Integraal Projectmanagement(IPM)-overleg; binnen het project wordt samengewerkt conform het IPM-model. Carolien heeft een uitdagende en leerzame rol met een divers takenpakket, waarbij ze als jonge professional zowel op sociaal als organisatorisch vlak wordt uitgedaagd.

Wil je meer weten over wat OchtendMensen doen binnen de thema’s Stad, Natuur & Mobiliteit, lees dan verder op onze themapagina.

Deel dit bericht

Comments are closed.