“Blijf bij jezelf” – Bob van der Helm

0
Leestijd: 3 minuten

Het is ongelofelijk. Een moment waarop alles zó ontzettend goed lijkt uit te pakken. Zonder echt na te denken, te piekeren en zonder je zorgen te maken. Of je nu in geluk, toeval of wellicht in keihard werken gelooft, er is één truc die ervoor zorgt dat alles op z’n pootjes terecht komt. Na een jaar vol leerzame momenten in mijn traineeship bij Young Colfield heb ik het warme nest verlaten. Vol zin om verder te gaan als machine learning engineer! Wat vliegt de tijd! Een mooi moment om eens even terug te denken aan hoe ik hier een jaar geleden binnenkwam en waar ik nu sta. Dat beseffend zijn er een aantal dingen die ik jou ook graag mee wil geven!

Wat te doen, voor je poen

YES! Het is eindelijk gelukt: studie af en aan het werk! Maar waar? Je bent natuurlijk begonnen met die ene studie, maar toen toch van richting veranderd.. Nu vind je dit leuk, maar wat die ene vriendin van je doet.. dát klinkt toch ook wel erg leuk! Maar wat zullen anderen mensen dan wel niet van je vinden? En hoe moet dat nou, want je hebt toch echt gestudeerd voor iets heel anders… Ongetwijfeld ken je dat gevoel. Door de snel veranderende omgeving veranderen de mogelijkheden voortdurend. En dat niet alleen, ook word je continu blootgesteld aan alle geweldige activiteiten die je vrienden en anderen ondernemen. De top van de social-media ijsberg is al wel voorbij, maar toch is het lastig jouw keuzes niet te laten beïnvloeden door anderen. Maar een ding is zeker: Je kan alleen je eigen geluk nastreven, niet dat van een ander. Dus vandaag vraag ik je eens egoïstisch te zijn.

Waarom egoïsme een van de beste eigenschappen is

Egoïsme wordt vaak als negatief ervaren. Als iemand een egoïst wordt genoemd is dat vaak omdat degene die het uitspreekt zich niet geholpen of gehoord voelt. Als je immers niet aan anderen denkt in een wereld waar je samenleeft met anderen, hoor je wellicht ook niet zo goed thuis hier. Toch is egoïsme een van de beste eigenschappen die je kan hebben. Door aan je ego te denken, ga je jezelf steeds beter leren kennen. Dit klinkt wellicht heel logisch, maar toch zijn er genoeg mensen die niet begrijpen hoe belangrijk zelfkennis is. Je brengt immers je hele leven door met jezelf! Door goed naar binnen te kijken leer je wat je leuk en niet leuk vindt, waar je gelukkig van wordt en wat je goed en minder goed kan. Door dan juist de positieve ervaringen te benadrukken, word je al direct een stuk vrolijker! En hiermee bedoel ik niet: “oh, een serie kijken vind ik chill, dit moet ik vaker doen”. Ik bedoel écht nagaan wat iets met je doet. Word ik nu echt gelukkig van deze serie kijken, of is het meer een welkome afleiding van mijn verder extreem drukke en sociale schema? Door je juist te focussen op de activiteiten waar je écht gelukkig van wordt, leer je jezelf pas echt kennen.

De beste keuze, is jouw keuze

Heb je wel eens lang moeten nadenken welke keuze je moet maken? Nou, ik wel. Een van de moeilijkste dingen in het leven is kiezen. Want kies je voor de ene optie, dan kies je immers niet voor de andere optie #fomo. Wanneer je lang nadenkt over een keuze, zijn op dat moment de emotie en de ratio in gevecht. Aan de ene kant overweeg je alle opties: “Welk voordeel haal ik er nu uit? Als ik dit kies, wat kan ik dan na 6 maanden bereiken?”. Aan de andere kant heb je een onderbuikgevoel: “Ik voel dat het toch niet helemaal lekker zit.”. Als de ratio en emotie in dezelfde richting wijzen, maak je de beste keuzes. Als dit niet zo is, vertelt je ratio vaak een verhaal om het tegengestelde onderbuikgevoel te onderdrukken: “Ik voel wel dat het niet goed zit, maar dit staat wel erg leuk op mijn CV!”. Ook hier is de truc om bij jezelf te blijven. Ga nou na wat echt goed voor jou is en vertel geen verhalen tegen jezelf om het goed te praten. Wellicht kan je ook niet direct plaatsen waarom een bepaalde keuze goed/slecht is. Maar als je deze manier van kiezen aanhoudt, zal je op langere termijn de vruchten ervan plukken. Wees eerlijk, wees egoïstisch!

Help jezelf anderen te helpen

Leuk en aardig, maar soms moét je wel jezelf opzijzetten om anderen te helpen, toch? Jazeker. Sterker nog, je kan anderen zelfs beter helpen als je wat egoïstisch bent. Want door jezelf beter te kennen, ben je beter in staat om oprecht met anderen om te gaan. Hoe kan je nu iemand anders een stukje van jezelf geven, als je niet eens weet uit welke stukjes jezelf bestaat?

Dus denk NIET nog een tweede keer na, vertrouw op jezelf. Ga op je onderbuikgevoel af. Door voor jezelf te kiezen, kan je de mensen om je heen beter helpen, maak je de juiste keuzes voor jezelf, en ben je tevreden waar je ook bent. Dan zal je zien dat alles op z’n pootjes terecht komt.

Deel dit bericht

Comments are closed.