5 SURVIVAL TIPS VOOR HET AFSTUDEREN

0
Leestijd: 3 minuten

Je bent bijna klaar met je studie, maar je hebt nog één horde te gaan: je moet nog afstuderen. Dat betekent nog even hard aan het werk en bewijzen wat je kan. Die grote berg werk kan er heel imponerend uitzien als je nog onderaan staat. Maar maak je geen zorgen! Met deze 5 tips klim jij zonder problemen naar de top en kun jij straks met diploma op zak beginnen aan jouw carrière.

TIP 1 — EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK

Ja, het is heel cliché, maar het is wel waar: een goede planning maken helpt echt. Dus neem even een stapje terug en maak eerst een goed overzicht van wat je moet doen. Het helpt als je je werk ophakt in kleine, behapbare stukjes. Dat zorgt ervoor dat je realistisch kunt inschatten hoe lang alles gaat duren. Maar misschien nog wel belangrijker: je kan vaker taken van je to-do list afstrepen. En dat werkt lekker motiverend!

TIP 2 — VERANTWOORD SOGGEN

Tijdens je afstuderen heb je een hoop te doen. Zo veel, dat als je niet oplet je zo elke minuut van elke dag vol kan plannen met scriptiewerk. Maar vergeet vooral niet om ook tijd voor jezelf in te plannen! Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar pauzes nemen is juist goed voor je productiviteit. Neem daarom regelmatig even een momentje van rust, loop even weg van je bureau, en doe iets wat jij leuk vind. Als je daarna weer aan de slag gaat heb je alle energie om weer te knallen!

TIP 3 — WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS

Als je wekenlang met je neus in je scriptie zit kun je niet meer objectief naar je werk kijken. Je leest dan zo over fouten heen, en ziet dingen makkelijk over het hoofd. Iemand die met een frisse blik naar je werk kijkt kan dat soort dingen vaak veel sneller zien. Ook helpt het om gewoon even over je scriptie te sparren met iemand anders. Door te praten over wat je bezig houdt valt er vaak al van alles op z’n plek. Bovendien kan die ander ook vragen stellen waar je zelf niet aan dacht!

TIP 4 — JUST DO IT.

Het is heel verleidelijk om van alles te doen behalve aan je scriptie werken. (Ooit gehoord van de Instant Gratification Monkey?) Toch maar weer een keer je planning aanscherpen, het internet of de bieb afstruinen voor nóg meer informatie, je werkplek opruimen. Allemaal belangrijke dingen (en als we eerlijk zijn soms ook wel eens minder belangrijke dingen.)  Maar je kunt ook te lang in dat soort randzaken blijven hangen. En dan komt er uiteindelijk niets uit je vingers. Dan helpt het om jezelf even een schop onder de kont te geven en gewoon aan de slag te gaan. Zet je gedachten maar gewoon op papier en begin met schrijven. Je zult het waarschijnlijk nog wel tientallen keren veranderen (en dat is prima!), maar dan heb je in ieder geval wel iets concreet op papier.

TIP 5 — DON’T WORRY, BE HAPPY.

Afstuderen zal niet altijd leuk zijn, en het zit niet altijd mee. Don’t worry, that’s fine! Accepteer het, en ga vooral gewoon door. Want erover piekeren helpt niemand. Iedereen heeft last van tegenslagen tijdens het afstuderen, je bent écht niet de enige. En een beetje uitloop of vertraging is helemaal niet erg. Ga dus niet bij de pakken neerzitten en leg de lat voor jezelf niet te hoog. Jij kunt dit, en als je je hier straks doorheen hebt geworsteld mag je trots zijn op jouw prestatie!

STRAKS AFGESTUDEERD, MAAR WAT DAN?

Formorrow helpt starters met het ontdekken van hun talenten en mogelijkheden, en bij het maken van keuzes. Zo helpen wij jou met het vinden van een baan die écht bij je past. Studeer jij binnenkort af van een IT of Beta opleiding en wil jij sparren over jouw mogelijkheden in de IT? Meld je dan aan voor ons assessment, en ga vrijblijvend met ons op zoek naar de beste start van jouw carrière!

Deel dit bericht

Comments are closed.