Interesse om in het buitenland te werken?

0
Leestijd: 3 minuten

Droom je van een baan als sales medewerker in Lissabon? Of ga je liever aan de slag als dierenarts in olifantenopvang in Zuid-Afrika? Hoe zorg jij ervoor dat het niet alleen bij fantaseren blijft en dat je ultieme droom geen nachtmerrie wordt? Voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker voor een succesvol avontuur in het buitenland.

Voorbereiden tijdens je opleiding

Als je nog studeert terwijl je op het fantastische idee komt om in het buitenland te gaan wonen, dan kun je jouw studieperiode zó inrichten dat je al enige ervaring op doet in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen in het buitenland of een tijdje gaan studeren aan een buitenlandse universiteit. Op deze manier ontdek je of het leven in een ander land iets voor je is en bouw jij alvast een internationaal netwerk op, wat handig kan zijn als jij na je afstuderen een baan gaat zoeken in het buitenland!

Bepaal het land

Om je zoektocht makkelijker te maken is het goed om te bepalen in welk land je zou willen werken. En misschien nog wel belangrijker: in welk land je zou willen wonen. Er zijn veel verschillende dingen die je in overweging kunt nemen zoals veiligheid, cultuur, taal, gebruiken, tijdsverschil, klimaat, religie, werk- en leefomstandigheden en natuurlijk mogelijke carrièremogelijkheden. Zodra je een keuze hebt gemaakt, ga je je focussen op dat land en probeer je zo veel mogelijk relevante informatie te vinden. Daarnaast is het ook een goed idee om een keer op vakantie te gaan in het desbetreffende land om te kijken of het daadwerkelijk een land is waar je zou kunnen en willen wonen.

Leer de taal

Als je hebt bepaalt in welk land je wilt gaan wonen en werken, is de volgende stap om de taal van dat land te leren. Zowel het vloeiend spreken als het schrijven van de taal is belangrijk. Daarbij maak je een goede eerste indruk als je de taal van het land spreekt en dat kan ervoor zorgen dat jij eerder die baan krijgt dan iemand die alleen Engels kan spreken. Ook hierbij is het aan te raden om een keer voor een kortere periode in jouw droomland door te brengen om jouw talenkennis in de praktijk te brengen. Dat blijft toch de beste manier om je een taal eigen te maken!

Leer de cultuur kennen

Wees voorbereid op de (grote) cultuurverschillen die je tegen gaat komen in het land waar jij naartoe gaat! Dit kun je doen door je in te lezen op de website van de Rijksoverheid, via reisorganisaties en blogs over het land waar je naartoe gaat. Voornamelijk de (reis)blogs zullen veel informatie bevatten over de mensen, hun gebruiken, normen en waarden en de dagelijkse gang van zaken in het land. Het is belangrijk om van de meest ‘schokkende’ dingen op de hoogte te zijn om ongemakkelijke of misschien wel onbeleefde situaties te vermijden.

Word een specialist

Je vergroot jouw kansen op een internationale baan wanneer je vaardigheden bezit die niet of nauwelijks aanwezig zijn in de buitenlandse arbeidsmarkt waarin jij wilt werken. Het kan dus juist heel goed van pas komen dat je uit een ander land komt! Iemand die gespecialiseerd is en vaardigheden en ervaringen heeft die passen bij de functie, komt eerder aan een baan dan iemand die minder uniek is op dat gebied. Daarnaast is het ook goed om jezelf voorbereiden op de desbetreffende buitenlandse arbeidsmarkt, zodat je bewust bent van de verschillen en beslagen ten ijs komt tijdens een sollicitatiegesprek.

 Zoek een baan

Uiteindelijk ga je natuurlijk op zoek naar een baan in het land waar jij naartoe wilt! Er zijn talloze opties om een baan te vinden die bij jou past. Bijvoorbeeld via je netwerk die je tijdens je opleiding al hebt opgebouwd of via uitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in werken in het buitenland, zoals StudentJob International. En zodra je een baan hebt gevonden, gaat het avontuur beginnen!

Deel dit bericht

Comments are closed.