Hoe bereid je je voor op een assessment? Pt.1 Wat is het nu eigenlijk? – Moongro

0
Leestijd: 2 minuten

Een assessment is een methode om binnen een dag uitgebreid te testen of je bij het bedrijf past. Tijdens een assessment word je aan een aantal verschillende testen onderworpen. Het bedrijf kan oefeningen aan je voorleggen die jij tijdens de werkzaamheden ook zou kunnen tegenkomen.

Hiermee bekijken ze jouw reactie en beoordelen ze of dit past binnen het gewenste profiel. Verder is het mogelijk dat je gesprekken voert met psychologen en werknemers van het bedrijf waarbij jouw persoonlijkheid nader wordt bekeken. Sommige bedrijven kiezen ervoor om deze gesprekken te vervangen door het invullen van uitgebreide vragenlijsten. Daarnaast is het mogelijk dat jij een gesprek aangaat met een acteur ook wel een rollenspel genoemd. Hierbij wordt bijvoorbeeld een slechtnieuwsgesprek nagespeeld, waarbij jij degene bent die het nieuws zo goed mogelijk moet brengen.

Dit zijn enkele voorbeelden van testen die tijdens een assessment kunnen worden afgenomen. In de meeste gevallen bestaat een assessment uit een persoonlijkheids- en intelligentietest, een presentatie, een groepsdiscussie, een rollenspel en een afsluitend interview. Deze onderdelen worden nader toegelicht om jou een goed beeld te geven bij de inhoud van een assessment.

Waarom assessment?

Er wordt vaak gevraagd waarom er een assessment wordt afgenomen. Bedrijven laten sollicitanten assessments afnemen om zoveel mogelijk over de sollicitant te weten te komen. Dit wordt gezien als een belangrijk onderdeel in het selectieproces. Veel kandidaten zien ontzettend op tegen het maken van een assessment, omdat zij bang zijn om een tegenvallende prestatie neer te zetten.

Een assessment is er niet op gericht om je onderuit te halen, maar juist om je beter te leren kennen. Hiermee kunnen ze vaststellen dat jij dé geschikte kandidaat bent om de rol te vervullen. Om jou te laten deelnemen aan een assessment is voor een werkgever een kostbare investering. Bedenk dat je niet zomaar wordt uitgenodigd om een assessment te maken. Er is dus al interesse gewekt.

Het assessment is een onderdeel dat je heel goed kunt voorbereiden. Het is sterk aan te raden om vooraf contact op te nemen met de recruiter. Via deze weg kun je gerichte vragen stellen over de opzet en inhoud van het assessment. Vraag wat de inhoud is van de verschillende onderdelen en of het intern of extern wordt uitgevoerd. Indien het door een externe partij wordt afgenomen, kun je vragen wie deze partij is.

Deze blog is onderdeel van een serie, wekelijks zal door middel van verschillende blogs het complete assessment proces nader toegelicht worden. Dit zodat jij je zo goed mogelijk hierop kan voorbereiden!

Deel dit bericht

Comments are closed.