Hoe kom je zelfverzekerd over bij een sollicitatiegesprek

0
Leestijd: 2 minuten

Zenuwachtig zijn voor een sollicitatiegesprek is geheel normaal; dat zijn we allemaal wel eens geweest. Een beetje zenuwachtig zijn is ook positief; het laat namelijk jouw oprechte interesse voor de baan zien. Natuurlijk wil je niet te nerveus overkomen en het zweet van je voorhoofd afvegen. Lees de volgende tips om er zeker van te zijn dat je zelfverzekerd overkomt! 

Weet wat je moet zeggen

Voorbereiding is de sleutel tot succes. Tijdens elk sollicitatiegesprek zul je vaak dezelfde vragen krijgen. Je kunt van tevoren antwoorden verzinnen op de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit zijn vaak vragen als: Wie ben je? Wat zijn je sterktes? Wat zijn je zwaktes? etc. Wanneer je antwoorden paraat staan zul je minder aarzelend overkomen. 

Oefen je sollicitatiegesprek

Oké, je weet nu wat je gaat zeggen tijdens het sollicitatiegesprek. Maar het kan in de praktijk er anders aan toe lopen dan je in gedachten had. Om een realistisch beeld te krijgen van hoe het gesprek eruit komt te zien kun je oefenen met een vriend(in), je partner of een familielid. Zij kunnen je feedback geven en jij kunt steeds jezelf verbeteren. Zo ben je nog beter voorbereid! 

Dress to impress

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te geven. Met een beetje verzorging gaat dit veel makkelijker. Jouw kleding kan al voor zich spreken alvorens je het gesprek aangaat. Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet, maar maak het niet te bont! Wanneer je het gevoel hebt dat je er goed uitziet zul je jezelf ook zelfverzekerder voelen en dit ook uitstralen. 

Let op je lichaamstaal 

Je lichaamshouding spreekt boekdelen. Ga vooral niet ineengedoken op de stoel zitten maar zit rechtop. Zo kom je automatisch zelfverzekerder en geïnteresseerd over. Een handdruk zegt ook veel; geef een stevige handdruk (maar niet té stevig). Om zelfverzekerd over te kunnen komen tijdens het spreken is het aangeraden om je handen te gebruiken, te glimlachen en oogcontact te maken.   

Met deze tips zul jij zelfverzekerd overkomen. Succes op je sollicitatiegesprek! 

Deel dit bericht

Comments are closed.