Op (be)zoek naar mijn ideale rol

0
Leestijd: 3 minuten

Na 4,5 maand heb ik mijn eerste opdracht afgerond en zit ik tijdelijk op de bank tot mijn volgende opdracht. Dit geeft mij precies de kans om van andere Young Colfielders in het veld te horen over rollen waar ik enthousiast van word.

Gedurende mijn opdracht heb ik steeds bewust nagedacht over wat ik leuk vond aan de opdracht en wat minder. Wat gaf me energie en wat slurpte energie? Door hier actief mee bezig te zijn kon ik voor mezelf ook al een beter beeld geven van volgende opdrachten die ik zou willen doen. Hier achter komen is een van de redenen waarom ik, en met mij veel anderen, voor dit traineeship hebben gekozen. Met dit in het hoofd, had ik voor het einde van mijn opdracht al een aantal (oud) trainees benaderd of ik bij hen langs kon komen; om de sfeer van hun werkomgeving te proeven, te horen over de inhoud en te horen hoe zij de uitstroom hebben ervaren. Gelukkig zijn alle Young Colfielders altijd bereid me een stukje verder te helpen in mijn zoektocht.

Zo bracht ik een bezoek aan Emily, net uitgestroomd-trainee Willem en alumnus Michiel. Alle drie hebben ze totaal andere functies, maar doen naar mijn idee de dingen waar ik enthousiast van word. Tijd om meer te leren dus!

Voor mijn bezoek aan Emily ging ik naar het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen. Zij heeft momenteel een opdracht als Scrum Master en ik wilde meer over haar rol weten omdat ik recentelijk een training over Scrum heb gehad en ik het gevoel heb dat de rol van Scrum Master dicht bij mij staat. Als Scrum Master zorgt Emily dat iedereen in haar Scrum Team snapt hoe te werken volgens Scrum en is zij dienend aan haar team om te zorgen dat zij hun werk zo goed en makkelijk mogelijk kunnen doen. De sfeer op het kantoor was meteen erg goed; ik werd aan veel mensen voorgesteld en iedereen was super vriendelijk. Emily heeft me uit kunnen leggen dat haar rol enorm kan verschillen per bedrijf of afdeling omdat veel mensen scrum net iets anders toepassen maar dat je ook zelf ruimt hebt om te bepalen waar je de nadruk op wil leggen; bijvoorbeeld de persoonlijke ontwikkeling van het team. Nog enthousiaster dan ik kwam ging ik weg; een prettige omgeving en een rol waarin je je team in staat stelt om optimaal bezig te zijn en te voelen, dat vind ik heel mooi.

Twee dagen later bezocht ik Willem bij de ING. In z’n t-shirt kwam Willem me tegemoet gelopen in de lobby. Willems huidige functie is Lean Six Sigma Blackbelt, een hele mond vol. In feite werkt hij als een interne consultant binnen de bank en wordt hij ingeschakeld als processen binnen de bank niet soepel lopen. Samen met zijn team gaat hij dan kijken hoe ze dit beter kunnen doen. Tijdens zijn traineeship heeft hij ook gewerkt als management consultant bij ABN-Amro. Ik was erg benieuwd naar beide rollen en hoe deze verschillen van elkaar. Hij vertelde me dat zijn opdrachten bij de ABN binnen hetzelfde domein waren en dat deze opdrachten vooral gericht waren op mensen, terwijl hij nu overal in de bank komt en adviezen doet op basis van data.

Als laatste ging ik op bezoek bij Michiel op Schiphol. Michiel had ik nog nooit ontmoet omdat hij al uitgestroomd was toen ik bij Young Colfield kwam werken. We spraken af voor een lingeriewinkel omdat daarnaast de lift naar zijn kantoor is. Na een paar ongemakkelijke minuten kwam Michiel aangelopen, liet hij me zijn kantoor zijn en dronken we wat in Schiphol Plaza. Michiel heeft dezelfde bachelor en master gedaan en kwam tijdens een van z’n opdrachten er net als ik achter dat hij het leuk vond om met data bezig te zijn. Hij besloot hier verder mee te gaan en regelde zijn eigen derde opdracht, dezelfde rol vervuld hij nog steeds. Zijn team maakt analyses om de operatie van Schiphol beter te laten verlopen. Schiphol is een enorm complexe omgeving en Michiel kon haarfijn uitleggen hoe leuk het is om die analyses te maken waar de operatie vervolgens wat mee kan doen.

Voor mezelf heb ik uit deze ‘tour de trainee’ kunnen halen wat ik er uit wilde halen; de drie bezoeken hebben me een nog beter beeld kunnen geven van de mogelijkheden die er zijn binnen het traineeship en er na. Het geeft me ook weer het besef hoe waardevol het netwerk van Young Colfield is en hoe makkelijk je hier gebruik van kan maken. Je hoeft alleen een beetje initiatief te nemen; de rest is altijd bereid te helpen.

Werken bij Young Colfield
Deel dit bericht

Comments are closed.