Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief?

0
Leestijd: 4 minuten

Een open sollicitatiebrief sturen kan een beetje vreemd aanvoelen. Je solliciteert ‘ongevraagd’ bij een bedrijf en richt je niet op een openstaande vacature. Je zou het kunnen zien als aankloppen bij een verjaardagsfeestje waarvoor je niet bent uitgenodigd. Waarom zou iemand je daar binnenlaten? Nou, als jij jezelf zo kunt presenteren dat anderen het gevoel hebben dat jij het feestje leuker maakt, mag je waarschijnlijk binnenkomen. Een open sollicitatiebrief werkt hetzelfde. Als je het goed aanpakt, kan die brief je zomaar een baan opleveren. Hieronder vind je een plan van aanpak om de kans van slagen te vergroten.

Open solliciteren heeft voordelen

Een open sollicitatiebrief heeft een aantal voordelen ten opzichte van een gerichte sollicitatiebrief. Ten eerste is er geen openstaande vacature en daarom zal je minder tot geen concurrentie hebben. Je brief valt hierdoor automatisch op. Er zijn daarnaast geen sollicitatierondes, waardoor de kans om uitgenodigd te worden een stukje groter wordt. Ook laat je zien dat je gemotiveerd bent en initiatief durft te nemen. Maar hoe schrijf je die brief? Net als bij een ‘gewone’ sollicitatiebrief, bestaat je open sollicitatiebrief uit een inleiding, de kern, en de afsluiting. Maak je brief niet langer dan 5 alinea’s, of één A4’tje, want meer tekst betekent doorgaans minder aandacht van de lezer.

1. De inleiding

Het is bij een open sollicitatiebrief de hoofdzaak dat jij kunt uitleggen waarom je hebt besloten te solliciteren bij dit bedrijf. Dat zal namelijk de eerste vraag zijn die de ontvanger heeft bij het lezen. Je motivatie is in deze brief dus allesbepalend. Zorg dat je weet wat er speelt binnen de organisatie en laat zien dat je kennis hebt over het bedrijf. Zo toon je aan serieuze interesse te hebben. Raadpleeg eventueel de website of bel het bedrijf op om vragen te stellen. Je kunt dan meteen controleren of het bedrijf open sollicitaties accepteert. Is dit het geval, dan kun je vertellen naar welk werk je op zoek bent, en vragen aan wie je de brief mag richten. Vergeet niet te vragen hoe je de naam spelt en op welke afdeling deze persoon werkt. In de inleiding kun je vervolgens refereren naar het telefoongesprek. Vervolgens kun je jezelf voorstellen. Leg uit wie jij bent en wat jij kunt.

2. De kern

De kern is het belangrijkste onderdeel van je brief. In dit stuk beschrijf je jouw vaardigheden en geef je bijbehorende voorbeelden. Het geven van voorbeelden is een krachtige techniek die de lezer zekerheid geeft over jouw vaardigheden. Op deze manier kun je op een subtiele manier duidelijk maken dat jij waardevol bent voor het bedrijf. In de brief  geef je ook concrete informatie over je opleiding, ervaring en achtergrond. Je stuurt je cv mee, maar daar zal de ontvanger niet direct naar kijken. In je brief moet je de informatie over jouw achtergrond dus al duidelijk belichten.

Omdat er geen vacature is, kun je bij een open brief niet op de functie-eisen inspelen, want je niet weet waar het bedrijf naar op zoek is. Dat kan een open sollicitatie lastig maken. Aan de andere kant heb je meer ruimte voor vrijheid en creativiteit. Je kunt jouw persoonlijke kwaliteiten op een unieke manier laten zien. Probeer drie of vier persoonlijke kenmerken te kiezen die je wilt benadrukken. Bedenk welke kenmerken passen bij het bedrijf in kwestie en leg vervolgens uit waarom die kenmerken naadloos aansluiten bij het bedrijf. Je doel is om in de brief alle mogelijke vragen te beantwoorden die de ontvanger zou kunnen stellen. Zorg dat er geen twijfel kan ontstaan bij de lezer.

In de laatste alinea kun je uitleggen wat je ambities zijn. Wat wil je bereiken? Misschien wil je hogerop komen binnen het bedrijf, of wil je veel leren binnen een bepaald gebied. Zorg dat je een duidelijk beeld schetst over wat jouw doel is.

3. De afsluiting

In het laatste deel van je open sollicitatiebrief eindig je met een positieve, proactieve zin. Zorg dat je beleefd en zakelijk bent, en gebruik activerende woorden en zinnen om aan te geven dat je graag langs wilt komen om een toelichting te geven op je brief. Vervolgens sluit je af met een vriendelijke groet.

Ready?

De open sollicitatiebrief kun je per e-mail versturen. Vergeet niet om je cv toe te voegen als bijlage. Mocht het bedrijf graag een gesprek met je willen, dan is het makkelijk als zij ook met jou in contact kunnen komen. Vermeld daarom altijd je eigen contactgegevens in de mail. Tip: geef in je mail aan dat je over enkele dagen nogmaals terugbelt. Zo dwing je de betreffende persoon om je brief zo snel mogelijk te lezen.

Wees geduldig

Er is geen vacature voor een openstaande functie en daarom zal je brief niet de hoogste prioriteit hebben. Wacht een weekje. Mocht je daarna nog niets gehoord hebben, bel dan het bedrijf even terug. Heeft het bedrijf momenteel geen functie voor je? Laat dan weten dat je graag op de hoogte wilt worden gehouden, mocht er een functie vrijkomen. Zo laat je nogmaals zien gemotiveerd te zijn. Het is mogelijk dat het bedrijf je op een lijst zet en jouw brief nogmaals bekijkt zodra er een vacature is. Wie weet mag je dan alsnog binnenkomen op het feestje.

Heeft het bedrijf waar je solliciteert wel een openstaande vacature voor starters of traineeships? Lees dan hier hoe je de concurrentie een stapje voor kunt zijn met het schrijven van een gerichte sollicitatiebrief. Succes!

Deel dit bericht

Comments are closed.