Je hebt meer ervaring dan je denkt!

0
Leestijd: < 1 minuut

Een kaal cv; de horrorsituatie waar bijna alle vers afgestudeerden onder lijden. Je hebt een opleiding, maar verder niet echt gewerkt. Ja, je hebt bijgeklust om rond te komen tijdens je studie, maar erg relevant aan je vakgebied was dat baantje niet. Dus wat staat er op je cv; een bijbaantje en een opleiding…meer niet. Geen ruimte voor vaardigheden. Af en toe zeg je misschien: ‘ik heb niet zoveel ervaring…’ Herkenbaar?

Toch heb je meer ervaring dan je denkt! Daarmee wijs ik in twee richtingen: ten eerste in de voor de hand liggende richting: je hebt in je leven waarschijnlijk ook stages en vrijwilligerswerk gedaan; deze ervaring is ook waardevol om te vermelden; zeker op je kale cv. Toch is dat niet wat ik bedoel…

Ik definieer ervaring namelijk zo: ‘de mate waarin je hebt geleerd van wat je hebt meegemaakt’. Tegen de tijd dat je je opleiding hebt afgerond, heb je al bijzonder veel van de wereld gezien; minimaal twintig jaar aan levenservaring. Je hebt verschillende situaties meegemaakt en je hebt jezelf sterk ontwikkeld als mens.

Sommige (misschien zelfs de meeste) van jouw vaardigheden heb je namelijk helemaal niet op de werkvloer opgedaan! In je privéomgeving leer je net zoveel! Je hebt een computer gefikst, een vriend gecoacht, boeken gelezen, gefotografeerd; misschien zelfs een noodsituatie behandeld of een ruzie bedaard. Je hebt de discipline opgebracht om te leren of een project uit te voeren. Ook dat is ervaring!

Op je cv mag je het misschien niet vermelden, maar zeg nooit ‘ik heb niet zoveel ervaring…’; je hebt ervaring te over! Waarschijnlijk heb je privé zelfs meer geleerd dan bij je bijbaantje…

Deel dit bericht

Comments are closed.