Onderhandelen tijdens je sollicitatie? Hoe doe je dat?

0
Leestijd: 3 minuten

Tijdens het oriëntatieproces is iedereen op zoek naar zijn of haar droombaan. In het ideale geval klopt alles; er heerst een goede sfeer op de werkvloer, de werkzaamheden zijn leuk en uitdagend, het salaris is passend en je krijgt veel verantwoordelijkheden. Vanzelfsprekend kom je deze perfecte combinatie niet elke dag tegen. Er zijn echter maar weinig mensen die weten dat je hier zelf ook een vinger in de pap hebt. Je kunt namelijk je eigen draai geven aan de invulling!

Onderhandelen tijdens het sollicitatieproces kan je ontzettend veel opleveren. Moongro heeft de do’s en don’ts voor jou op een rijtje gezet!

Dit kan je absoluut proberen..

De allereerste tip is misschien meteen het belangrijkst. Ruimte voor onderhandelingen is er niet altijd, dus probeer goed aan te voelen of je deze trucjes kan toepassen. Als je dit niet goed kan beoordelen, kun je (indien je niet tevreden bent met de voorwaarden) simpelweg vragen of er over te praten valt.

Wanneer de recruiter openstaat voor onderhandelingen, is het tijd om je droombaan in elkaar te puzzelen:

  • Laat de potentiële nieuwe werkgever eerst met een bod komen: Als je werkgever bijvoorbeeld vraagt naar je salarisindicatie, probeer dan zo vaag mogelijk te blijven. Je kan eventueel zeggen dat je verwacht dat je salaris markconform zal zijn. Zo weet je werkgever het bedrag niet precies en ontstaat er ruimte voor onderhandelingen. Lees hier hoe je kan onderhandelen over je salaris.
  • Onderbouw waarom jij het gewilde salaris waard bent: Om je het gewilde salaris te ontvangen moet je natuurlijk je werkgever overtuigen. Vertel waarom jij als kandidaat het geld waard bent. Wat is precies jou meerwaarde. Bedenk scenario’s die voor kunnen komen en bedenk hier reacties op.
  • Geloof in je eigen kracht: Kijk van te voren wat voor kennis en ervaring je tot nu toe hebt bereikt. Onderzoek wat voor waarde dit heeft en welk salaris je hier mag verwachten. Kom ontspannen over en je komt gelijk zelfverzekerder over. Je wilt namelijk niet wanhopig overkomen. Bekijk hier met een salariswijzer wat je waard bent.
  • Start de onderhandelingen boven je ondergrens: Zo is er ruimte over voor onderhandeling. Als je de onderhandelingen start met het precieze getal, kan je of exact dat bedrag krijgen of alleen maar minder. Let hier dus goed op. Zo laat je zien dat je zelfbewust bent.
  • Ga niet te snel akkoord: Geduld is een schone zaak en zal (in veel gevallen) beloond worden. Probeer te achterhalen wat je waard bent en creëer hierin speling met wat de werkgever te bieden heeft. Je kan reactie zeggen dat je er even over moet nadenken.

Wilt de recruiter niet onderhandelen? Denk dan goed na over de functie en bedenk of de huidige voorwaarden voldoen aan jouw eisen. Het salaris kun je alsnog bespreekbaar maken door te vragen naar de salarisstappen die je bij het bedrijf kunt maken. Grote bedrijven schroeven salarissen vaak met percentages omhoog wanneer je er langer werkt.

.. maar dit moet je dus écht niet doen.

Er zijn natuurlijk ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen wanneer je aan het onderhandelen bent. Veel onrealistische eisen stellen of op een betuttelende manier praten kan een deuk in je imago betekenen, nog voordat je daadwerkelijk bij het bedrijf te werk gaat. Als je die baan überhaupt krijgt natuurlijk..

Dingen die je vooral niet moet doen tijdens het onderhandelen zijn:

  • Het eerste aanbod accepteren: Een goede onderhandelaar gaat niet meteen akkoord. Ook al is het salaris hoger dan je verwacht. De meeste werkgevers hebben namelijk ruimte overgehouden voor onderhandelingen. Dus start de onderhandelingen boven je ondergrens en ga niet meteen akkoord.
  • Direct vertellen wat je wilt verdienen: Dit heeft er weer mee te maken dat je de onderhandelingen boven je ondergrens moet starten. Start je de onderhandelingen met het precieze getal, kan je of exact dat bedrag krijgen of alleen maar minder.
  • Jezelf TE goed verkopen: Ben je de perfecte kandidaat, laat dit dan niet in zijn geheel zien. Dit kan leiden tot hoge en onrealistische verwachtingen. Dit kan angstwekkend overkomen, waarbij het bedrijf bang is zich niet aan jou verwachtingen te voldoen. Hierdoor ontstaat er minder ruimte voor onderhandelingen.
  • Geen onderhandelingsruimte bieden: Als er geen onderhandelingsruimte is, kan het bedrijf snel opgeven. Aangezien beide partijen tot geen overeenkomst kunnen komen. Dit kan tot frictie zorgen. Zodra je lichtelijk tevreden bent, laat dan zien dat je ook meewerkt aan een overeenkomst. Let op dat je niet te veel weggeeft.

Op zoek naar een baan

Een goede onderhandelaar maakt voor zichzelf een wereld van verschil. Onderhandelen tijdens het sollicitatieproces kan dan ook van onschatbare waarde zijn. Krijg jij het voor elkaar om een droombaan bij elkaar te praten? Hier zijn nog 11 veel gestelde vragen tijdens een sollicitatie.

Deel dit bericht

Comments are closed.