Professioneel overkomen? Zo doe je dat

0
Leestijd: 4 minuten

Een sollicitatiegesprek brengt altijd de nodige spanningen met zich mee. Toch is het belangrijk om, ondanks de nervositeit, zelfverzekerd over te komen. Wanneer je ontspannen bent, kun je jezelf het beste presenteren. Een professionele uitstraling is van grote invloed op het sollicitatiegesprek. Een werkgever is namelijk op zoek naar iemand die laat zien de functie aan te kunnen en haar mannetje kan staan. Om jezelf zo goed mogelijk te presenteren, staan hier enkele nuttige tips die helpen bij het voorbereiden van jouw gesprek.

Een geschikte outfit

Er zijn verschillende elementen waar je aan moet denken bij het kiezen van je sollicitatie outfit. Om te beginnen is kleur een belangrijke factor. Het advies is om de kleuren van je outfit rustig te houden. Felle kleurencombinaties of opvallende prints zijn zeer smaakgevoelig en daarom af te raden. Daarnaast brengen kleuren onbewust een bepaalde associatie met zich mee. Voor formele en zakelijke gelegenheden zijn blauw en wit geschikte keuzes. Deze kleuren staan voor betrouwbaarheid, loyaliteit en geloofwaardigheid. Vandaar dat deze kleuren vaak op kantoor gedragen worden.

Verder zijn beige, taupe, zalmroze en camel ook geschikte kleuren voor vrouwen. Deze kleuren zijn wat warmer, maar stralen toch de nodige rust uit. Natuurlijk is het niet verboden om lichtgroen, rood en paars te dragen, maar over het algemeen zijn deze kleuren wat meer aanwezig en kunnen hard overkomen. Daarnaast is het bedrijf waar je gaat solliciteren allesbepalend voor welke kleuren wel of niet geoorloofd zijn. Hoe creatiever het bedrijf, hoe opvallender de outfit mag zijn. Lees hier hoe je als man het best kan kleden.

Dragen van de juiste stof

Naast het dragen van een juiste kleur, kan de juiste stof ook voor zekerheid zorgen. Zorg voor een blouse of outfit die niet teveel kreukt. Een sollicitatiegesprek vindt vaak zittend plaats en dit kan ervoor zorgen dat je blouse gaat kreuken. Daarnaast is het goed om te bedenken of de outfit die je draagt bestendig is tegen zweet. Sommige stoffen (en kleuren) laten zweetplekken groter lijken. Test de stof van tevoren door hem plaatselijk nat te maken. Is het slecht zichtbaar en droogt het snel? Dan hoef je je tijdens het gesprek geen zorgen te maken over eventuele vlekken en zo kun je jezelf volledig concentreren op het gesprek.

Naast deze twee elementen zijn er nog andere do’s en don’ts rondom een geschikte dresscode voor een sollicitatie. Pas deze altijd toe en je zal op een juiste manier verschijnen op een sollicitatiegesprek:

Do’s

 • Trek een bekende outfit aan. Als een outfit vertrouwd voelt, geeft dat zekerheid.
 • Kies altijd voor donkere sokken. Witte sokken zijn te casual.
 • Bij het dragen van pumps is het beter geen blote tenen te laten zien.
 • Het schoonmaken van de schoenen wordt vaak vergeten. Poets daarom je schoenen een dag voor je sollicitatiegesprek. Anders kom je hier pas achter bij het – vaak haastig – vertrekken en ga je met vieze schoenen de deur uit.
 • Verberg tatoeages en opvallende piercings altijd. Deze geven vaak een verkeerde indruk.
 • Een blouse is altijd de meest veilige optie om aan te trekken. Zowel voor een zeer formeel bedrijf als een wat informeler bedrijf.
 • Draag een nette jas, die past bij je outfit. Dat ook de jas onderdeel is van de juiste kleding wordt vaak vergeten. Ook al trek je de jas voor je gesprek uit, hij is vaak voor de gehele afdeling duidelijk te zien.
 • Zorg voor verzorgde handen. Zeker bij vrouwen zijn nette nagels erg belangrijk.
 • Een frisse adem. Niets is vervelender als het in gesprek zijn met iemand met een slechte adem.

Don’ts

 • Een spijkerbroek aantrekken (hoe informeel het bedrijf ook is). Een spijkerbroek is te casual en komt onverzorgd over.
 • Het dragen van shirts met teksten en/of afbeeldingen.
 • Een te diep decolleté. Een rokje of jurk is een zeer geschikte outfit, maar zorg ervoor dat deze niet te kort of te strak is.
 • Te veel of te sterke parfum.
 • Nagellak
 • Te felle kleuren en prints dragen.
 • Te veel make-up of andere accessoires. Houd je gehele outfit rustig.

Houding is alles

Professioneel overkomen kan gestuurd worden door de juiste outfit, maar ook de houding van een sollicitant zegt veel. Wanneer er zenuwen in het spel zijn, is het goed om te bedenken dat het gesprek voor beide kanten is. Ook de werkgever of recruiter gaat het gesprek in met een bepaald doel. Het is een gesprek met gelijkwaardige belangen waarbij ook jij een onderzoekende en oriënterende rol hebt. Uiteindelijk moet ook de sollicitant tevreden en positief zijn over het gesprek wil er een match uitkomen.

Non-verbale communicatie

Bij een professionele houding is non-verbale communicatie van grote invloed. Non-verbale communicatie is zelfs nog belangrijker dan verbale-communicatie. De manier waarop een sollicitant zit, de houding die hij of zij aanneemt of de manier waarop de sollicitant kijkt; hebben vaak veel meer invloed dan de dingen die gezegd worden. Hieronder staan enkele tips door het gebruik van non-verbale communicatie je een professionele houding krijgt:

 1. Recht je rug. Een rechte rug staat voor zelfvertrouwen. Wanneer iemand gebogen zit straalt dit passiviteit en onzekerheid uit.
 2. Spiegel je aan je gesprekspartner. Ga in dezelfde houding zitten als degene waarbij je de sollicitatie doet. Het spiegelen van iemands lichaamshouding zorgt onbewust namelijk voor een klik.
 3. Gebruik je handen. Het gebruiken van handgebaren kan een zin extra kracht bijzetten. Het straalt daarnaast ook energie uit. Denk er wel aan dat teveel weer zenuwachtig kan overkomen.

Als student is het heel belangrijk om te leren Professioneel over te komen. Hier vind jij de laatste nieuwtjes en tips voor studenten!

Ben je op zoek naar een baan of wil je tips van onze recruiters? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.