Professionele uitstraling? Begin met je sokken!

0
Leestijd: 2 minuten

Misschien ben je net afgestudeerd en op zoek naar je eerste echte baan. Je hebt veel tijd en moeite gestopt in je motivatiebrief. Dit heeft kennelijk zijn vruchten afgeworpen want je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek!

Helaas vergooien veel sollicitanten hun kans op een baan, omdat zij een verkeerde indruk achterlaten door zich onprofessioneel of niet representatief te kleden. Een professionele uitstraling heeft een grote invloed op de (eerste) indruk die je maakt.

Een basis stijlregel waar veel (mannelijke) sollicitanten de mist mee ingaan gaat over sokken. Veel sollicitanten weten niet dat hier ongeschreven regels over bestaan. Daarom hebben we de belangrijkste regels met betrekking tot sokken verzameld.

Sokken bij professionele uitstraling

Veel mannen denken niet na over de sokken die ze ‘s ochtends aantrekken. Toch zijn sokken erg zichtbaar. Bij zakelijke kleding (pantalons en kostuums) zijn de broekspijpen minder lang dan bijvoorbeeld een spijkerbroek. Hierdoor vallen je sokken sneller op! Let daarom op de volgende tips:

  • In de regel draag je sokken in dezelfde kleur als je pantalon of kostuum. In de basis behoren sokken tot de categorie ondergoed en zou dit dus niet mogen opvallen. Camoufleer je sokken daarom door ze te dragen in dezelfde kleur als je pantalon.
  • Sokken moeten je enkels verbergen. Draag daarom geen enkelsokken onder je kostuum. Sokken onder een pak zijn op de juiste maat als ze tot minimaal de helft van de kuiten komen. Zorg ervoor dat de sok voldoende stretch heeft waardoor de sokken gedurende de dag niet afzakken.
  • Probeer geklede sokken te dragen. Je badstof sportsokken mogen nog zo lekker zitten, maar in combinatie met een geklede sollicitatie outfit val je snel door de mand!
  • Wil je een fashion statement maken en draag je loafers naar je sollicitatiegesprek? In de regel worden loafers gedragen zonder sokken. Als je toch liever sokken draagt, kies dan voor enkelsokken. Deze sokken komen tot aan de rand van je schoen, waardoor de sok niet opvalt.
  • Wil je toch opvallen met je sokken? Kies dan voor een sok met een patroon. Draag je bijvoorbeeld een blauw pak? Kies dan een blauwe sok met een gekleurd patroon.

Sokken bij casual outfits

Ga je solliciteren bij een informeel bedrijf? Pas je kledingstijl hier dan op aan. De kans bestaat dat je in dit geval je kostuum in de kast laat hangen en mogelijk zelfs je spijkerbroek aantrekt. Hier gelden wat andere regels met betrekking tot sokken.

  • Bij een informele outfit ben je minder gebonden aan geschreven en ongeschreven regels. Opvallende sokken dragen is bij een informele outfit is daarom geen probleem.
  • Vermijd onnodig gebruik van enkelsokken en sportsokken.
  • Vermijd te allen tijde het dragen van stripfiguren op je sokken.

Natuurlijk zijn je sokken niet het meest opvallende kledingstuk van je outfit. Maar het dragen van foute sokken kan al snel een verkeerde boodschap afgeven. Gelukkig zal jij deze fout nu niet snel meer maken!

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks, van Schulte Herenmode.

 

Deel dit bericht

Comments are closed.