SKILLING ME SOFTLY

0
Leestijd: 3 minuten

Soft skills zijn de vaardigheden die bepalen hoe jij met mensen en met je werk omgaat. Ze worden ook wel sociale of communicatieve vaardigheden genoemd. Of om nog een hippe term te gebruiken: people skills. Samen met jouw kunde en kennis, de zogeheten hard skills, vormen ze wie jij bent als professional.

Hard skills én soft skills
Hard skills zijn meestal makkelijker uit te drukken in cijfers. Denk aan testscores, certificaten en diploma’s. Bij soft skills is dit wat moeilijker. Welk cijfer geef jij bijvoorbeeld aan jouw stressbestendigheid of betrouwbaarheid? Het staat wel vast dat ze het verschil kunnen maken. Je ‘harde’ diploma opent deuren en jouw pallet aan ‘soft skills’ zorgen ervoor dat je ook echt binnen mag komen.

“Jouw pallet aan ‘soft skills’ zorgen ervoor dat je ook echt binnen mag komen.”

Waarom zijn soft skills steeds belangrijker?
Door digitalisering en automatisering zijn veel banen tegenwoordig meer gericht op het menselijke aspect. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie zal dit waarschijnlijk enkel toenemen. Het is goed om je hier bewust van te worden. Ieder jaar komen er onnoemlijk veel afgestudeerden de arbeidsmarkt op. Sommigen van hen met een nagenoeg identiek diploma. Hoe ga jij je onderscheiden van iemand die op papier even geschikt lijkt voor de baan die jullie beiden zo graag willen? Juist, met de passende soft skills. Weet jij jezelf oprecht te presenteren? Dan hoeft het eigenlijk niet eens ergens over te gaan.

Op zoek naar de juiste match
De skills waar het accent op ligt, verschilt per bedrijf en per baan. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: een op de vijf afgestudeerden verlaat hun eerste werkgever binnen een jaar. Bijna 80 procent van hen wijst hierbij een mismatch met de organisatiecultuur als hoofdreden aan. Soft skills zijn dus niet alleen van belang om een baan te scoren ze bepalen ook of jij je er op je plaats voelt.

Een top 10
Uit een survey van de Amerikaanse website Careerbuilder onder 2138 HR-managers kwam de volgende top 10 soft skills rollen. Het percentage naast de skill in kwestie geeft aan hoeveel van de ondervraagden deze belangrijk achten.

  1. Goede werkethiek – 73%
  2. Betrouwbaarheid – 73%
  3. Positieve instelling – 72%
  4. Sterke motivatie – 66%
  5. Teamplayer – 60%
  6. Gestructureerd – 57%
  7. Stressbestendig – 57%
  8. Communicatief – 56%
  9. Flexibel – 51%
  10. Zelfverzekerd – 46%

Voor wie behoefte heeft aan meer context. Hier is een tot de verbeelding sprekende lijst met skills die je leert tijdens in een verblijf in het buitenland.

Hoe Formorrow je hierbij kan helpen
Van nature bezit iedereen al een aantal van de vele soft skills. Ze lijken soms wat vaag, maar dit betekent nog niet dat ze niet te trainen zijn! Wij helpen je graag met ontdekken wie je bent en waar je heen wilt. Zelfinzicht en zelfontplooiing zijn ijkpunten in ons IT Traineeship. Van hoe jij je privéleven met je werkleven combineert tot hoe je je weg vindt in denken versus voelen. Zo word jij als mens sterker en hiermee dus als werknemer positiever en gelukkiger in het IT speelveld.

Alles draait om het creëren van de juiste balans tussen technische vaardigheden en soft skills zodat iedereen aan tafel constructief en productief kan samenwerken. Ontbreekt de balans, dan ontstaat de neiging van mensen om naar hun eigen soort toe te trekken op basis van hun soft skills of hard skills. Dit ontwricht de organisatiecultuur en zorgt uiteindelijk een werkomgeving zonder creativiteit en richting.

Door de hoeveelheid tijd en aandacht die door Formorrow besteed wordt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, leer je veel over de pijlers die het meeste succes voorspellen in het bedrijfsleven. Met deze kennis en ervaring kun je excelleren in je functie en ontwikkelt er de mogelijkheid om tezamen met de organisatie een carrièreplan te maken om stappen te maken. Benieuwd naar de trainingen?

Deel dit bericht

Comments are closed.