Sollicitatievragen over professionele kwaliteiten

0
Leestijd: 2 minuten

Een recruiter weet, buiten je sollicitatiebrief en cv, verder niets van jou. Daarom zullen zij tijdens het sollicitatiegesprek vragen stellen om zoveel mogelijk relevante informatie over je te krijgen. Zij willen niet alleen maar weten over wat jij in je vrije tijd doet. De recruiter zal vooral geïnteresseerd zijn in welke professionele eigenschappen jij bezit. In dit artikel lees je wat voor professionele eigenschappen jij tijdens je sollicitatie gesprek kan gebruiken en hoe.

Als jij je kwaliteiten over wilt brengen aan een recruiter is het handig om zo relevant mogelijke kwaliteiten te noemen. Dat je goed kan sporten is voor veel functies niet heel belangrijk. Als dit iets is waar je naast werk veel tijd aan besteedt kan je bijvoorbeeld wel delen welke professionele eigenschappen je van die sport geleerd hebt. Dit kunnen kwaliteiten zijn zoals samenwerken of improviseren.

Soorten professionele eigenschappen

Relevante eigenschappen kan je in het algemeen verdelen drie categorieën:

  • Capaciteit
  • Socialiteit
  • Professionaliteit

Met capaciteiten worden je eigenschappen bedoeld die direct effect hebben op het werk dat je levert. Dit kan bijvoorbeeld gaan over je creativiteit of je zorgvuldigheid.

Socialiteit is ook zeker een eigenschap die gewaardeerd wordt in een bedrijf. Maar dan is het wel handig als je specifiek kan toelichten wat jou sociaal maakt. Dit kan je behulpzaamheid of betrouwbaarheid zijn maar kan ook gaan hoe goed jij werkt in een team met specifieke werkzaamheden of rollen.

Bij professionaliteit moet je denken aan je professionele houding. Ben je ambitieus, prestatiegericht en flexibel? Dan zijn dit mooie eigenschappen om meer over te vertellen.

Als jij over wil brengen hoe het zal zijn om jou als werknemer te hebben kan je dat doen door eigenschappen uit alle drie deze categorieën te vertellen.

Overbrengen van je eigenschappen

Het belangrijkst is dat jij helder kan overbrengen hoe jij deze eigenschappen bezit en waarom zij een aanwinst zouden zijn voor het bedrijf. Gebruik daarvoor de STARR-Methode. Op deze manier kan jij met voorbeelden laten zien hoe jouw eigenschappen zich laten zien in de praktijk en kan de recruiter een duidelijker beeld schetsen van jouw kwaliteiten. De meeste mensen zullen zeggen dat ze goed samenwerken, maar als jij een goed voorbeeld kan geven dan neemt de recruiter die uitspraak ook sneller serieus.

 

Daarnaast zijn er ook veel kwaliteiten die wel erg vaak gebruikt worden. Als jij een cliché eigenschap vertelt op je sollicitatie gesprek dan kan het zijn dat de recruiter zich daar niet veel van aantrekt. Daarom is het belangrijk om deze eigenschappen goed toe te lichten met tastbare en relevante voorbeelden. Daarnaast kan het nooit kwaad om clichés te vermijden.

 

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.