Je studieschuld niet betalen en er toch mee wegkomen

0
Leestijd: 2 minuten

Ben jij net afgestudeerd? Gefeliciteerd!  Je hebt er minstens €15.000 doorheen gejaagd de afgelopen jaren, maar je hebt het gelukkig wel leuk gehad. Helaas moet je dit geld nu terugbetalen. Of toch niet? Als je dit stappenplan volgt, wordt dit geld nooit afgeschreven.

Stap 1 – Geld binnenharken

Oké, de eerste stap is vrij simpel. Nadat je jouw studie hebt afgemaakt, kom je volgens DUO in de overgangsfase terecht. In deze periode, die twee jaar duurt, hoef je nog niet te beginnen met het afbetalen van je studieschuld. Deze twee jaar gebruik je om geld te verdienen. Zoek zo snel mogelijk een baan en begin met cashen. Lukt het je niet om een leuke baan te vinden? Neem dan genoegen met minder; je doet het voor maximaal twee jaar. Wanneer je bankrekening na deze twee jaar niet genoeg gespekt is, vraag je DUO of je uitstel kunt krijgen. Meestal zijn ze heel coulant.

Stap 1,5 – Hola supermercado, telebancos por aquí (optioneel)

Volg een cursus Spaans en/of Portugees. Waarom is nog even een verrassing, maar in de meeste gevallen zal je hier wat aan hebben!

Stap 2 – Choose wisely

Het moment is aangebroken; je portemonnee is goed gevuld en de twee jaar fulltime werken maken dat je hunkert naar een welverdiende vakantie. Mogelijke bestemmingen zijn Brazilië, Cambodja, Honduras, Noord-Korea, Panama of een ander land dat de mensenrechten niet volgens de Westerse normen waarborgt. Nederland sluit namelijk geen uitleveringsverdragen met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. In de praktijk betekent dit dat je hier lekker op het strand kunt zitten en van je zuurgeleende geld kunt genieten. Nederland kan wel vragen om uitlevering, maar ze zullen in veel gevallen nul op rekest krijgen. De beste opties zijn waarschijnlijk Panama en Brazilië.

De meeste studieschuld-ontlopers worden op dit moment nog gepakt bij Nederlandse grenscontroles. Deze fout ga jij dus niet maken; als je echt denkt dat je je studieschuld nooit meer kan of wil terugbetalen, wordt het heel lastig om ooit terug te keren naar Nederland.

Stap 3 – De uitzwaaier

Je smijt je diploma bovenin je al eerder ingepakte koffer. Hij zit waarschijnlijk vol met zomerkleding; de meeste opties qua reisbestemmingen zijn namelijk het hele jaar door lekker warm. Eenmaal aangekomen op Schiphol begroet je al het personeel dat je tegenkomt met een grote glimlach. Je staat immers op het punt om tienduizenden geleende euro’s om te zetten in een ‘gift’. Dat is mooi meegenomen!

Stap 4 – In stilte genieten

Geniet van de Braziliaanse stranden en de carnaval in Rio de Janeiro. Wanneer je hier eenmaal op je plek zit en een beetje met de taal bekend bent,  zoek je hier een baantje. Probeer je bij zo min mogelijk plekken in te schrijven, want DUO weet je misschien wel te vinden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat er nog verdragen worden gesloten of andere afspraken worden gemaakt tussen Nederland en het land waar jij je nu bevindt.

Stap 5 – Pak de opener uit het zand en maak je biertje open.

Dit behoeft geen verdere uitleg, toch?

Wil je toch liever in Nederland blijven? Dan zal je toch écht je studieschuld moeten afbetalen. Totdat je daaraan bent begonnen, kan DUO er namelijk voor zorgen dat het niet meer mogelijk is om je paspoort te verlengen. Hoe het afbetalen van je studieschuld werkt, lees je hier!

Deel dit bericht

Comments are closed.