Thuiswerken tijdens én na coronatijd

0
Leestijd: 4 minuten

Tips om thuiswerken leuk te maken

Sinds de start van de coronapandemie werken we vaker thuis. Ook na corona zal thuiswerken een prominentere rol spelen in de gemiddelde werkweek. Een hybride werksituatie, wie wil dat nou niet? Veel bedrijven zien tegenwoordig in dat digitaal vergaderen een werkbaar alternatief is en de gemiddelde werknemer vindt het ook geen straf om een gezonde combinatie te zoeken tussen kantoor en thuis. Hoe maak je het best gebruik van dit ongekende stukje vrijheid? In deze blog deel ik mijn tips over hoe je het thuiswerken leuk houdt, hoe je je werkplek thuiswerk-proof maakt, hoe je impact kan maken met je digitale indruk en hoe je structuur aanbrengt in je werkweek. Ben je er klaar voor? Komt ie.

Hou het leuk!

Een hele belangrijke: hou het leuk! Thuiswerken geeft veel vrijheid. Als je die vrijheid goed benut kan dat een enorme verrijking zijn van je werkweek en zelfs van je leven! Overdreven? Ik denk het niet. Normaal zitten we 40 uur per week op kantoor, en in een toekomstig scenario zou dat 50/50 kunnen zijn. Dat betekent dat je 18 tot 24 uur per week op een andere manier in kan vullen. Dat is, platgeslagen, zo’n 1000 uur per jaar die je normaal op kantoor zit en nu thuis. Wow. Daar mag best een klein feestje voor gevierd worden!

Hier enkele tips om het leuk te houden:

 • Koffie. Neem een strippenkaart bij de lokale koffietent en haal zeker 1 keer per week extra lekkere koffie.
 • Sport. Omdat we thuis werken kunnen we onze werkdag flexibel indelen, waardoor het mogelijk wordt om overdag te sporten. Half uur hardlopen? Ook in de winter kan dat nu bij daglicht!
 • Vrienden en je relatie. Forenzen hoeft niet als je thuis werkt. Plan lunchpauzes in met vrienden of je partner. Zo kan je kwalitatief tijd steken in vrienden die je normaal minder vaak spreekt.
 • Tuin of balkon? Maak er gebruik van! Maai dat gras en snoei die boom zodat je in je pauze extra kan genieten van je eigen stukje groen.
 • Muziek. Op kantoor is er vaak geen muziek en als die er wel is, is het de radio. Luisteren naar files op de A12 of Wonderwall van Oasis op maandagochtend? Weg met die ellende! Be a DJ! Start je dag met je favoriete hits. Dansen mag (en is aangeraden, het geeft een enorme boost aan je dag!).

Maak je werkplek thuiswerk-proof

Op kantoor zitten we op ergonomische stoelen, kunnen we met één druk op de knop ons bureau verstellen, staan er kasten vol met muizen, toetsenborden en andere randapparatuur… Nu zie ik jou denken: heb ik ook zo’n kast met muizen nodig?! Nee, maar het belang van een goede werkplek mag niet onderschat worden – zowel voor je lichaamshouding om (rug)klachten te voorkomen, als voor je werkproductiviteit. Hieronder een aantal tips om je werkplek thuiswerk-proof te maken:

 • Opgeruimd staat netjes! Een opgeruimd bureau verhoogt je prestatievermogen, vermindert stress en brengt rust in je huis.
 • Gadgets. Een verstelbare stoel, een goed formaat bureau, een muis en een toetsenbord zijn de essentials voor een productieve werkplek. Extra punten als je hier een extern beeldscherm bij haalt voor een groter werkveld, headphones (zowel voor jou als voor je huisgenoten en collega’s fijn) en een nieuwe HD webcam (zie hieronder waarom). Overleg met je werkgever wat er mogelijk is, wellicht kan je dit van werk lenen.
 • Koffie. Altijd al willen investeren in een nieuw koffieapparaat? Dit is het moment.

First impressions matter, people!

Nu we veel thuiswerken is de kans groot dat we aan de digitale vergadertafel kennis maken met nieuwe collega’s. Zorg ervoor dat jouw eerste indruk verpletterend positief is! Hieronder een aantal tips:

 • Beeld. Koop een nieuwe HD webcam om die crappy webcam van je laptop te vervangen zodat je collega’s jou haarscherp kunnen zien. First impressions matter, people! Zorg dat ze meer zien dan 4 blokjes ruis. Vaak zit er bij de nieuwe webcams een prima microfoon die omgevingsgeluiden wegfilteren. Werkt in ieder geval een stuk beter dan de microfoon van je laptop.
 • Geluid. Niets is irritanter dan die collega die niet doorheeft dat hij echo veroorzaakt of continu achtergrondgeluiden meestuurt. Don’t be that person! Dit los je op door vanaf een rustige plek te vergaderen of door een goede microfoon te gebruiken (gecombineerd in je headset of webcam bijvoorbeeld).
 • Je achtergrond. Dit lijkt logisch, maar het zal je verbazen hoe vaak dit nog vergeten wordt. Niemand wil een onopgemaakt bed achter je zien, of een kast vol opengemaakte drankflessen. Maak je bed op, drink je flessen leeg en maak de ruimte die je op de webcam ziet schoon. Positioneer je webcam zo dat ze jouw verfijnde kunstsmaak aan de muur zien hangen. Of kies een virtuele achtergrond in je video-app, kan natuurlijk ook.

Breng structuur aan in je dag

Thuiswerken kan ook verwarrend zijn. Waar je vroeger stipt om half 9 op kantoor moest zijn, om 11 uur koffie dronk met een collega, van 1 tot half 2 buiten een rondje liep en rond 5 uur naar huis ging, kunnen we nu thuis continu doorwerken. Of toch even snel de was of boodschappen doen. Op zich niets mis mee, maar waar voorheen structuur een gegeven was, zullen we deze nu zelf op moeten zoeken. Hier enkele tips om thuis structuur aan te brengen:

 • Structuur. Begin op vaste, normale tijdstippen en spreek met jezelf een eindtijd af. Overwerken mag, maar hou jezelf scherp op een gezonde werk-privé balans.
 • Ga naar buiten! We zitten veel achter ons bureau, vergeet niet te bewegen en pak 2 of 3 momenten per dag om een kort rondje buiten te lopen. Dit kan ook voor of na je werk.
 • Spreek je collega’s. Pak elke week 2 momenten waarin je bijpraat met een collega. Dat kan prima digitaal, of telefonisch terwijl je buiten een rondje loopt.
 • Pauzetijd. Blokkeer standaard tijd in je agenda waarin je ruimte houdt voor je pauze. Pak deze ruimte ook, je hebt het verdiend!

Heb je vragen na het lezen van deze blog? Of zoek je advies in het aanschaffen van gadgets? Dat kan! Ik help je graag verder. Met mijn voorliefde voor gadgets heb ik al veel vrienden en collega’s mogen adviseren. julius@yse.nl, je weet me te vinden.

Deel dit bericht

Comments are closed.