Tips voor de ultieme start van jouw carrière

0
Leestijd: 4 minuten

Fris uit school vandaan, diploma op zak. Het echte leven begint. Je bent er helemaal klaar voor, klaar om te werken en een carrière op te bouwen. Maar, waar moet je op letten? Hoe zorg je dat je tussen je mede geslaagde uitspringt?

Allereerst moet je goed weten wat je nu eigenlijk wil. Er is soms keuze in overvloed. Maar waar ga je voor? Gelijk een grote naam of wil jij liever nog beginnen bij een startersfunctie bij een start-up. Even kort de verschillen:

Een groot bedrijf kan als voordelen hebben dat je een goede naam op je CV hebt staan. Ook zou het kunnen dat je bij een groter bedrijf meer gaat verdienen en meer secundaire arbeidsvoordelen hebt. Grotere bedrijven hebben nu eenmaal in het algemeen meer geld om uit te geven. Maar, let op! dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn. Onderzoek doen naar een bedrijf voor je er gaat solliciteren voor een startersfunctie is natuurlijk het slimste wat je kunt doen. Daarnaast kan alle schone schijn ook minder schoon zijn als je denkt.
Misschien heeft een bedrijf wel een gigantische lobby met spiegels tot het plafond of een kroonluchter van de grootste diamanten. Het kan altijd zijn dat er een werksfeer hangt waardoor jij liever elke ochtend in je bed wil blijven liggen. Zorg dus dat jij je goed inleest in het bedrijf zodat je de juiste beslissingen kan nemen.

Een start-up heeft meestal als voordeel dat je veel meer kan inbrengen. Je kunt beginnen met een startersfunctie en helemaal doorgroeien in de organisatie als je de kansen pakt en laat zien waar je passie ligt. Het is veel vrijer en met vaak een plattere organisatie cultuur. Zo heb je niet dat je de grote directeuren nooit ziet maar kan je tijdens een bakje koffie gewoon even overleggen over jou ideeën. Maar net als in het voorgaande stukje, doe wel je research! Stel voor jezelf vast wat jij wilt bereiken: waar liggen jou doelen en hoe wil jij deze achteraan gaan. Klinkt misschien zweverig, is wel de waarheid!

Nadeel van een start-up is dan weer dat het misschien wel een grote bubbel is. Je kan dan heel hard zwoegen om een naam op te bouwen en je ziet een toekomst in het bedrijf met jou natuurlijk in een goede functie. En dan blijkt opeens dat het bedrijf toch niet zo goed opgebouwd was als jij dacht. Het kan zomaar over zijn. Het kleine lichtpuntje is hier dan weer dat je in ieder geval veel ervaring heb opgedaan.

Locatie. Waar ga jij werken? Ga je elke dag in de file staan of wil jij op je fiets door weer en wind. Locatie is zeker iets wat je als starter niet moet vergeten bij het zoeken van jou droom functie. Een auto is natuurlijk erg gemakkelijk maar weer niet zo gezond. Het kan ook erg vervelen om elke ochtend stil te staan. Aan de andere kant zou je deze tijd dan wel weer goed kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een belafspraak?

De fiets zorgt er weer voor dat jij in topvorm blijft en fris op je werk aankomt. Maarja, vindt je dit ook zo leuk als je een maand lang sneeuw, hagel en regen in je gezicht krijgt? Of 2x per week een lekke band? Zelfs gezond zijn kan nadelen hebben.

Wist je trouwens dat volgens onderzoek van nu.nl mensen in grote steden gemiddeld 10 procent meer verdienen? Deze loonstijging nemen zij vervolgens mee in latere functies mochten ze een vacature vervullen buiten de stad! Ook een heel goed punt om in gedachte te houden…

Dan gaan we over op het solliciteren zelf. Je hebt alles bedacht: startersfunctie in de randstad en verhuizen zodat je lekker op de fiets naar je werk kan. Je gaat naar een groot bedrijf met een bekende naam zodat het goed op je CV komt te staan. Maar hoe ga jij deze starters functie dan toe eigenen? Wat zorgt dat jij op de sollicitatie mag komen en niet je bovenbuurman die dezelfde opleiding heeft voltooid?

De meeste bedrijven hebben verschillende voorrondes bij hun sollicitatieproces. Nadat jij een CV en meestal een motivatiebrief hebt gestuurd wordt er gekeken of jij een geschikte kandidaat bent. Zorg dat jij goed laat zien dat jij gemotiveerd bent en vooral hoe jij kan bewijzen dat je past bij het bedrijf. Geef voorbeelden!

Jij moet zorgen dat jij laat zien wat jou uniek maakt en wat jou sterktes maar ook zwaktes zijn. Geef voorbeelden van hoe jij bewijst dat jij beschikt over bepaalde eigenschappen. Iedereen kan zeggen dat hij een leider is maar je moet het ook kunnen onderbouwen. Roep geen algemene termen maar probeer uniek te zijn, probeer het net even wat anders te brengen dan de standaard manier. Op ons blog hebben wij een artikel staan dat goed verteld hoe jij kan zorgen dat je in de sollicitatierondes terecht komt. Klik hier voor tips om jou motivatiebrief te verbeteren. Let op, we kunnen natuurlijk niets beloven maar het gaat je zeker helpen bij het veroveren van jou starters functie!

Elk bedrijf hanteert een andere sollicitatieprocedure, maar deze bestaat vaak uit drie tot vijf rondes. De procedure begint met een selectie op basis van je CV en een motivatiebrief. Vervolgens zal je gevraagd worden een online assessment te maken. Hierin kunnen je persoonlijkheid en je capaciteiten getest worden. Als het online assessment goed is bevallen, zal je op kantoor worden gevraagd. Hier zal aan de hand van een interview of een opdracht worden getest of je geschikt bent voor de functie. De sollicitatieprocedure wordt vaak afgesloten met een eindgesprek met de directie, die vervolgens besluit of jij de startersfunctie krijgt. ​​​​​​​

Nou, nu heb je in ieder geval een klein idee waar je allemaal op moet letten. Laat je innerlijke carrière monster los en solliciteer hier voor jou eerste startersfunctie!

Deel dit bericht

Comments are closed.