Oh, word je projectleider?! – YSE

0
Leestijd: 2 minuten

Toen ik Engels studeerde kreeg ik vaak de vraag ‘Oh, word je lerares?’. Dat was absoluut niet mijn ambitie. Wat ik wel wilde worden wist ik eigenlijk ook niet. Nu ik het Projects traineeship bij YSE volg, merk ik dat ik een zelfde vraag krijg: ‘Oh, word je projectleider?’. Weer is dat niet per se mijn ambitie – wat dat wel is, ben ik aan het ontdekken. Maar ik denk wel dat het tijd wordt om deze vraag eens uit de wereld te helpen. Het Projects traineeship is namelijk ontzettend breed – dus wat doet een Projects young professional nou eigenlijk?

Als ik breed zeg dan bedoel ik ook écht breed. Zo zijn er collega’s van mij die onderdeel zijn van een team. Bijvoorbeeld als Productieplanner: Zij houden zich bezig met het productieproces binnen een fabriek en zorgen ervoor dat alle materialen op het juiste moment bij de juiste locatie zijn. Ook zijn er collega’s teamleider: Zij hebben de verantwoordelijk voor teams in de regionale besturingscentra voor de NS. Hier houden zij al het treinverkeer in de gaten en kunnen ze ingrijpen als dat nodig is.

Maar sommige collega’s van mij hebben een meer individuele projectrol. Zoals de product owner – je weet wel in de hippe werkvorm Agile – en bouwen daarmee aan nieuwe software in de verfindustrie. Maar we kunnen ook projectmedewerkers zijn en daardoor organisaties helpen met het opstarten van een nieuw traject of het schrijven van nieuw beleid. Zo werkte een collega als programmasecretaris mee aan het opstellen van een programma dat moest leiden tot betere dienstverlening. Zelf coördineer ik een project dat door  zeven ziekenhuizen samen wordt opgezet (Oké, dat is technisch gezien wel een projectleidersrol).

Maar wat is dan de rode draad? Wat doet de Projects young professional? Eigenlijk is daar wat mij betreft maar één antwoord op: álles. En hoe gaaf is dat! We krijgen de mogelijkheid om te ontdekken waar we goed in zijn en wat willen doen door al deze diverse functies en organisaties te verkennen. Natuurlijk zijn er ook wel collega’s met een helder doel voor ogen en ook zij kunnen in verschillende organisatie veel ervaring opdoen. Maar voor mensen zoals ik – die het nog niet zeker weten – is het de ideale manier om nieuwe rollen en organisaties te ontdekken. Zo kunnen we vast ooit allemaal die ene vraag volmondig beantwoorden – maar ik verwacht veel meer diverse antwoorden dan ‘Ja, ik word projectleider’.

Deel dit bericht

Comments are closed.