Welke baan past bij jou? Doe de beroepskeuzetest!

0
Leestijd: 3 minuten

Jij bent net klaar met studeren en je hebt je diploma in de pocket! Maar wat ga je nu doen? Misschien ben je nog niet klaar met studeren en kies je ervoor om een nog een andere opleiding te doen of je gaat er even tussenuit om de wereld rond te reizen? Daarentegen kan het ook zo zijn dat jij al helemaal klaargestoomd bent voor het echte leven en kan jij niet wachten om aan de slag te gaan bij jouw eerste, echte baan! Maar hoe kom je er nou achter welke baan het beste bij jou past? Een handig hulpmiddel hiervoor is de welbekende beroepskeuzetest! Meer weten? Lees dan gauw verder.

Wat is een beroepskeuzetest?

Met een beroepskeuzetest, soms ook wel aangeduid als beroepentest, kan je nagaan welk beroep het beste bij jou aansluit als persoon. Je kan met behulp van een beroepentest meer inzicht krijgen in je ambities en loopbaan. Aangezien er op de arbeidsmarkt veel verschillende functies ingevuld kunnen worden, is het voor sommige mensen soms lastig om te kunnen kiezen welke baan geschikt is voor hem/haar. Om deze reden wordt er vaak gebruik gemaakt van een beroepskeuzetest of een beroepentest.

Waarom een beroepskeuzetest?

Een beroepskeuzetest zorgt ervoor dat jij antwoorden krijgt op loopbaanvraagstukken. Door een beroepskeuzetest te doen, kom je erachter wat jij wel en niet leuk vindt om te doen. Hierdoor kom je makkelijk tot een beroep waarvan je misschien niet wist dat het bij jou zou passen. Een makkelijke beroepskeuzetest wordt vaak gedaan door mensen die twijfelen of een baan bij hun past, maar in het algemeen zou dit voor iedereen goed zijn om een keer te doen! Zo bevestig je of het werk dat je doet, of wilt gaan doen, daadwerkelijk bij je past of niet.

Welke baan past bij mij?

De vraag die zo’n beetje iedereen sinds het begin van zijn of haar middelbare schoolcarrière zichzelf afvraagt en die, na het betreden van de arbeidsmarkt, ook nog wel eens door je hoofd schiet; Welke baan past bij mij?

Tijdens de test komen er verschillende thema’s aan bod, zoals interesses, ervaring, aanleg en de manier hoe jij geld zou willen verdienen in je toekomstige droombaan. Je krijgt verschillende stellingen te zien. Vervolgens kies je of deze stellingen je aanspreken of niet. Zoals ik eerder vertelde, is het belangrijk om niet lang na te denken over de keuze die je maakt. Wanneer je in je hoofd al een keuze hebt gemaakt, moet je je hart volledig achternagaan en de keuzes met overtuiging maken. Vervolgens geef je in de laatste stellingen aan in welke mate deze van toepassing op jou zijn. Zodra je de stellingen allemaal hebt beantwoord en dus ook deze makkelijke beroepskeuzetest hebt afgerond, verschijnt een lijst met verschillende suggesties. Dit zijn beroepen waarvoor verschillende opleidingsniveaus gelden. Deze beroepen kennen hun oorsprong ook uit allerlei verschillende interessegebieden. Uit deze interessegebieden kun je eigenschappen selecteren als ze bij je passen of juist afvinken, zodat er andere beroepen getoond kunnen worden.

Resultaten van de beroepskeuzetest

Het kan voorkomen dat je in de resultaten van de beroepskeuzetest een aantal beroepen tegen zal komen die je misschien zullen verbazen. Het gaat er hierbij om dat er verschillende aspecten zijn die jou aanspreken of aansluiten op je interesses. Deze test zorgt er dus voor dat jij antwoorden krijgt die passen bij de antwoorden die je hebt gegeven.

Benieuwd welk(e) beroep(en) bij jou passen? Met de beroepskeuzetest van Randstad zie je binnen enkele minuten welk beroep het beste past bij jouw interesses en welke opleiding je daarvoor nodig hebt. Doe de test hier!

Andere alternatieven na het afstuderen

Twijfel je nog om aan het werk te gaan? Geen probleem. In dit artikel komen een aantal opties aan bod die jou op weg kunnen helpen na je afstuderen.

beroepskeuzetest

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.