Zes tips voor je sollicitatiebrief

0
Leestijd: 2 minuten

Het is belangrijk om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Hierbij zes uitstekende tips voor je sollicitatiebrief.

 1. Oriënteer je op het bedrijf
  Ga naar de website, verken de branche, probeer te ontdekken wat het bedrijf onderscheidt van de concurrent. Heb je raakvlakken ontdekt? Noteer ze dan zodat je deze later kan gebruiken in je brief.
 2. Neem vooraf contact op met het bedrijf
  Onder bijna elke vacature staat een contact persoon, voor het geval je vragen mocht hebben over de functie of het verloop van het sollicitatieproces. Ben je goed aan de telefoon? Schroom dan niet te bellen, het is vaak al een eerste indruk die je achterlaat, waarmee je een voorsprong krijgt op je concurrenten. Bereid het gesprek wel goed voor.
 3. Research de functie
  Als je nog niet genoeg van de functie afweet kun je eens kijken op LinkedIn of je hier wat meer informatie over kunt vinden. Bij ‘advanced search’ kun je zoeken op functie, uit de zoekresultaten rollen profielen van mensen die dezelfde soort functie bekleden. Handig om te zien wat zij doen en welke groups op LinkedIn ze volgen.
 4. Research jezelf
  Ga er maar van uit dat de ontvanger van je brief ook gaat googelen. Om hier goed op voorbereid te zijn google je jezelf natuurlijk eerst! Zo kun je zien wat zij als eerste te zien krijgen en waar ze misschien naar gaan vragen. Ook is het verstandig om nog eens goed je LinkedInprofiel aan te passen. Doe dit wanneer je bezig bent met je cv, zodat die twee goed met elkaar corresponderen. Staat je Facebookpagina open voor ‘iedereen’? Check je berichten en foto’s dan nog even. Er is helemaal niets mis met een goed feestje, maar besef dat alle informatie (bewust of onbewust) invloed kan hebben op je imago. Jij bepaalt welke informatie!
 5. Verkoop de functie eerst aan jezelf 
  Denk je dat jij een geschikte kandidaat bent voor de functie? Loop de functie-eisen eens helemaal door en noteer in hoeverre je hier op aansluit. Noteer ook waar je niet op aansluit. Je kunt jezelf pas echt verkopen als je het zelf ook gelooft. Overigens ook een handige tip ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek.
 6. Research de hr-medewerker
  Google de persoon aan wie je je brief richt. Soms is het prettig om een gezicht voor je te hebben. Hoe meer je te weten komt over de persoon die jouw sollicitatie gaat behandelen, hoe gemakkelijker het wordt om de juiste toon aan te slaan. Kijk vooral eens op LinkedIn; is hij of zij erg actief in bepaalde groups? Zoek raakvlakken!

Meer tips voor het schrijven van een solliciteerbrief? Deze zijn te vinden op Solliciteer.net!

Ben je helemaal klaar voor om te solliciteren? Kijk door onze startervacatures of schrijf je in voor de talentpool!

Deel dit bericht

Comments are closed.